Race reportage

Klicka på önskad artikel nedan för att öppna den.

2013-10-20 - Grande Finale (Kristianstad)

Grande Finale – Kristianstad KK (2013-10-19 – 2013-10-20)

(Uppdaterad 2013-12-09)

 

Då har vi kommit fram till årets sista tävling, det är lite tråkigt att säsongen snart är över för det är ett otroligt trevligt gäng som åker runt till alla tävlingar.
Grande Finale arrangeras av Kristianstad Karting Klubb på deras bana Åsum Ring strax söder om Kristianstad. Åsum Ring har genomgått en stor ombyggnad under de senaste åren, förra året blev banan och depåområdet klart, till i år så hade de även byggt en mekanikerläkare så att vi kunde se kartarna över hela banan. Det är en mycket fin anläggning de har byggt.

 

Vädret (lördag): Vacker väder men ganska kallt 5-8 grader varmt.
Vädret (söndag): Regn hela dagen, fast lite varmare än lördagen.

 

Antal startande: 16 (Mini) – 19 st. var anmälda

Lördagen

Eftersom vi aldrig tidigare har kört Mini på Åsum Ring (vi har bara varit här en gång tidigare men då körde vi Micro) så körde vi några träningspass under fredagen för att få en grund att stå på inför helgen. Tyvärr så var inte de bästa från Sydsvenskan inte här och tränade, så vi vet inte riktigt vad våra tider är värda men det kändes rätt bra och vi fick en grund att börja på inför lördagens träning. Till denna tävling så kommer vi också väl förberedda vad det gäller däck, vi vill inte råka ut för samma strul som i Sverige Cupen där LeCont däcken tog helt slut i tidkörningen. Därför så hade vi två helt nya sätt med oss, ett för träningen på fredagen och lördagen samt ett för racet lördag och söndag.

Träning (2 x 10 min)

I första träningspasset är Max överlägset snabbast, han är hela 0,692 sekunder snabbare än Oscar Menander (#1) som är näst snabbast. Men i andra passet så är avståndet betydligt jämnare, men han är fortfarande 0,232 sekunder snabbare än Oscar. Banan är däremot inte lika snabb idag som den var under fredagen, det fattas 0,6 sekunder ner till de tider som han satte i sista passet med samma inställningar på karten.

 

Bästa tid: 1:02,121

Tidkörning (7 min)

Eftersom träningen gick så bra så gör vi inga förändringar inför tidkörningen.
Max vill gå ut sent och därför släpper vi ut honom en bra bit efter alla andra, så att han får köra helt själv utan att bli störd av någon annan kart. Max kör mycket bra och sätter tidkörningens bästa tid, men avstående till de andra har nu krympt ordentligt nu. Det blev bara 13 tusendelar till Johan Fröjd (#96) som är näst snabbast.


Max Runesson (#95) sätter snabbaste tiden, 2:a blir Johan Fröjd (#96), 3:a blir Orscar Menader (#1), 4:a blir Michael Sundin (#51), 5:a blir Axel Nilsson Cederström (#45) och 6:a blir Cecilia Forsberg (#47). Övriga MKR förare blev 13:e Madelene Radne (#68), Vincent Lassesson (#24) skulle också ha tävla men deras chassi gick sönder på träningen så de fick tyvärr kasta in handduken. Oliver Fürstenhoff (#13) var anmälda men de kom inte till start.

 

Position: 1:a (Bästa tid: 1:02,039)

Kval – 8 varv

I denna tävling har man alltid samma startposition i alla tre heaten, det var därför ganska viktigt att få till en bra tidkörning eftersom man inte kan förbättra sin startposition via heaten.

Kval 1

I starten är Johan Fröjd (#69) lite för ivrig i starten och ligger före Max när starten går, han gör en klar tjuvstart men klarar sig utan bestraffning från tävlingsledningen.
Max har däremot innern in i första kurvan och tar ledningen, Johan som får ta långa yttersvängen i första kurvan tappar även Oscar Menander (#1) som ligger tätt bakom Max. Efter ett varv så är ställningen enligt följande 1:a är Max, 2:a är Oscar Menander (#1), 3:a är Michael Sundin (#51), 4:a är Axel Nilsson Cederström (#45), 5:a är Johan Fröjd (#96) och 6:a är Lukas Jonsson (#52). Madeleine Radne (#68) har gjort ett mycket bra första varv från sin 14:e startposition är hon uppe på en 10:e plats. För de tre första är ställningarna densamma under de tre inledande varven, men på det fjärde varvet bli Max omkörd av både Oscar och Michael, Max klarar inte att hålla samma tempo som de två i täten och i mål är han 1,1 sekunder efter Oscar och emot slutet så är han hårt uppvaktad av Johan Fröjd men han lyckas behålla sin tredje plats i mål.
Oscar Menander (#1) vinner första heatet, 2:a blir Michael Sundin (#51), 3:a blir Max Runesson (#95), 4:a blir Johan Fröjd (#96), 5:a blir Lukas Jonsson (#52) och 6:a blir Axel Nilsson Cederström (#45). Madeline Radne (#68) blir 9:a.

 

Position: 3:a (Bästa tid: 1:01,907)

Kval 2

Inför kvalheat 2 har vi fått hjälp att laga vårt chassi, stol staget på motor sidan hade gått av uppe vid infästningen till stolen.
I heat 2 tar Max åter starten följt av Oscar Menander. Efter ett varv så är Max i ledningen, Oscar är 2:a, 3:a är Michael Sundin, 4:a är Lucas Jonsson (#52) som har gjort en bra start från sin 7:e plats, 5:a är Cecilia Forsberg (#47) och 6:a är Ablin Lövberg (#12) som också har tagit 3 platser på första varvet. Axel Nilsson Cederström (#45) har tappat två platser, och är nere på en 7:e plats men den som har tappat mest är Johan Fröjd (#96) som har snurrade på första varvet och är sist. Madeleine Radne (#68) har återigen gjort en bra start och är uppe på en 10:e plats.
Oscar skuggar Max igenom hela heatet men Max ger honom aldrig någon chans att köra om, men Oscar gör ett riktigt bra försök att vinna heatet genom sista kurvan och ut på start och mål linjen det skiljer bara 0,096 sekunder mellan Max och Oscar. Men dessa två är ganska överlägsna framme i ledningen och har dragit ifrån övriga fältet, i mål är det nästan 1,8 sekunder mellan Oscar och Michel.
Max Runesson (#95) vinner heatet, 2:a blir Oscar Menander (#1), 3:a blir Michael Sundin (#51), 4:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 5:a blir Lukas Jonsson (#52), 6:a blir Albin Lövqvist (#12). Madeleine Radne (#68) blir 11:a.

 

Position: 1:a (Bästa tid: 1:01,644)

Kval 3

Copyright Claes MenanderDå var vi framme vid lördagens sista heat, finalerna går på söndagen.
Även i detta heat tar Max täten tätt följt av Oscar. I detta heat bjuder segrarna i Sydsvenskan (Oscar) och MKR (Max) på något extra, de har en otroligt fin och nervpirrande fight om ledningen. Tur att detta bara är ett heat och inte en final för det tror jag inte mitt hjärta skulle orka med…
Max leder de inledande 3 första varven men på det fjärde blir han passerad av Oscar, men Max tar tillbaka det på det femte, på det sjätte varvet är Oscar åter i ledningen, men Max kontrar igen på det sjunde. Men på det 8:e och sista varvet försöker Max vara lite smart så han släpper om Oscar i hårnålen för att själv skall kunna köra om honom in i sista kurvan (Max var övertygad om att annars skulle Oscar ha kört om honom där). Max dyker på innern in i sista kurvan men lyckas inte med omkörningen utan Oscar vinner det tredje och sista heatet med Max 0,126 sekunder efter sig. Bakom dessa två har Johan Fröjd, Michael Sundin och Axel Nilsson Cederström en fin fight, där Axel drar det längst strået och blir 3:a men han är distanserad med hela 3,3 sekunder av Oscar. Madeleine Radne har inte något bra heat hon slutar på en 14:e plats.

Oscar Menader (#1) vinner heatet, 2:a blir Max Runesson (#95), 3:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 4:a blir Johan Fröjd (#96), 5:a blir Michael Sundin (#51), 6:a blir Elvin Berndtsson (#14).

 

Position: 2:a (Bästa tid: 1:01,770)

Söndagen

Söndagen bjuder på sämre väder än lördagen, det regnar hela dagen. Vi har inte kört så mycket med detta chassi (1010 mm) i regn så vi vet inte riktigt vilka inställningar som fungerar bäst, så vi ställer in chassit så som vi hade på det gamla chassit (950 mm).

Warm Up (15 min)

Jag glömmer att hämta ut transpondern till Warm Up så vi får inga tider. Vi vet genom detta inte om vi hänger med tidsmässigt emot de andra, det jag kan se däremot är att jag tycker Max har svårt att komma ut ut kurvorna tillräckligt bra. Det ser ut som om det går lite för tungt, så till förfinalen går vi upp två kuggar i drev.

Förfinal – 10 varv

Copyright Claes MenanderUppställningen till förfinalen är enligt följande för de tre första leden. Master startar Oscar Menander (#1), 2:a startar Max Runesson (#95), 3:a startar Michael Sundin (#51), 4:a startar Axel Nilsson Cederström (#45), 5:a startar Johan Fröjd (#96) och 6:a startar Lukas Jonsson (#52). Madeleine Radne (#68) startar på en 12:e plats.


Max gör en kanon start från sin andra startruta, mitt i kurva 1 vikar han in karten in bakom Oscar och har bättre fart ner emot chikanen (kurva 2 och 3) och går därmed upp i ledningen. En ledning som han sedan inte släpper, Max vinner förfinalen med 0,412 sekunder över Oscar och Axel Nilsson Cederström kör in på klar tredje plats slagen med 3,748 sekunder av Max.


Max Runesson (#95) vinner förfinalen, 2:a blir Oscar Menander ( #1), 3:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 4:a blir Michael Sundin (#51), 5:a blir Johan Fröjd (#96) och 6:a blir Lukas Jonsson (#52). Madeleine Radne (#68) kör upp sig till en fin 8:e plats.

 

Position: 1:a (Bästa tid: 1:13.924)

Final – 13 varv

Copyright Claes MenanderVår lagning av chassit hade gått sönder igen, men eftersom förfinalen gick så bra så låter jag det vara till finalen.
Uppställningen till finalen är densamma som målgången i förfinalen. Så Max startar master, Oscar startar 2:a, Axel startar 3:a, Michael startar 4:a, Johan startar 5:a och Lukas startar på en 6:e plats.


Max gör en bra start, Axel tar rygg på honom och därefter är det Michael, Oscar gör en dålig start från sin andra plats och tappar ner till en 4:e plats. Axel utmanar Max om ledningen in i kurva 4:a men Max har bättre driv ut ur svängen och behåller ledningen. Direkt efter kurva fyra så rycker Max i ledningen samtidigt som Axel och Michael börjar slås om andra platsen. Madeleine Radne har gjort en kanonstart och är uppe på en 6:e plats. På det andra varvet tar sig både Michael och Oscar sig om Axel och på det tredje varvet tar sig Oscar sig förbi Michael och är uppe på andra plats efter Max. Max har skapat sig en jätte lucka och allt fungerar jättebra i ca fyra varv men sedan händer något, då börjar hans kart sladda väldigt mycket när han går på gas (jag skulle nog ändå ha svetsat ihop karten). Oscar som är betydligt snabbare än Max vevar sakta med säkert in avståndet och på det sjunde varvet kör han om Max utmed start och mål rakan. Max försöker att kontra in i kurva 4:a men Oscar har bättre drag ut ur kurvan och behåller ledning. På det nionde varvet så tappar Max karten i utgången av chikanen (kurva 3 & 4) och åker av, eftersom gräsmattan lutar bort från banan så kommer han inte upp igen utan måste åka ca 75 meter på gräset ner till kurva 4 där han åter kan kommer upp på banan igen. Genom detta så tappar Max inte bara Micheal utan även Axel och Johan, så nu är han ner på en 5:e plats. Men 3:e platsen är inom räckhåll, så nu tar Max upp jakten på Axel och Johan. Tyvärr så fungerar inte chassit alls bra, t.ex. i hästskosvängen d.v.s. vänstersvängen innan sista kurvan på varvet där släpper bakvagnen hela tiden så fort Max går på gas. Han är allt som oftast utanför banan i utgången av denna kurva och tappar därför mycket tid på både Axel och Johan som båda slås om 3:e platsen. Max tar ändå in meter för meter men det tar tid men emot slutet av finalen så är Max ikapp Johan och gör ett omkörningsförsök in i kurva fyra men den håller tyvärr inte. Madeleine kör mycket bra och ligger länge på en fin åttonde plats, men tyvärr så händer något på sista varvet och hon får stopp.


Oscar Menander (#1) vinner finalen, 2:a blir Michael Sundin (#51), 3:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 4:a blir Johan Fröjd (#96), 5:a blir Max Runesson (#95), 6:a blir Rasmus Augustsson (#33) och 7:a blir Elvin Berndtsson (#14).
Men vid efterkontrollen av motorerna så blir Johan Fröjd diskvalificerad, därför blir Max Runesson 4:a, Rasmus Augustsson blir 5:a och Elvin Berndtsson blir 6:a. Madeleine Radne blir 14:e.

 

Position: 4:a (Bästa tid: 1:13,917)

 

Sammanfattning

Vi är mycket nöjda med denna tävling, Max vann heat både i torrt och regn. Men visst det räckte inte hela vägen fram denna gång. Vi måste träna mer i regn för att förstå vad som händer med chassit efter några varv. Var det för aggressiv inställt, hade vi fel lufttryck, vem vet men det får vi ta reda på till nästa säsong.
Nu går vi i vinter id och så får vi se när vi börjar köra igen. Men våra planer är att fortsätta i klass Mini även nästa år.

 

(Bilderna i denna artikel är Claes Menaders egendom.)

 

2013-09-21 - Chicken Race (Rasbo)

Chicken Race (Raymonds Minne) – Rasbo MK (2013-09-21)

Karting säsongen 2013 börjar lida emot sitt slut men än finns det några tävlingar kvar att köra.
Denna helg kör vi Chicken Race (Raymonds Minne) som egentligen skulle ha gått i våras men den blev då inställd p.g.a. av den sena vintern vi hade.

Vädret: Mycket kallt på morgonen bara någon plusgrader, men temperaturen steg upp emot 16 grader under dagen.

Antal startande: 17 (Micro), 16 (Mini)

Moa (Micro)

Moa har alltid tyckt om Rasbo banan (Rörken Ring) ända sen hon började köra kart. Banstrukturen med sina 90 graders svängar tycks passa hennes kör stil bättre än 180 graders svängar.

Träning

Det första träningspasset går inte så bra, som alltid verkar hon alltid ta det lugnt i början för att känna sig för och sedan öka farten undan för undan under dag. Men redan till det andra träningspasset får hon upp betydligt bättre fart och hon förbättrar sig med drygt 2,3 sekunder. Och i den tredje och sista träningen förbättrar hon sig ytterligare med drygt 0,8 sekunder emot det andra passet. Hon är 4:e snabbast på träningen och för andra tävlingen i rad är hon under en sekund efter den snabbaste som denna gång är Sebastian Enholm (#4).
Bästa tid: 49,477s

Tidkörning

Moa får till en mycket bra tidkörning hon och är länge 3:e snabbast men slås emot slutet av klubbkompisen Sofia Svennberg-Jakobsson (#6). Moa sätter tidkörningens 4:e bästa tid och det är hennes hittills bästa placering i en tidkörning. Stort grattis Moa.

 

Position: 4:e (Bästa tid: 49,134)

Kval – 8 varv

Kval 1

Startordningen för de första 3 leden är enligt följande: 1:a startar Sebastian Enholm (#4), 2:a startar Victor Carlsson (#56), 3:a startar Sofia Svennberg-Jakobsson (#6), 4:a startar Moa Runesson (#95), 5:a startar Marcus Radne (#68) och 6:a startar Hampuz Nordli (#41).

Moa gör en mycket bra start och är 3:a utmed rakan men får ge sig emot Sofia in i första kurvan eftersom hon har yttern. Moa verkar ha svårt att få upp farten inledningsvis och på det andra varvet blir hon passerad av både Marcus Radne och Hampuz Nordli. Men efter att hon blev passerad så får hon upp farten betydligt bättre och hänger med Marcus och Hampus mycket bra. På varv fyra tappar Hampuz kedjan i näst sista kurvan, Moa som inte riktigt vet vad hon skall göra bromsar och står nästa helt still innan hon kommer på att hon kan köra om honom. Tyvärr så tappar hon väldigt mycket tid på detta och Ainhoa Castillo (#16) som låg en bra bit bakom Moa får direkt rygg på henne. Och på det sjätte varvet blir hon passerad utmed start och målrakan av Ainoha. Moa skuggar sedan Ainoha de resterande varven in i mål. Start och mål domaren verkar stå och sova och missar Sebastian och Victor när de kommer på sitt 10:e varv, så heat blir 11 varv istället.
Sebastian Enholm (#4) vinner heatet, 2:a blir Victor Carlsson (#56), 3:a blir Sofia Svennberg-Jakobsson (#6), 4:a blir Marcus Radne (#68), 5:a blir Ainhoa Castillo (#16) och 6:a blir Moa Runesson (#95).

 

Position 6:a (Bästa tid: 49,468)

Kval 2

Startordningen i kval 2 är den samma som målgången i heat 1, så uppställningen är enligt följande för de tre första leden. 1:a startar Sebastian Enholm (#4), 2:a startar Victor Carlsson (#56), 3:a startar Sofia Svennberg-Jakobsson (#6), 4:a startar Marcus Radne (#68), 5:a startar Ainhoa Castillo (#16) och 6:a startar Moa Runesson (#95).
Moa gör återigen en bra start och hon behåller sin 6:e plats igenom första kurvan. Genom hela heatet så skuggar hon Ainhoa utan att kunna komma åt henne, karten går för sakta utmed start och mål rakan medan hon är snabbare än Ainoha i den kurviga delen av banan.

Sebastian Enholm (#4) vinner även andra heatet, 2:a blir Victor Carlsson (#56), 3:a blir Sofia Svennberg-Jakobsson (#6), 4:a blir Marcus Radne (#68), 5:a blir Ainhoa Castillo (#16) och 6:a blir Moa Runesson (#95).

 

Position 6:a (Bästa tid: 49,417)

Final – 11 varv

Moas kart har verkar vara lite sladdrig i bakändan i alla heaten, så till finalen gör vi vissa chassi förändringar för att chassit skall bli bättre samt så går vi ner i drev för att förhoppningsvis få bättre fart på rakan. Vi pratar även igenom den kurvan som hon tappar mycket tid i, där handlar det mycket om att helt enkelt våga gasa mer.
Uppställningen i finalen är enligt följande. 1:a startar Sebastian Enholm (#4), 2:a startar Victor Carlsson (#56), 3:a startar Sofia Svennberg-Jakobsson (#6), 4:a startar Marcus Radne (#68), 5:a startar Ainhoa Castillo (#16) och 6:a startar Moa Runesson (#95).
Moa får återigen starta på yttern men hon gör bra starter idag och hon behåller sin 6:e plats igenom första kurvan. På det tredje varvet blir hon omkörd av Hampuz Nordli (#41), men på det femte varvet kör Moa om Hampuz igen för att tappa platsen igen på det sjätte varvet. På det sjunde varvet blir Moa passerad av Gustav Jansson (#34) mycket beroende på att tävlingsledningen inte har vinkat av varvade förare och de ställer till stora problem för Moa. Men på det åttonde varvet så tar hon tillbaka platsen och är åter uppe på en sjunde plats. På de resterande varven jagar hon ikapp Hampuz och vid ett tillfälle är hon nästa om honom men vågar inte hålla i utan backar av. Hampuz och Moa är mycket snabba emot slutet av finalen och de tar in meter för meter i varje kurva på Ainhoa. När målflaggan faller så är Hampuz alldeles i bak bågen på Ainhoa och Moa är i sin tur i bak bågen på Hampuz. Hade det bara varit ett varv till så hade både Hampuz och Moa tagit sig förbi Ainhoa, men som alltid när det går bra så vill man ha ytterligare varv.

Sebastian Enholm (#4) vinner finalen, 2:a blir Victor Carlsson (#56), 3:a blir Sofia Svennberg-Jakobsson (#6), 4:a blir Marcus Radne (#68), 5:a blir Ainhoa Castillo (#16), 6:a blir Hampuz Nordli (#41) och 7:a blir Moa Runesson (#95).

 

Position: 7:a (Bästa tid: 49,072)

Sammanfattning

Moa körde sin bästa tävling i torrt väglag. Hon sätter sin bästa tid i finalen som hon som oftast gör, den är på tusendelen 1 sekund efter snabbaste tiden i finalen som sattes av Victor Carlsson (#56). Att köra till sig en fjärde plats i tidkörningen är en fjäder i hatten och hennes bästa kvalplacering.
Nu får vi suga på detta och försöka peppa henne till nästa tävling som är Sverige Cupen för att försöka få henne att vara lika snabb där.

Max (Mini)

Minnet är bra men kort (börjar bli gammal) så det är tur att jag hade dokumenterat vad vi hade för inställningar på chassit i våras när vi körde MKR 1. Dessa får bli en utgångspunkt angående drevning, men övriga chassi inställningar får vara de som vi tränade med sist i Järfälla. Vi har börjat laborera en hel del med chassi inställningarna sedan Juniorfestivalen. För i Juniorfestivalen var det tredje tävlingen som vi inte hängde med riktigt i och jag trodde det var chassit som felet satt i, eftersom jag hade provat olika motorer. Men det var en del på motorn som jag flyttade över mellan motorerna som egentligen var trasig. Men inget ont som har något gott med sig för genom de desperata chassi testerna så har vi hittat andra fördelar som vi har börjat testa ut och försökt få att fungera bra med Max kör stil. Vi har hela säsongen haft problem med understyrning samtidigt som bakvagnen har varit oroligt i vissa snabba kurvor.

Träning

Som sagt det var kallt på morgonen så jag fyllde i ganska mycket luft i däcken till första träningen. Max är klart snabbast i träning 1 och 2, oroväckande snabb emot de andra. I första träningen så ligger Max helt själv och kör och även om han var snabbast så vill jag till det andra träningen att han skall köra tillsammans med de andra så att vi ser vart vi vinner resp. förlorar tid. Men denna dag är inte Max bästa dag ”humörmässigt” han är sur och vägrar till tredje träningen ligga och jaga de andra. Så han får väl göra som han vill och i tredje träningen ligger han först och drar de andra och tidsmässigt så blir detta hans sämsta träningspass. Men allt verkar fungera utmärkt med karten, vi har inte gjort några förändringar på karten under träningen förutom att vi plockade bort lite vikt efter första träningen eftersom vi vägde lite väl mycket.

Bästa tid: 45,267s

Tidkörning

Till tidkörningen gör vi fortfarande inga förändringar på karten utan vi pratar bara igenom taktiken hur vi skall lägga upp varven för att försöka få en så bra tid som möjligt. Max sätter tidkörningens snabbaste tid, men det fattas 147 tusendelar emot den snabbaste tiden som han hade i träning 2.
Max Runesson (#95 – 45,414s) är snabbast i tidkörningen, 2:a blir Olivier Fürstenhoff (#13 – +0,038s), 3:a blir William Sjöblom (#80 – +0,120s), 4:a blir Kalle Gustafsson (#91 – +0,319s), 5:a blir Simon Pettersson (#83 – +0,616s) och 6:a blir Malte Pettersson (#64 – +0,655s).

 

Position: 1:a (Bästa tid: 45,414)

Kval – 10 varv

Kval 1

Uppställningen till första kvalheat är följande för de tre första leden. 1:a är Max Runesson (#95), 2:a är Olivier Fürstenhoff (#13), 3:a är William Sjöblom (#80), 4:a är Kalle Gustafsson (#91), 5:a är Simon Pettersson (#83) och 6:a är Malte Pettersson (#64).
Max tar starten tätt följt av William Sjöblom och Olivier Fürstenhoff. Simon som startar på innern tar sig förbi Kalle in i första kurvan medan Malte halkar ner till en nionde plats på första varvet. Kalle tar sig åter upp på en fjärde plats på andra varvet, medan Malte får jobba hårt för att köra upp sig igenom fältet. Men detta heat kommer att handla om Max och William, dessa två kommer att byter plats många gånger under heatet. William tar sig upp i ledningen på varv 2, Max tar tillbaka den på varv 3, William upp i ledningen på varv 4, Max på varv 5 & 6, William på varv 7 & 8, Max på varv 9 & 10. Men start och mål domaren står och sover även i detta heat så det blir ett extra varv och William tar sig upp i ledningen på det 11 varvet och vinner heatet.
William Sjöblom (#80) vinner heatet, 2:a blir Max Runesson (#95), 3:a blir Oliver Fürstenhoff (#13), 4:a blir Kalle Gustafsson (#91), 5:a blir Simon Pettersson (#83) och 6:a blir Malte Pettersson (#64).

 

Position: 2:a (Bästa tid: 45,656)

Kval 2

Till andra kvalheatet gör vi lite chassi förändringar eftersom jag tyckte att det gick lite tungt i vissa kurvor i heat 1 men jag glömmer kontrollera en viktig sak (jag återkommer till detta nedan).
Startuppställningen inför kvalheat 2 är det samma som målgången i heat 1 så master startar William Sjöblom (#80), 2:a är Max Runesson (#95), 3:a är Oliver Fürstenhoff (#13), 4:a är Kalle Gustafsson (#91), 5:a är Simon Pettersson (#83) och 6:a är Malte Pettersson (#64).
William tar starten tätt följt av Max, Olivier och Kalle, Malte och Simon. William och Max rycker direkt i ledningen och skapar en lucka ner till Oliver, men runt det femte varvet händer något med Max kart det är som om någon drar i nödbromsen på den. Max tappar direkt på William och Oliver kör ikapp honom och på det nionde varvet så blir Max lätt passerad av Olivier. Max har inte en chans att hänga på Oliver och det är speciellt uppenbart i kurva 1 och 2 där han tappar ca 10-15 meter på Oliver på sista varvet.
När han kommer in i depån så är jag otaktisk och frågar direkt vad som har hänt med karten eftersom han tappar så mycket tid och speciellt då i kurva 1 och 2. Då exploderar Max humör och han blir fruktansvärt sur och arg och skall slänga hjälmen i marken. Han är inte sur på att han kom på en fin tredje plats, han har varit sur och arg sedan andra träningen och nu så brast det helt enkelt. Han tar min fråga som att jag kritiserar honom och hans körning.
William Sjöblom (#80) vinner även det andra heatet, 2:a blir Oliver Fürstenhoff (#13), 3:a blir Max Runesson (#95), 4:a blir Kalle Gustafsson (#91), 5:a blir Simon Pettersson (#83) och 6:a blir Malte Pettersson (#64).

 

Position: 3:a (Bästa tid: 45,585)

Final – 12 varv

Jag får ta på mig varför karten inte fungerade alls i heat 2 och felet syntes som sagt redan i heat 1. Jag har tagit det alldeles för lugnt på denna tävling och glömt att kontrollera lufttrycket i däcken. Jag fyllde på mycket luft till första träningen och hade helt enkelt glömt att släppa ut den när luft temperaturen har gått upp. Ett kalltryck på 1,6 bar fungerade inte så bra, visst det var snabbt i några varv men sen så klibbade de bara fast.
Så till finalen ut med luften och tillbaka med samma chassi inställningar som vi hade i heat 1.
Startuppställningen i finalen för de tre första leden är. Master startar William Sjöblom (#80), 2:a startar Max Runesson (#95), 3:a startar Olivier Fürstenhoff (#13), 4:a startar Kalle Gustafsson (#91), 5:a startar Simon Pettersson (#83) och 6:a startar Malte Pettersson (#64).
William tar starten medan Max inte vågar bryta sin in i den lilla luckan som finns mellan William och Oliver. Så Oliver tar andra platsen följt av Max, Simon, Kalle och Madeleine Radne (#68) som har gjort en bra start och första varv. När det andra varvet börjar tar sig Max om Oliver utmed start och målrakan men i kurva 6 gör Oliver en ”kamikaze” omkörning, han ligger en bra bit efter (1-2 kartlängder) vid den normala bromspunkten men han struntar helt enkelt i att bromsa. Det är tur att Max ser Oliver komma flygande när han själv har börjat svänga in och att han reagerar så snabbt och styr undan för annars hade det blivit en ordentlig smäll. Oliver som med nöd och näppe får stopp på karten innan asfalten tar slut, tar med Max på en resa i yttersväng igenom kurva 6. Visst är det racing men jag svär högt för denna desperata och farliga omkörning som kunde ha slutat riktigt illa. William får genom detta en ordentlig lucka på 15-20 meter som han sedan förvaltar fint in i mål. Max försöker att köra om Oliver direkt ner emot kurva 7 men han har yttern in i kurvan och Kalle som hade bättre fart igenom kurva 6 tar rygg på Olivier och tar sig därmed om Max. När det tredje varvet börjar så kör Max om Kalle in i kurva 1 och på det fjärde varvet tar han sig om Oliver på samma ställe. Kalle gör ett misstag i kurva fyra och snurrar och faller ner till en tionde plats. Oliver kontrar återigen i kurva 6 men denna gång med en snygg omkörning och tar tillbaka andra platsen. Ut på det femte varvet har Oliver lärt sig att Max med lätthet tar sig om på rakan så han kör oroligt defensivt, han slickar gräset på högersidan. Max är smart och ser då istället till att ta höjd in i kurva 1 och vrider in karten i kurvan så att han får innern in i kurva 2, detta överrumplar Oliver som tappar momentet för en liten stund så att Max får tillräckligt med avstånd så att Oliver inte kan kontra i kurva 6. Max tar nu upp jakten på William men han kör exakt lika fort som Max så avståndet mellan dom är konstant in i mål. Oliver tappar hela tiden på William och Max men behåller sin tredje plats in i mål. Kalle som föll ner till en nionde plats när han snurrade kör riktigt bra och kör upp sig till en femte plats.
William Sjöblom (#80) vinner heatet, 2:a blir Max Runesson (#95 – slagen med +2,669s), 3:a blir Oliver Fürstenhoff (#13 – + 4,267s), 4:a blir Simon Pettersson (#83 – +8,003s), 5:a blir Kalle Gustafsson (#91 – +11,785s) och 6:a blir Florian Alzuhn (#108 – +12,950s)

 

Position: 2:a (Bästa tid: 45,549)

Sammanfattning

Max gjorde en mycket fin tävling (förutom humöret) men idag räckte vi inte till för att kunna slå William. Ett stort grattis till William som tar sin andra raka seger i Mini.
Jag får ta på mig mekaniker missen att jag glömde bort att kontrollera lufttrycket i däcken (rent av klantigt). Chassit verkar fungerar betydligt bättre i kurvorna, så det verkar som om vi har börjat hitta bättre balans i det. Men än finns det mycket kvar att göra så vi får fortsätta att testa och laborera med olika inställningar.
Nu ser vi fram emot Sverige Cupen för att se om vi kan få ut mer fart ur chassit än vad vi hade i MKR 7 då vi inte kunde rå på Kalle Gustafsson.

2013-09-07 - MKR 8 (Järfälla)

MKR 8 – Järfälla MK (2013-09-07)

Då är det dags för finalen (deltävling 8) i MKR serien (Mellansvenska Kartracingserien).
Denna gång är det Järfälla MK som är värd för tävlingen på deras bana Järfällabanan.

Eftersom Max redan har tagit hem MKR titeln i Mini ville han prova på Junior 60.
Ett stort tack till Hugo Andersson (#81) som lånade ut sin andra motor till oss.

Vädret (lördag): Dimma på morgonen men sen strålande sol och ca. 23 grader varmt.

Antal startande: 38 (Micro), 27 (Junior 60)

Moa (Micro)

Till denna tävling skall Moa få köra med vårt bästa motor material för att försöka få en så bra placering som möjligt i totalen. Men i ärlighetensnamn så är det inte i motorn det sitter, utan Moa måste bli bättre i kurvorna för det är där hon tappar tid. Men hon skall ändå ha det bästa nu när motorn ändå är ledig.

Träning

Första träningspasset är egentligen bortkastat tid eftersom banan är mycket hal efter morgonens dimma. Under träningen gör vi några små chassi förändringar för att hon har problem att karten sladdar en hel del i vissa kurvor. Men i stort så är det mest att vi pratar om kurvteknik, för där har vi som sagt mest att vinna. Hon förbättrar sin tid mycket under träningen och hon klarar äntligen att vara under en sekund (0.892s) efter den snabbaste Lucas Stenberg (#88) på träningen, ett steg i rätt riktning.

Tidkörning

Moa klarar tyvärr inte att förbättra sin tid i tidkörningen utan kör på ungefär samma tid som hon gjorde på träningen. Hon sätter 10:e bästa tid i sin grupp som ger henne den 17:e bästa tiden när båda grupperna har kört.

 

Position: 17:e (Bästa tid: 47,159)

Kval – 6 varv

Eftersom Micro är fler än 30 startande så blir det A-B-C grupper. Genom sin tid så hamnar Moa i grupp A och kommer att starta på ruta 11 i båda heaten.

Kval 1 (A+C)

Moa hänger med bra i starten, hon tar någon plats genom första kurvan mycket beroende på att hon har innerspåret men väljer tyvärr fel spår in i andra kurvan där hon istället tappar ett antal platser. Men i heatet kör hon som vanligt bra och hon lyckas att köra upp sig några platser. Däremot så har hon problem i några kurvor där hon fortfarande inte kommer på gas i tid och ibland får hon ganska mycket sladd i dessa kurvor. Moa blir tillslut 10:a i heatet.

 

Position 10:a (Bästa tid: 47,475)

Kval 2 (A+B)

Till andra heatet har vi gjort lite chassi förändringar för att se om det kan hjälpa till att förhindra de sladdar som hon har i vissa kurvor. Till kval 2 så har vi problem att få igång motorn (det var för mycket strul med Max J60 motor i heatet innan så jag han inte göra standard förberedelser innan heatet) så hon kommer ut sent. Moa försöker att återta sin position men det är trångt och hon hinner inte återta sin 11 startposition innan den röda linjen. Så hon får startar några platser längre ner i fältet. Karten ser bättre ut i kurvorna i de kurvorna som hon har problem i, däremot så har hon börjat rattar lite för mycket i kurvorna och det är inte likt henne. Jag vet inte om det beror på att hon försöker att köra fortare i kurvorna och därmed så fungerar inte våra chassi inställningar eller om det bara är något hon har lagt till med i denna tävling. Moa slutar tillslut på en 13:e plats i detta heat.

 

Position 13:e (Bästa tid: 47,869)

Final – 10 varv

Inför finalen så har vi pratat taktik hur hon måste köra på första varvet så att hon inte tappar några platser utan istället kanske kan vinna några. Moa har kört till sig startruta 15 i A-finalen.
När starten går så har hon tyvärr glömt bort allt taktik snack vi pratade om innan start och hon väljer fel spår utmed andra rakan in i kurva 2, och därmed så tappar hon ett antal platser. I finalen kör hon bra (visst skulle hon kunna köra fortare) men hon tappar fart emot slutet av finalen (motorn gick lite för torrt) men trots det så sätter hon sin bästa tid för dagen på sista varvet i finalen. Det är synd att vi alltid skall ha en så lång startsträcka innan hon känner sig varm nog att hon skall våga prestera. Men det är bara att träna mer. Moa slutar på en 17:e plats.

 

Position: 17:e (Bästa tid: 47,001)

Sammanfattning

Vi har fortfarande mycket att jobba men kurvorna, för det är där vi tappar enormt mycket tid. Det är ju kurvorna som är problemen på en bana, raksträckan är ju bara en transportsträcka till nästa problem. Men för att förbättra sig så måste vi träna mer än vad vi har gjort i år. Så till nästa år har jag lovat mig själv att Moa skall träna mycket kvalitetsträning på just på kurvor. Det handlar om bromspunkter, instyrning och att vart man skall gå på gas.
Moa slutar på en 16:e plats i MKR totalen och blir näst bästa tjej, bara slagen av klubbkompisen Sofia Svennberg-Jakobsson (#6) som är 1 år äldre och 1 år mer erfarenhet i Micro klassen. Vi uppfyller vårt mål för året som var att bli bättre än vad Max gjorde i sin första säsong i Micro (plats 20).

 

Uppe i toppen var det en bra fight mellan Filip Wandin (#70) och Lucas Stenberg (#88), där Lucas var piskad att komma 1:a eller 2:a och samtidigt vara före Filip i mål för att han skall ta hem totalsegern Micro, annars går den till Filip. Under de inledande varven var de fyra förare som gick loss från övriga fältet men emot slutet stod det enbart mellan Filip och Lucas. Lucas hänge med bra i suget utmed rakan men hade inte speeden där för att kunna utmana Filip, däremot var han snabbare på innerplan. Så Lucas enda ställe som han kunde utmana Filip om ledningen var på bakrakan där han vara starkare. Så på det näst sista varvet får Lucas en mycket bättre utgång i lång vänstern och lyckas komma upp jämnsiden med Filip utmed bakrakan och tar sig förbi men Filip kontrar direkt i nästa kurva och återtar ledningen. Filip väljer ett defensivt spår utmed rakan medans Lucas ligger kvar och då märks det att Lucas inte har speeden på rakan eftersom han tappar flera meter på Filip, men han är direkt ikapp när det börjar svänga. På sista varvet försök Lucas göra samma omkörning på bakrakan men denna gång sätter han inte långvänster lika bra eller så sätter Filip den bättre än han gjorde varvet innan. Filip vinner finalen och därmed blir han MKR mästare i Micro.

Max (Junior 60)

Max som redan har tagit hem MKR totalen i Mini ville testa J60 i sista deltävlingen. Vi är mycket tacksamma att Hugo Andersson (#81) lånade ut sin andra motor till oss, så att Max fick möjligheten att gästspela i J60. Vi har varit och testat J60 vid två tillfällen innan tävlingen, dels för att lära oss att köra med en motor som inte har samma bottendrag som Raket 95 motorn har samt att hitta balansen i chassit eftersom vi har plockat bort 10 kg bly (J60 motorn väger 5 kg mer än Mini motorn samt att J60 skall väga 5 kg mindre (115 kg) emot vad Mini skall gör).

Träning

Efter morgonens dimma som har efterlämnat en hal bana. Så är första träningen ganska bortkastad, därför kör vi med samma inställningar som vi har testat med innan tävlingen. På träning två så provar vi att gå ner i drev, men då får Max för sig att åka konstiga spår så den träningen blev också bortkastad. Så till sista och tredje träningen provar vi istället att gå upp i drev, men det fungerar inte alls.

Tidkörning

De är 27 startande i J60 (ovanligt stort startfält), så det blir bara en grupp.

 

Inledningsvis så är det mycket stökigt tidkörning. I den klungan som Max kommer ut i förstör varandras varv genom att man kör om på ställen som inte är tidsvinnande, utan man förstör inte bara sitt utan alla andras varv. Detta betende avtar inte ens efter några varv så Max backar av och får släppa många förare förbi sig för att hitta en lucka. Han släpper en ordentlig lucka (över halva start och målrakan) innan har tar upp jakten igen. Men redan innan han hinner köra två flygande varv så är han ikapp bilarna framför honom, men han lyckas ändå få till en bra tid.

 

Position: 6:a (Bästa tid: 42,732)

Kval – 8 varv

Kval 1

Startuppställningen inför heat 1 är följande. 1:a är Tilly Stoltz (#55), 2:a är Isac Blomqvist (#64), 3:a är Carl Runnegård (#77), 4:a är William Carlsson (#91), 5:a är Hampus Ericsson (#29) och 6:a är Max Runesson (#95).
Max gör en jätte bra start från ytterspåret och är uppe på en 4 plats igenom andra kurvan, men tyvärr så kommer han fel i kurva 3 och 4 och tappar tre platser. På andra varvet så tar han sig förbi Hampus Ericsson (#29), men på det tredje varvet misslyckas han med en omkörning och tappar momentet i motorn och tappar istället två platser ner till en 8:e plats. På det 5:e varvet så tar han sig förbi Mattias Sjögren (#63) och på det 7:e varvet så tar han sig om Hampus Ericsson (#29) och är åter uppe på sin startposition. Max kör mycket bra i det kurviga partierna men tappar utmed rakan när övervarvskyddet slår in och direkt så återkom minerna från Cadetti tiden. J60 är ju precis som Cadetti fast för lite äldre barn.
Isak Blomqvist (#64) vinner heatet, 2:a blir Carl Runnegård (#77), 3:a blir William Carlsson (#91), 4:a blir Tilly Stoltz (#55), 5:a blir Julle Ljugdahl (#200) och 6:a blir Max Runesson (#95).

 

Position: 6:a (Bästa tid: 42,704)

Kval 2

Till andra kvalheatet så går vi ner i drev eftersom vi måste försöka dra lite nytta av Max höga utgångsfart genom sista kurvan. Men jag är rädd att motorn (som inte är av senaste årsmodellen) inte skall orka i de snävaste kurvorna, så att vi istället tappar mer tid där än vi vinner utmed rakan. Till råka på allt så har vår Alfano dator har lagt av, den rapporterar bara rätt varvtiders medans motorvarv och hastighet är helt åt skogen. Så jag är helt vilsen utan datainformationen.
Uppställningen i det andra kval heatet är så som de kom i mål i första heatet. Max får inte igång motorn när vi skall rulla iväg, efter lite pillande i kabelhärvan så startar motorn och Max kommer iväg. Han hinner däremot precis ikapp de sista och lyckas klämma sig förbi några platser innan den röda linjen och starten går direkt på första ut varvet. Men det blir en startkrasch mitt i heatet som Max som tur lyckas undvika genom att köra vid sidan av banan. Heatet rödflaggas och bilarna ställs upp som det skulle ha gjort innan start, d.v.s. vi får återta vår 6:e startposition. Men när vi skall starta motorn så går den inte alls igång, den jäv… startknappen har nu gått sönder helt, båda lödningarna på knappen har skakat sönder (billigt skit). Vi får till slut igång motorn men då går precis starten och vi får då inte starta i heatet. Efteråt så får jag veta att de erfarna meckar har med sig en extra sladd med startknapp på ifall detta sker.

 

Position: 24:a (Bästa tid: --,---)

Final – 16 varv

Efter fiaskot i andra kvalheatet så får vi startruta 15 i finalen, inte den bästa startposition men Max brukar alltid kunna köra upp sig även om vi har haft problem. Men fortfarande vet vi inte om det mindre drevet skall fungera, men det får bära eller brista. Däremot gör vi några chassi förändringar eftersom det har blivit betydligt mer grepp i banan sedan vi körde. Max gör en bra start och tar direkt ett par platser utmed start och målrakan. Under det första varvet så tar han ytterligare två platser, så efter ett varv är han uppe på en 11:e plats. Nu är det en lite lucka fram till 10:e platsen och det tar Max några varv att köra ikapp dom framför honom men på det 5:e, 6:e och 7:e varvet tar han en position per varv och nu är han på en 8:e plats. Men luckan fram till 7:e platsen är ganska stor vid det här laget, men Max knapar hela tiden in lite på avståndet, men när Isak Sjökvist (#82) och Hampus Ericsson (#29) börja fightas om platserna så krymper avståndet direkt och Max är direkt ikapp och tar sig förbi Hampus på det 12:e varvet. Max tar sig sidan om Isak på det 14:e varvet genom att duka i sista skarpa kurvan innan man går på gas, men han får dålig fart ut på rakan så att Isak kan ta tillbaka 6:e platsen. Men på det sista varvet bromsar sig han sig förbi in i kurva 2 och är åter uppe på en 6:e plats.

William Carlsson (#91) vinner finalen, 2:a blir Isac Blomqvist (#64), 3:a blir Carl Runnegård (#77), 4:a blir Mattias Sjögren (#63), 5:a blir Julle Ljungdahl (#200) och 6:a blir Max Runesson (#95).

 

Position: 6:a (Bästa tid: 42,613)

Sammanfattning

Max gör en fin uppkörning i finalen från en 15:e till en 6:e plats, det var bara synd att vi inte kom iväg i andra heatet så att vi kunde ha startat längre fram i finalen för att se om vi hade kunnat utmana om någon/några bättre platser.


Runesson Racing vill tacka Hugo Andersson (#81) som lånade ut sin motor till oss, vi är mycket glada att vi fick möjligheten att prova på ”Cadetti Plus” (Junior 60 som vissa vill kalla klassenSmile). Vi hängde inte med de snabbaste idag, men i denna klass räcker det inte bara att man är en bra förare och en "kartongmotor" utan man måste ha det senaste motordelarna om man aspirerar på pallen. Så om vi får för oss att gästspela någon mer gång och om plånboken tillåter så kommer vi nog att försöka hyra en bra motor.

Men nu laddar vi vidare för de återstående tävlingarna denna säsong i klass Mini.

2013-08-25 - MKR 7 (Linköping)

MKR 7 - Linköping (2013-08-24 -- 25)

Artikeln kommer snart.

2013-08-18 - Juniorfestivalen (Jönköping)

Juniorfestivalen - Jönköping (2013-08-17--2013-08-18)

Racereportaget från dena tävling kommer så fort jag bara hinner skriva ihop raderna

2013-08-10 - MKR 6 (Gävle)

MKR 6 - Gävle (2013-08-10)

Racereportaget från dena tävling kommer så fort jag bara hinner skriva ihop raderna

2013-07-07 - Semesterracet (Kalmar)

Semesterracet - Kalmar (2013-07-06--2013-07-07)

Raceartikel från dena tävling kommer så fort jag bara hinner skriva ihop raderna.

2013-06-30 - MKR 5 (Gotland)

MKR 5 – MK Gutarna (2013-06-29—2013-06-30)

Då är det dags för den femte av åtta deltävlingen i MKR serien (Mellansvenska Kartracingserien), där de sex bästa resultaten räknas.
Denna gång är det MK Gutarna på Gotland som har förtroendet att arrangera tävlingen.

MK Gutarna har valt att delat upp att Micro och Mini på lördag respektive söndag, så Moa kör på lördagen och Max på söndagen.

Vädret (lördag): Fint väder men med en regnskur strax innan finalen som la till en extra krydda.
Vädret (söndag): Fint väder.

Antal startande: 23 (Micro), 20 (Mini)
Det är tråkigt att så många valde att inte åka över till Gotland.

Moa (Micro)

Eftersom vi bara har en bil som tävlar på lördagen så blir det mindre stress att få till en inställningarna samt vid eventuella oförutsättning händelser så som väder eller sammanstötningar som kräver lite mer reparationer.

Träning

Träningen går inte så bra, vi är långt efter tidsmässigt. Det tar tid för Moa att komma igång trots att vi var och tränade på banan i torsdags.

 

Bästa tid: 49,048

Tidkörning

Till tidkörningen byter vi förgasare för att se om vi kan få ut mer av motorn, för nu börjar det gå troll i det här med att jag tycker att Moas motor inte går så bra. Inför denna tävling så har vi bytt motor så att Moa nu kör med den motorn som Max körde med på MKR 1 och 2.
Moa gör en ganska bra tidkörning men vi är 2,254 sekunder efter Sebastian Enholm (#4) som är snabbast, men han är o andra sidan överlägsets snabbast hela 0,760 sekunder över klubbkompisen Lucas Stenberg (#88).

 

Position: 14:e (Bästa tid: 48,627)

Kval – 8 varv

Kval 1

Moa gör en kanon start och hon mycket bra igenom hela heatet, ett tag är hon uppe på en 12:e plats. Tidsmässigt så är vi inte med idag och Moa är hårt uppvaktad av klubbkompisen Sofia Svennberg-Jakobsson (#6) om 13:e platsen. Mitt i heatet så gör Sofia ett alldeles för sent omkörningsförsök på Moa in i kurva tre och det kan inte sluta på något annat sätt än att hon kör rätt in i sidan på Moa. Genom detta så blir Moa inte bara omkörd av Sofia utan hon tappar även Norton Andreasson (#96) och Hampuz Nordli (#41).

 

Position 16:e (Bästa tid: 48,810)

Kval 2

Även i detta heat gör Moa en bra start, men heatet varar tyvärr inte så länge för vår del det blir bara 1,5 varv. För i kurva 10 som är kurvan mellan de två raksträckorna på innerplan så snurrar två förare precis framför henne och hon hinner inte väja utan kör rätt in i dom i hög fart. Moa stukar sin högra handled och hon klarar inte av att köra vidare utan kör direkt in i depån.

 

Position 19:e (Bästa tid: 53,734)

Final – 10 varv

Moa har fått ett bandage om högerhanden och frågan är om hon skall kunna köra. Moa är envis och hon vill verkligen köra trots att hon har lite ont (det gör bara lite ont nu enligt henne). Så det största problemet blir att få på henne handsken över bandaget, vi får låna Max handske som är lite större.

Inför finalen så har vädret lagt till en extra krydda, en sådan där krydda som jag inte gillar. Det kom nämligen en regnskur i de sista heaten för några klasser, banan är fortfarande lite blöt men den har börjat att torka upp. Så den stora frågan är, är det regndäck eller slicks som kommer att vara snabbast valet i finalen. Vi rullar fram med regndäck men jag står in i det sista och tvekar om vi skall lägga på slicksen, några säger till mig att det är klart slicks som gäller andra att det är regndäck.
Å vad jag hatar när det inte är konstant väderleksförhållande regn eller sol spelar ingen roll men jag vill ha antingen eller. Jag och några andra är ute och känner på banan och den är fortfarande ganska blöt när man slår handen emot asfalten, så tillslut tar vi beslutet att köra på regndäck dels för att Moa startar så långt bak (20:e plats) samt att regndäcken kommer att vara det snabbaste alternativet inledningsvis i finalen. De stora frågan är bara hur länge de kommer att vara det snabbaste däcket kanske några varv, kanske hela finalen. Jag släpper däremot ut ganska mycket luft ur däcken så att de inte skall brinner upp när banan torkar upp (har dålig erfarenhet av detta från förra året i Örebro). När alla har ställt upp på startgriden så har de flesta valt slicks, det är i stort sätt bara vi och bröderna Wandin som har regndäck på.

När Moa rullar ut så är det hennes första gång som hon kör på regndäck, hon har kört på regn i Cadetti men aldrig i Micro och aldrig med regndäck så detta skall bli extra spännande att se hur hon bemästrar detta.

När förarna rullar ut så visar det sig redan på mastervarvet att banan fortfarande är mycket hal, förarna som har slicks har problem med fästet och några snurrar redan på mastervarvet.
När starten går så har Moa redan tjänat några platser (de som snurrade på mastervarvet), Moa kör mycket imponerande och hon verkar inte har några som helt problem med fästet, karten beter sig precis som hon vill. På de inledande varven flyger hon formligen förbi förare och hon tar sig snabbt upp på en 7:e plats. I ledningen har bröderna Wandin (Filip #70 och Jonathan #7) utnyttjat sina regndäck och ryckt åt sig en betryggande ledning (hela start och mål rakan) ner till tredje platsen som är Wilgot Edqvist (#31) som kör på slicks. Men bakom honom är det nu tight ner till Moa på en 7:e plats, på fjärde plats ligger Elliot Sjögren (#10) och på en femte Sebastian Enholm (#4) både på slicks. På en 6:e plats är det Sofia Svennberg-Jakobsson på regndäck.
Moa är klart snabbast av dessa fem i detta läge och jag börjar undra hur långt detta skall räcka, skall det räcka ända upp till en osannolik pallplats!!!
Men runt varv fem så krossas pallplatsdrömmen för nu är banan så pass torr så att slicken börjar bli det snabbare däcket och Wilgot, Elliot och Sebasian börjar dra ifrån Sofia och Moa. Moa är snabbare än Sofia och hon är vid flera tillfällen nästan uppe jämsides med Sofia men lyckas inte ta sig förbi. Men på sista varvet in i sista kurvan gör Moa ett sista försök att ta sig förbi Sofia och enligt min mening är hon förbi, hon har innern är uppe med framboxen i höjd med Sofias framhjul, men Sofia är lite tuff och svänger bara in ger Moa en tryckare och en resa över innerkurbsen.
Moa blir 7:a och därmed hennes bästa resultat hittills i Micro. Hon sätter en imponerade bra tid (tredje snabbaste av de som körde på regndäck) som bara är 99 tusendelar sämre än Filip Wadin (#70).

 

Position: 7:a (Bästa tid: 52,675)

Sammanfattning

I denna tävling hade Moa lite motgångar i kvalheaten men vad imponerad jag är över hennes körning i finalen. Hon har som sagt aldrig kört på regn i Micro (inte ens tränat) men så som hon körde, helt otroligt. På den hala banan så kommer hennes mjuka och fina körning helt till sin rätta, det är nästan så jag önskar att det skall regna resten av MKR tävlingarna.

Max (Mini)

Träning

Träningen går bra, vi är lite efter Oliver Fürstenhoff men inget att oroa oss för i dagsläget.

Tidkörning

Även denna gång väljer Max att gå ut sent på tidkörningen. Han gillar att få köra själv och inte ha några störande objekt omkring sig vid tidkörningen som han antingen skall ta sig om eller som kör om honom. Max gör en bra tidkörning och sätter tredje snabbaste tiden (52 tusendelar) efter klubbkompisen Oliver Fürstenhoff (#13) som är snabbast, på en andra plats hittar vi också en klubbkompis Kalle Gustafsson (#91) som var 2 tusendelar efter Oliver. Och vi har även ytterligare en klubbkompis på en fjärde plats Felix Jansson (#75), så Södertälje KRC tar de första fyra platserna.

 

Position: 3:a (Bästa tid: 44,139)

Kval – 12 varv

Kval 1

Startuppställningen för de tre första leden är enligt följande, Master är Oliver Fürstenhoff (#13), 2:a är Kalle Gustafsson (#91), 3:a är Max Runesson (#95), 4:a är Felix Jansson (#75), 5:a är Emil Sternmark (#9) och 6:a är Axel Nilsson Cederström (#45).

Max gör en bra start och tar rygg på Olivier igenom första kurvan. Tyvärr så bromsar han på sig in i kurva 7 på varv 2 och tappar ett par platser. Max kör bra i heatet men har problem i vissa kurvor speciellt i kurva 7 där han nästan alltid kommer för djup in i svängen. Han får jobba hårt om platserna och han fightar sig tillbaka upp på en andra plats.

När Max kommer in och jag tar upp att han måste tänka på kurvorna speciellt i kurva 7 så blir han jätte arg och säger att det inte är hans fel utan att kart fa… som inte bromsar.

Eftersom det inte finns några tider rapporterat så vet jag inte på vilka platser alla kom men Oliver Fürstenhoff (#13) vinner heatet för Max, 3:a blev Kalle Gustafsson (#91) och 4:a Axel Nilsson Cederström (#45).

 

Position: 2:a (Bästa tid: finns inga tider rapporterat)

Kval 2

Till kval 2 har vi bytt bromsbeläggen eftersom de var mycket slitna.

Max gör en ganska dålig start och tappar ner till är fjärde plats efter första kurvan, detta p.g.a. av att Axel Nilsson Cederström (#45) lyckas få in nosen i mellan Oliver och Max utmed start och mål rakan och Max måste ta en vid linje igenom kurva 1.
Oliver i ledningen får en enkel resa även i detta heat eftersom Max, Kalle Gustafsson (#91) och Axel Nilsson Cederström (#45) fightas återigen hårt om platserna två till fyra. Max drar tillslut det längsta strået och kniper andra platsen före Kalle. Södertälje KRC tog de första tre platserna i detta heat.
Max körde mycket bra (nu när han hade bromsar) och sätter tävlingens snabbaste tid i detta heat.

Oliver Fürstenhoff (#13) vinner heatet, 2:a blir Max Runesson (#95), 3:a blir Kalle Gustafsson (#91), 4:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 5:a blir Vincent Lassesson (#24) och 6:a blir Emil Sternmark (#9).

 

Position: 2:a (Bästa tid: 44,005)

Final – 18 varv

Inför finalen pratar vi om att Max måste stänga luckan mellan sig och Oliver så att han inte finns någon plats för t.ex. Axel att sticka in nosen i så som han gjorde i kval 2.

Uppställningen för de två första leden är. Master startar Oliver Fürstenhoff (#13), 2:a startar Max Runesson (#95), 3:a startar Kalle Gustafsson (#91), 4:a startar Axel Nilsson Cederström (#45).

Max gör en bra start och stänger luckan mellan sig och Oliver utmed start och målrakan. Men in i kurva ett trycker Axel till Max när han skall svänga in så att Max tappar ner till en 6:e plats. Oliver tar ledningen med Kalle tätt bakom, tyvärr så hoppar Kalles gasvajer på första varvet in i kurva 10. Det blir lite stökigt i utgången ur kurva 10 när Kalle helt plötsligt inte har något driv i motor, detta utnyttjar Max som lyckas ta tillbaka sin andra plats. Men Oliver i ledningen fick igenom detta en jätte lucka ner till Max. Tyvärr så överkör Max ibland i vissa kurvor och är några gånger utanför banan och det är inte ett vinnande koncept om man vill köra ikapp någon. Oliver vinner överlägset finalen med 2,507 sekunder över Max, Max å sin sida är lika överlägsen tvåa med hela 6,169 sekunder ner till Axel.

Oliver Fürstenhoff (#13) vinner finalen, 2:a blir Max Runesson (#95), 3:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 4:a blir Vincent Lassesson (#24), 5:a blir Emil Sternmark (#9) och 6:a blir Madeleine Radne (#68).

 

Position: 2:a (Bästa tid: 44,055)

Sammanfattning

I dag rådde vi inte på Oliver som helt enkelt var snabbare än oss. Visst vi kanske skulle ha kunna givit honom en fight om inte OM fanns och det som hände på första varvet inte hände, men det är det som är racing man skall ha lite tur också.

Men en 2:a plats är vi mycket nöjda med och detta blev Max 23:e pallplats i rad.
Genom detta resultat utökar han ytterligare sin ledning i MKR sammanställningen. Men det kommer att hända mycket med resultatet när vi kommer till deltävling 7 och 8 för då får förarna får börja plocka bort sina två sämsta resultat.

 

Runesson Racing får tacka MK Gutarna för en mycket bra genomförd tävling. Vi kommer gärna tillbaka till Gotland för att tävla igen.

2013-06-16 - MKR 4 (Rättvik)

MKR 4 – Rättvik RK (2013-06-15—2013-06-16)

Då är det dags för fjärde deltävlingen i MKR serien (Mellansvenska Kartracingserien) som består av åtta deltävlingar där de sex bästa resultaten räknas.
Denna gång är det Rättvik RK som har förtroendet att arrangera tävlingen på deras bana Siljan Ring Rättvik.

Rättvik har valt att delat upp att Micro på lördagen och Mini på söndagen, denna indelning är inget jag tycker om. Jag anser att juniorerna skall köra på lördagarna, de är små och behöver komma hem skapligt på helgen så de orkar upp på måndagmorgon.

 

Vädret (lördag): Varmt och strålande sol.
Vädret (söndag): Inledande regn men sedan torrt och soligt (det kom en lite regnskur vi lunch).

 

Antal startande: 33 (Micro), 29 (Mini)

Moa (Micro)

Detta blir Moas fjärde tävling i Micro klassen och hennes första tävling som nationell förare.

Träning

Vi har stora problem med motorn under träningspassen. Vi får den inte att gå som vi vill, antingen går den för torrt eller för blött. I ett pass så fungerar det inte alls, jag viftar och försöker få Moa att komma in så att vi kan skruva lite till, men hon förstår inte vad jag vill så hon fortsätter att köra.

Tidkörning

Till tidkörningen så blir det till att chansa en del med förgasarinställningarna och drevningen eftersom vi inte fick ut så mycket av träningen. Det fungerar inte alls så bra under tidkörningen. Moa sätter 15:e bästa tid i sin grupp och totalt den 27:e tiden.

 

Position: 27:e (Bästa tid: 1:08,181)

Kval – 8 varv

Under lunchen river jag motorn för att se om jag kan hitta något fel på den, jag ändrar swish måttet för att se om det kan få motorn att gå bättre.
Moa hade 27:e tiden i tidkörningen men det var två debutanter som var snabbare än henne, därmed får hon den 25:e tiden. Eftersom det även denna gång är A-B-C grupper så kommer Moa att starta på startruta 17 i båda sina heat.

Kval 1 (A+C)

Moa gör en ganska bra start och tar några platser i början av första varvet, men en miss i hårnålen och hon tappar genast en plats. Moa kör mycket bra men har svårt att köra om, hon är lite för feg att sticka in nosen trots att hon är snabbare än framförvarande.

 

Position 15:a (Bästa tid: 1:08,278)

Kval 2 (A+B)

Till kval 2 gör vi små förändringar på förgasaren eftersom motorn fortfarande går lite blött.
Moa gör återigen en mycket bra start men hon lyckas tyvärr inte ta någon plats. Även i detta heat kör Moa mycket bra men hon klarar inte av att köra om utan det blir lite följa John. Hon tar sig upp på en 15:e plats när två förare fightas om platser och båda snurrar i hårnålen.

 

Position 15:e (Bästa tid: 1:07,421)

Final – 7 varvMoa

Genom sina två 15:e platser så har Moa kört ihop 30 poäng, det blir en 23:e startplats i A-finalen. Återigen går hon direkt till A-finalen. Även i finalen kör hon bra men hon klarar inte av att ta köra om någon. Hon slutar på samma position som hon startade på.

För en komplett resultatlista se MKR hemsida eller Amigoo live.

 

Position: 23:e (Bästa tid: 1:07,522)

Sammanfattning

Moa fortsätter att göra framsteg med sin körning. Idag hade vi problem med att få riktigt bra snurr i motorn. Hon tappar ett antal kartlängder utmed långa rakan men hon tar ikapp detta när det börjar svänga lite, så hennes kurvtagning är det inga större problem med. Det är lovande att hon kör bra, nu gäller det bara att få motorn att fungera lite bättre, samt att få henne att försöka sticka in nosen när hon känner att hon kan köra om istället för att släppa på gasen.

Max (Mini)

Det har regnat under natten, så banan är mycket blöt på morgonen. Så det blir bara att ställa om karten för regn på morgonen, hade hoppas att vädertjänsterna skulle ha fel angående nattens regn men de lovar bättre väder under dagen.

Träning

Vi hade planeringen klar för vad vi skulle testa ut under träningen. Men det var för torrt väglag, så det var bara att tänka om och försöka få till regninställningarna. Till första träningen hade vi ställt om chassit för regn samt att vi väljer ett drev som troligen kommer att fungera. Karten i händerna på Max fungerar mycket bra, han har mycket bra grepp i framvagnen den svänger in mycket bra samtidigt har han ha mycket bra grepp i bakvagnen i utgångarna. Till andra träningen gör vi några små förändringar men det fungerar inte alls, så till tredje träningen går vi åt andra hållet istället. Men banan torkar upp mycket snabbt så jag vinkar in Max redan på första varvet så att vi inte bränner regndäcken.

Tidkörning

I Mini är de bara 29 startande så de blir bara en tidkörningsgrupp, så det blir många kartar på banan samtidigt. Banan är nu helt torr, så den stora frågan är vilket drev vi skall välja eftersom vi inte har fått någon torrkörning under träningen. Innan tidkörningen pratar vi också om att det är viktigt att få fria varv på denna bana eftersom banan är lång och därför kommer vi inte att hinna med så många varv, därför får han bara släppa en lucka en gång under tidkörningen om han inte kommer förbi framförvarande. Vi går ut sent så att Max förhoppningsvis skall få så många varv som möjligt för sig själv. Han kör bra och han är uppe på en andra plats vid ett tillfälle, men banan blir bara snabbare och snabbare mot slutet av tidkörningen och vi faller några platser. På det femte varvet kommer Max ikapp en annan förare och han släpper därför en bra lucka, denna lucka borde ha räckt men antingen så kör han otroligt fort eller så kör den andra föraren dåligt för redan i kurvorna innan backen är han ikapp honom och Max blir därmed förhindrat att förbättra sin tid. Det är ett par till som sätter en bättre tid än Max på sitt sista varv så han faller ner till en 6:e tid.

 

Position: 6:a (Bästa tid: 1:00,921)

Kval – 8 varv

Som sagt de är bara 29 startande i Mini så det är bara en grupp.

Kval 1

Uppställningen inför det första kval heat är enligt följande för de tre första leden, 1:a är Calle Ahlin (#5), 2:a är David Bergqvist (#27), 3:a är Jonathan Karlsson (#31), 4:a är Axel Nilsson Cederström (#45), 5:a är Kalle Gustafsson (#91) och 6:a är Max Runesson (#95).
Max gör en bra start och följer med Axel (#45) som dyker in i mellan leden genom kurva 1 och Max lyckas ta sig förbi David (#27) och Kalle (#91), men Kalle hänger kvar på insidan in emot kurva två och Max blir tvungen att släppa förbi honom. I utgången på kurva 7 kommer Jonathan (#31) utanför kurbsen och tappar både Axel och Kalle. Max hänger inte riktigt med i början av heatet och tappar några meter på Jonathan utmed rakan på andra varvet. Mellan kurvan tre och fyra tar Jonathan ett tightare spår och återtar tredjeplatsen från Kalle och när Axel kommer för långt ut i kurva 5 tar hans sig åter upp på en andra plats. Ut på tredje varvet
så hänger Max med bättre och tar rygg på Kalle, båda har bättre fart än Axel och de båda lyckas att ta sig förbi honom in i kurva två. Ut på det fjärde varvet så leder Calle (#5) före Jonathan (#31), trea är Kalle (#91) och fyra är Max (#95). Max kart börjar nu gå bättre och han har inga problem att hänga med Kalle utan han letar vart han kan ta sig förbi Kalle utan på allvar göra något försök. Omkörningen kommer istället utmed långa rakan på det femte varvet in i kurva tre. På det sjätte varvet gör han samma omkörning på Jonathan. När Max försöker sig på en omkörning i utgången på hårnålen genom att ta en tightare spår i eftersom Calle glider ut lite långt så får han fel linje in i nästa kurva och Jonathan utnyttjar detta och återtar andra platsen från Max. Men utmed den långa rakan på sjunde varvet tar Max sig åter upp på en andra plats. På det åttonde och sista varvet så leder Calle med några kartlängder men Max har en otroligt bra fart utmed långa rakan, han lyckas inte bara köra ikapp Calle utan även ta sig förbi honom in i kurva tre och är nu uppe i ledningen.

 

Max Runesson (#95) vinner heatet, 2:a blir Calle Ahlin (#5), 3:a blir Jonathan Karlsson (#31), 4:a blir Kalle Gustafsson (#91), 5:a blir David Bergqvist (#27) och 6:a blir Axel Nilsson Cederström (#45).

 

Position: 1:a (Bästa tid: 1:00,915)

Kval 2

Till andra heatet gör vi lite förändringar på chassit så att Max skall hänga med lite bättre ut ur de snävaste kurvorna eftersom jag tycker att han tappar lite i dessa kurvor.
Startuppställningen är följande för andra heatet. 1:a är Max Runesson (#95), 2:a är Calle Ahlin (#5), 3:a är Jonathan Karlsson (#31), 4:a är Kalle Gustafsson (#91), 5:a är David Bergqvist (#27) och 6:a är Axel Nilsson Cederström (#45).
Max tar starten och håller den från start till mål. Calle (#5) ligger under hela heatet tätt bakom Max, han provar några gånger att gå ut ur slipstreamingen utmed långa rakan men kommer aldrig förbi. I mitten av heatet blir det en stor lucka ner till tredje platsen när David (#27) och Jonathan (#31) fightas om platsen. Max kart går bara bättre och bättre in i heatet, så Calle får allt svårare och svårare att försöka sig på en omkörning.

 

Max Runesson (#95) vinner även det andra heatet, 2:a blir Calle Ahlin (#5), 3:a blir David Bergqvist (#27), 4:a blir Jonathan Karlsson (#31), 5:a blir Kalle Gustafsson (#91) och 6:a blir Axel Nilsson Cederström (#45)

 

Position: 1:a (Bästa tid: 1:00,675)

Final – 12 varvMax första seger i Mini

Till finalen vågar vi inte göra några förändringar på karten, nu får det bära eller brista...
Uppställningen inför finalen är enligt följande. Master är Max Runesson (#95), 2:a är Calle Ahlin (#5), 3:a är Jonathan Karlsson (#31), 4:a är David Bergqvist (#27), 5:a är Kalle Gustafsson (#91) och 6:a är Axel Nilsson Cederström (#45).
Max tar starten men Calle får bra slipstream och tar sig förbi Max in i kurva tre. Men på andra varvet så är det Max tur att göra samma sak och tar sig upp i ledningen. Under de följande varven så ligger Calle tätt bakom Max och han försöker gå ut slipstreamen utmed långa rakan men lyckas inte ta sig förbi. Max kart går bara bättre och bättre och runt varv åtta så orkar Calle inte hänga med längre och Max lyckas köra ifrån.


Max vinner tillslut med drygt 1,5 sekund, 2:a blir Calle Ahlin (#5), 3:a blir David Bergqvist (#27), 4:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 5:a blir Kalle Gustafsson (#91) och 6:a blir Jonathan Karlsson (#31).

För en komplett resultatlista se MKR hemsida eller Amigoo live.

 

Position: 1:a (Bästa tid: 1:00,372)

SammanfattningMax och Moa i Rättvik

Detta var Max första seger i klass Mini.

Vår motor gick lite fett i början av finalen men emot slutet så gick den helt perfekt.

2013-05-18 - MKR 3 (Västerås)

MKR 3 – SMK Västerås Karting (2013-05-18)

Då är det dags för tredje deltävlingen i MKR serien (Mellansvenska Kartracingserien), denna gång är det SMK Västerås Karting som har fått förtroendet att arrangera tävlingen.

Vädret är underbart med sol och några enstaka moln och temperaturen ligger runt 20 grader.

Antal startande: 37 (Micro), 34 (Mini)

Moa (Micro)

Detta blir Moas tredje tävling (sista som debutant) i klass Micro. Vi har fortsatt att prata mycket om kurvtagning sedan MKR 2 men även lite peptalk angående att andra banor är lika enkla att köra på som hemmabanan.

Träning

Vi har svår att få bra snurr i Moas motor, vi provar med olika drevningar samt justeringar på förgasaren utan större framgång. Vi pratar även om hur hon skall försöka ta vissa kurvor för att ta dom bättre. Hon kör mycket mjukt och fint och hänger med mycket bra, hon är knappt 1,4 sekunder efter den snabbaste på träningen.

Bästa tid: 44,122

Tidkörning

Till tidkörningen byter vi förgasaren på Moa motor, för att försöka få bättre snurr i den. Och visst sitter det mycket prestanda i förgasaren, för nu börjar motorn varva som den ska.
Moa blir inlottat i tidkörningsgrupp nummer 2. I tidkörningen kör Moa ganska tidigt ikapp klubbkompisen Ainhoa Castillo, men hon klarar tyvärr inte att köra om henne. Så hade vi hunnit prata om taktik också och inte bara kurvtagning inför tidkörningen så kanske Moa hade lyckats krama ut någon tiondelar till på sin tid, men som det nu blev var det Ainhoa som bestäms farten. Moa sätter ändå en mycket bra tid, hon är 6:e snabbast i sin grupp och får 16:e bästa tiden när man slår ihop båda tidkörningsgrupperna. Men eftersom hon är debutant och därmed placeras efter nationella förare omvandlas hennes position till en 28:e plats (retsamt men det är och har varit lika för alla). Men det glädjande är att hon sätter en mycket bra tid som endast är 1,104 sekunder efter den bästa tiden i tidkörningen. Bra jobbat Moa.

Position: 16 (Bästa tid: 43,678)

Kval – 8 varv

Som sagt Moa är fortfarande debutant eftersom detta är hennes tredje tävling, först efter denna tävling får vi ansöka om nationell licens. Debutanter placeras inbördes efter tiden de satte i tidkörningen men efter de nationella förarna. Detta medför att Moa fick 28:e bästa tid i tidkörningen trots att hon satte den 16:e bästa tiden.

Enligt SBF regler KA 5.14.2 så skall man tillämpa gruppindelning där alla möter alla när det är fler än 30 startande, hur detta fungerar skrev jag om i MKR 2 rapporten. Moa som fick 28:e tiden hamnar därför i grupp A och får där startruta 19 i båda sina heat.

Kval 1 (A+C)

Moa gör en ganska dålig start hon har en ganska stor lucka till framförvarande kart, men det har även de runt henne så hon tappar ingen plats i starten. Under det första varvet kör hon om två kartar och är uppe på en 17:e plats. På det andra och tredje varvet gör hon likadant så nu är hon uppe på en 13:e plats, den positionen håller hon under resterande varven till målflaggan.

Position 13:a (Bästa tid: 43,806)

Kval 2 (A+B)

Det är ganska utspritt i de bakre startleden när starten går och Moa tar direkt fyra platser innan hon passerar start och mållinjen. På varv två tappar hon tyvärr två platser men på det tredje varvet tar hon tillbaka en plats. På sjätte varvet kör hon om tre stycken mycket beroende på att två snurrar framför henne när de fightar om positioner.

Position 13:e (Bästa tid: 44,455)

Final – 12 varvMoa

Genom sina två 13:e placeringar går hon återigen direkt till A-final där hon får startruta 17 av 30 förare. Återigen är startfältet ganska utspritt i starten och hon tappar någon plats direkt i starten men kör om ett par direkt efter hårnålen upp emot velodromen. Men när hon blir omkörd av en förare mitt i finalen så kommer hon lite fel och tappar ytterligare någon plats. Men hon kör i övrigt bra och har också lite tur när andra får problem. Hon kör i mål på en 16:e plats.

Position: 16:e (Bästa tid: 43,661)

Sammanfattning

Moa fortsätter att göra stora framsteg med sin körning, psykologiskt så vet hon nu även att hon kan köra snabbt på andra banor än hemmabana. Hon förbättrade även sin startposition i alla heaten. Detta var Moas tredje tävling och därmed sista som debutant eftersom jag skickade in pappren för uppklassning av licensen under måndagen. Det vi nu får börja prata om och även träna på är starter, taktik i tidkörningen och även hur man kan köra om (här får även storebror Max hjälpa till).

Max (Mini)

Jag är lite spänd på hur det skall gå för Max i denna tävling. Dels för att det gick så otroligt bra förra året i Micro här då han fullständigt sopade banan med motståendet, men även för att han var snabb för en vecka sedan då vi var här och tränade. Både jag och Max börjar känna oss tryggare i det nya chassit, och jag tror att vi inte kommer att uppleva samma problem med understyrning som vi hade i Södertälje. Men för att säkerhetsställa att chassit inte är vint så har vi varit förbi hos Radne Motor för att kontrollmäta det.

Träning

Träningen går bra, vi provar bara ut vilken av motorerna som går bäst för dagen samt pratar igenom sista kurvan som Max överkör lite.

Tidkörning

Max blir inlottad i tidkörningsgrupp 1. Vi bestämmer när vi rullar fram till uppställningen att vi skall gå ut sent, det brukar fungera bäst för oss när Max får köra själv. Max är länge snabbast i tidkörningen men blir slagen av klubbkompisen Andreas Skatteboe (#14) med 61 tusendelar. Max hade ett snabbt sista varv men en miss i sista kurvan gör att han inte klarar av att förbättra sin tid. Andreas och Max tider blir de snabbaste tiderna även efter att andra tidkörningsgruppen har kört.

Position: 2:a (Bästa tid: 39,881)

Kval – 8 varv

Även i Mini är de fler än 30 startade så det blir 3 grupper där alla möter alla. Eftersom Max har den näst snabbaste tiden hamnar vi i grupp B, han kommer att få starta som master när vi först möter C gruppen men som tvåa när vi möter A gruppen.

Kval 1 (B+C)

Uppställningen inför det första kval heat är enligt följande för de tre första leden, 1:a är Max Runesson (#95), 2:a är Calle Ahlin (#5), 3:a är Jonathan Karlsson (#31), 4:a är Emil Sternmark (#9), 5:a är Oliver Fürstenhoff (#13) och 6:a är Vincent Lassesson (#24).
Max tar starten och är aldrig hotad under heatet utan han vinner ganska klart. Bakom honom är det desto hårdare fight om andra platsen mellan Calle Ahlin och Jonathan Karlsson. De byter plats ett par gånger under heatet men det är Calle som drar det längsta strået och blir tvåa med 51 tusendelar.  Jonathan Elm (#93) gör en fin uppkörning från en sjunde till en fjärde plats.

Resultatet är följande 1:a blir Max Runesson (#95), 2:a blir Calle Ahlin (#5), 3:a blir Jonathan Karlsson (#31), 4:a blir Jonathan Elm (#93), 5:a blir Emil Sternmark (#9) och 6:a blir Oliver Fürstenhoff (#13).

Position: 1:a (Bästa tid: 40,038)

Kval 2 (A+B)

I detta kval heat möter vi A gruppen så Max får därför starta på ruta nummer två. Så uppställningen är följande 1:a är Andreas Skatteboe (#14), 2:a är Max Runesson (#95), 3:a är Felix Jansson (#75), 4:a är Jonathan Karlsson (#31), 5:a är William Sjöblom (#80) och 6:a är Oliver Fürstenhoff (#13).

Max gör en ganska bra start men kommer inte in på innern i kurva 1 utan blir tvungen att ligga kvar på yttern genom kurva 1 och 2, i utgången av kurva 2 lämnas det ingen plats åt honom utan han får bromsa och han trillar ner till en 6:e plats. Starten tas av Andreas Skatteboe och han leder från start till mål på samma sätt som Max gjorde i sitt första kval heat. Max däremot får nu bekänna färg om han skall klara av att köra upp sig. På det andra varvet kör Max om Wille Jonsson (#29) och på det fjärde tar han sig förbi Felix Jansson (#75). Detta ser lovande ut eftersom det är tätt mellan förarna framför honom, men på det femte varvet kommer Max för långt ut i utgången av hårnålen och är ute på gräset. Han tappar mycket fart och Wille Jonsson (#29) och kommer upp jämsides med Max. De ligger sida vid sida när de skall svänga in i velodromen med Max på innern när Wille bara svänger in och trycker upp Max på kurbsen på insidan. Max snurrar och står ett kort ögonblick i 90 graders vinkel emot färdriktningen, Jonathan Elm (#93) som inte har en chans att väja kör rätt in i sidan på Max. Max vänds otroligt nog i rätt färdriktning och kan fortsätta men tappar ner till en åttonde plats. Värre gick det då för Jonathan som låg på en åttonde plats och tappade ner till en trettonde plats. Max jagar ikapp Christoffer Shumilov (#6) och på sjunde varvet kör han om honom precis i slutet av långa rakan. På det sista varvet gör han samma omkörning på Oliver Fürstenhoff (#13). Max kommer i mål som sexa.
Heatet vinns klart av Andreas Skatteboe (#14), 2:a blir William Sjöblom (#80), 3:a blir Jonathan Karlsson (#31), 4:a blir Felix Jansson (#75), 5:a blir Wille Jonsson (#29) och 6:a blir Max Runesson.

Position: 6:a (Bästa tid: 40,063)

Final – 16 varvMax på en fin andra plats - CRG på 1:a och 2:a plats

Poängen som anges är de poäng som är inkörda ifrån kvalheaten, har man samma poäng så är det i första hand bästa kval placering och i andra hand tidkörningen som bestämmer placeringen i finalen.

Master startar William Sjöblom (#80 – 2 poäng), 2:a startar Andreas Skatteboe (#14 – 5 poäng), 3:a startar Max Runesson (#95 – 6 poäng), 4:a startar Calle Ahlin (#5 – 6 poäng), 5:a startar Jonathan Karlsson (#31 – 6 poäng) och 6:a startar Emil Sternmark (#9 – 8 poäng).
Målet i starten är att ligga tätt bakom William så att vi inte släpper in Andreas framför oss in i första kurvan, men det går inte riktigt som vi hade planerat utan det blir en liten lucka som Andreas tar in i. Visst Max kunde ha varit betydligt tuffare eftersom han hade innern och var så pass långt upp på Andreas, men man vinner inga race i första kurvan så Max backar av. William tar starten, Andreas och Max tätt där bakom. Andreas utmanar William om ledningen och tar sig förbi honom på långa rakan och Andreas får direkt en lucka med några kart längder. Nu är det Max tur att försöka ta sig om William och han gör det i velodromen på andra varvet och tar nu upp jakten på Andreas. Max kör ganska enkelt ikapp Andreas och dessa två drar ifrån de övriga heatet. Under hela finalen ligger Max som ett plåster bakom Andreas utan att på allvar attackera honom. Han går upp och visar sig på start och målrakan som uppenbarligen är Max starkaste parti på banan, men backar hela tiden tillbaka bakom Andreas. På det 14:e varvet bestämmer sig Max för att köra om och gör det följaktligen utmed start och målrakan. På det 15:e varvet öppnar Max dörren lite väl mycket i ingången till velodromen (trots att vi pratat om detta) och Andreas är inte sen att utnyttja detta. Tyvärr så gör Max ett litet misstag i sista kurvan när han försöker positionera sig för ett försök att köra om igen utmed start och målrakan. Andreas får en lucka med några kart länger när han går ut på det sista varvet, men Max kör ikapp detta under varvet men kan aldrig utmana Andreas om segern.
Andreas Skatteboe (#14) vinner sin första MKR tävling (ett stort grattis till dig). 2:a blir Max Runesson (#95) slagen med 0,097s, 3:a blir William Sjöblom (#80) 3,316s efter Max, 4:a blir Jonathan Elm (#93), 5:a blir Felix Jansson (#75) och 6:a blir Calle Ahlin (#5).

Position: 2:a (Bästa tid: 39,893)

Sammanfattning

Det går bra för teamet Runesson Racing just nu. Moa gör stora framsteg med sin körning och för Max rullar det bara på. Han fortsätter att rada upp pallplatser, detta var hans 21:a pallplats i rad. Ett enastående resultat.

Max fick beröm av flera för sin snygga körning i finalen. Max sa efteråt att han hellre ville ha 118 poäng än att försöka sig på en otajmad omkörning där både han och Andreas kunde bli stående. Max drygar ut sin ledning i MKR serien och leder nu på 356 poäng, 14 poäng över William Sjöblom. Men fortfarande återstår det fem deltävlingar i MKR serien där de två sämsta resultaten räknas bort. Så mycket kan hända och kommer att hända under året, så vi måste fortsätta att ha båda fötterna på jorden. Men det ser onekligen bra ut inför fortsättningen.

2013-05-11 - MKR 2 (Södertälje)

MKR 2 – Södertälje KRC (2013-05-11)

Då är det dags för vår hemmaklubb SKRC att ha förtroendet att anordna deltävling nr 2 i MKR serien.

SKRC medlemmar har gjort ett mycket bra arbete att få till en snygg anläggning, visst återstår det några saker att åtgärda, t.ex. att måla curbsen som tyvärr inte hann bli målade innan tävlingen.
Tävlingsledningen och funktionärer gjorde också ett mycket bra arbete under tävlingsdagen. Men det vi som klubb måste bli bättre på är att dirigerar folk när de kommer till banan. Så att det det finns plats för alla och att det inte blir så stressigt för de som kommer på tävlingsmorgonen att hitta en plats

 

Vädret är på topp med sol och några enstaka moln (någon gång kom det några mörkare moln men de blåste bort ganska fort).

 

Antal startande: 38 (Micro), 34 (Mini)

Moa (Micro)

Detta blir Moas andra tävling i klass Micro. Vi har pratat mycket om kurvtagning sedan MKR 1, så att Moa är ganska trött på mig. Men förhoppningsvis har det gått in något varje gång vi har pratat.

Träning

Moa börjar som vanligt lite försiktigt på första träningen, mycket beroende på att banan är lite blöt på vissa ställen efter nattens regn. Men hon får snart upp farten och visst har hon lyssnat på mina tips angående körteknik. För på sista träningen är hon 8:e snabbast i sin grupp av 17, och endast 1,492 sekunder efter den snabbaste tiden i sin grupp.

Tidkörning

Moa kör i andra tidkörningsgruppen med samma förare som på träningen (grupperna var redan lottade till första träningen). Moa kör återigen mycket bra och förbättrar sin tid marginellt mot träningen. Jag har inte tiderna från första gruppen, men Moa sätter 9 bästa tid i sin grupp med 50,294 sekunder.

 

Position: 9:a i sin grupp (Bästa tid: 50,294 – 1,272 efter bästa tid i sin grupp)

Heat

Moa är fortfarande debutant eftersom detta är hennes andra tävling, först efter tredje tävlingar får man ansöka om nationell licens.

Debutanter placeras inbördes efter tiden de satte i tidkörningen men efter de nationella förare (oberoende om man har satt en snabbare tid än en nationell förare).

 

Enligt SBF regler så skall man tillämpa A,B,C grupper om det är fler än 30 startande. Därför delas förarna upp i 3 grupper (A,B,C) efter inbördes tider från tidkörningen, där snabbaste föraren placeras i grupp A, näst snabbast i grupp B, tredje snabbast i grupp C, fjärde snabbst i grupp A o.s.v. Sedan möter grupperna varande enligt följande A+C, B+C och A+B.
Varje grupp står alltid på ett led och förarna har alltid samma startruta inbördes i gruppen i båda heaten. D.v.s. A gruppen startar alltid på rutorna 1, 3, 5 o.s.v. när man möter grupp B och C. B gruppen startar på rutorna 1, 3, 5 när man möter grupp C men på rutorna 2, 4, 6 när man möter grupp A. C gruppen startar alltid på startrutorna 2, 4, 6 o.s.v.

 

När man har placerat alla nationella förare först och därefter debutanterna så får Moa plats 25 i tidkörningen. Detta medför att hon hamnar i A gruppen som bil nummer 9 och kommer att stara på startruta 17 i båda sina heat.

Heat 1 (A+C)

Moa kör mycket bra och går på gas tidigt i kurvorna så att hon får bra fart i utgångar av kurvorna, genom detta så kan hon göra några fina omkörningar både i utgångarna på kurvorna och utmed rakorna. Hon kör upp sig till en fin 12:e plats.

 

Position 12:a (Bästa tid: 50,319)

Heat 2 (A+B)

Moa startar återigen på en 17:e plats i detta heat. Moa kör även i detta heat mycket bra och ligger på en 12:e plats när hon blir påkörd bakifrån i hårnålen och hon vänds runt, dessa två förare krokar sedan ihop och det tar tid innan de kommer iväg. Genom detta trillar hon ner till en 24:e plats men hon tar åter upp jakten på framförvarande och kör upp sig till en fin 20:e plats.

 

Position 20:e (Bästa tid: 50,194)

FinalMoa kom på en fin 19:e plats

Genom sina två placeringar 12:a och 20:e går hon direkt till A-final där hon får startruta 19 av 30 förare. Hon gör en ganska bra start men i uppförsbacken försöker hon köra om en förare på vänster sida, hon är uppe jämsides när hon blir utträngd på gräset när förare hon försöker köra om går ut till vänster för att ta idealspåret inför nästa kurva. Hon tappar några platser men kör ändå bra och slutar på samma plats som hon startade på d.v.s. en 19:e plats. Hon sätter sin bästa tid för dagen i finalen.

 

Position: 19:e (Bästa tid: 49,603)

Sammanfattning

Moa har gjort stora framsteg med sin körning sedan förra MKR tävlingen. Visst fattas det fortfarande en del tid till de snabbaste men vi jobbar vidare med körteknik och race strategier. Men det är nog först i Rättvik MKR 4 som vi får veta vart vi står, för då har de flesta debutanter kört sina första 3 tävlingar och uppgraderat sin licenser till nationella och det är då först vi alla tävlar på samma villkor.

Moa ligger på en fin 16:e plats i MKR sammanställningen och är bästa tjej. Vårt mål är att försöka vara bland de 20 bästa när vi summerar säsongen i höst och därmed vara bättre än storebro Max första säsong i Micro.

Max (Mini)

Detta blir Max andra tävling i sitt nya chassi och vi börjar hitta rätt med chassi inställningarna. När vi var och testade på banan för en vecka sedan gick det mycket bra, t.ex. under ett pass så satte Max 18 varv under 45 sekunder med det snabbaste varvet på 44.4. Så vi var ganska säkra på vad som bör fungera på vår hemmabana.

Träning

Träningen går inte så bra, visst Max är 5:e snabbast men vi får inget snurr i motor samt att vi lider av understyrning. Jag önskar vi hade tränat mer under olika väderleksförhållanden så jag förstår hur förgasaren beter sig i Mini.

Tidkörning

Vi väntar lite att gå ut så att Max får köra i eget tempo. Max kör bra men han har fortfarande problem med understyrning trots de förändringar vi har gjort på chassit.

Efter tidkörningen när jag går igenom Alfano (dator som loggar det mesta i karten) loggarna visar det sig att motorn inte varvar något alls samt att vi inte får någon temp i den. Efter genomgång av motorn visar det sig att insugningsgummit har gått av och det är förklarar till varför vi inte fick något varv i motorn i tidkörningen. Trots detta sätter max 7:e bästa tiden.

 

Position: 7:a (Bästa tid: 44,865)

Heat

Även i Mini är de fler än 30 startade så det är A,B,C grupper även här (se ovan under Moa för en förklaring). Så Max hamnar i A gruppen som nummer 3 och får alltså starta på ruta 5 i båda sina heat.

Heat 1 (A+C)

Uppställningen inför detta heat är enligt följande för de tre första leden, 1:a är Oliver Fürstenhoff (#13), 2:a är Oscar Menander (#1), 3:a är Kalle Gustafsson (#91), 4:a är Jonathan Elm (#93), 5:a är Max Runesson (#95) och 6:a är William Sjöblom (#80). Max har alltså startruta 5 och det är bra för det är innerspår i sista kurvan innan start och även innerspår in i första kurvan. Max gör en kanon start och är uppe på en andra plats efter första kurvan. Oliver rycker direkt i ledningen och leder heatet från start till mål. Max som fortfarande har problem med understyrning lyckas inte hålla Oscar bakom sig utan får istället inrikta sig på att försvara 3:e platsen som blir en hård fight mellan Max och Wille Jonsson (#29).

Resultatet i mål blir följande 1:a blir Oliver Fürstenhoff (#13), 2:a blir Oscar Menander (#1), 3:a blir Max Runesson (#95), 4:a blir Wille Jonsson (#29), 5:a blir Vincent Lassesson (#24) och 6:a blir William Sjöblom (#80).

 

Position: 3:a (Bästa tid: 45,202)

Heat 2 (A+B)

Till heat 2 gör vi ytterligare några chassi förändringar för att försöka råda bot på understyrningen.

I detta heat är det A emot B gruppen, uppställningen inför detta heat är enligt följande 1:a är Oliver Fürstenhoff (#13), 2:a är Andreas Skatteboe (#14), 3:a är Kalle Gustafsson (#91), 4:a är Emil Sternmark (#9), 5:a är Max Runesson (#95) och 6:a är Jonathan Karlsson (#31).
Max gör återigen en kanon start och är uppe på en 2:a plats efter första kurvan. Max har svårt att hålla tempo i början av heatet och tappar snart 2:a platsen till William Jonsson (#29). Under sörre delen av heatet ligger Max lite i ingenmansland på en 3:e plats men emot slutet av heatet kommer Axel Nilsson Cederström (#45) otäckt nära för att hota Max 3:e plats. Max sätter sin bästa tid på sista varvet.
Oliver Fürstenhoff (#13) vinner även detta heat ohotat, 2:a blir William Jonsson (#29), 3:a blir Max Runesson (#95), 4:a blir Axel Nilsson Cederström (#45), 5:a blir Vincent Lassesson (#24) och 6:a blir Jonathan Karlsson (#31).

 

Position: 3:a (Bästa tid: 44,694)

FinalEn CRG lockout på pallen

Till finalen gör vi en chassi förändringar eftersom Max hade klagat på överstyrning i heat 2.


Uppställningen till finalen är följandem Master startar Oliver Fürstenhoff (#13 – 0 poäng), 2:a startar Oscar Menander (#1 – 4 poäng), 3:a startar Wille Jonsson (#29 – 6 poäng), 4:a Max Runesson (#95 – 6 poäng), 5:a Andreas Skatteboe (#14 – 9 poäng) och 6:a Vincent Lassesson (#24 – 10 poäng).


Max startar på yttern för första gången idag och vi har ett taktik snack innan finalen hur Max bör agera i starten. Max gör en kanon start och är återigen 2:a efter första svängen efter Oliver. Tyvärr så blir han direkt passerad av Wille i hårnålen.  Denna gång får inte Oliver någon lucka utan Oliver, Wille och Max ligger tätt efter varandra. Wille kör om Oliver i slutet på start och målrakan in i kurva 1, men missar att det är gulflagg där. Oliver fightar tillbaka in i hårnålen och Max utnyttjar situationen och går upp i ledningen. På nästa varv är det återigen fight mellan Oliver och Wille om 2:a platsen i hårnålen och Max lyckas därmed få en lucka på ca 10 meter. Men vi är inte tillräckligt snabba i finalen så luckan ät upp på 3 varv av Wille som också har lyckats ta sig loss från resten av fältet. Dessa två har nu en bra lucka ner till 3:e platsen som nu är Oscar Menander, Oliver som startade master har fallit tillbaka i fältet. Tyvärr så fightas Max och Wille alldeles för mycket om ledningen, de kör om varandra 2-3 gånger per varv. Detta medför att bakomvarande förare på platserna 3-8 med Oscar i spetsen kör ikapp Max och Wille. På näst sista varvet leder Wille med Max tätt bakom och 3:a är Oscar. I hårnålen kommer Wille ut lite för långt i utgången på hårnålen, detta uppfattar Max som tar en tightare utgång för att försöker sig på en omkörning uppför backen. Men Wille gör en full sak och kör in i sidan på Max så att båda tappar fart, detta är inte Oscar sen på att utnyttja och kör om båda två i uppförsbacken. Max lyckas trots detta köra om Wille i backen men luckan upp till Oscar är alldeles för stor för att Max skall lyckas att köra ikapp på det sista varvet.

 

Efteråt blir det några diskningar. Wille Jonsson (#29) som var 3:a i mål blir diskat för omkörningen på gulflagg, även Oliver Fürstenhoff (#13) som var 6:a i mål blir diskad p.g.a. av oschysst körning.

MKR finalen vinner blir Oscar Menander (#1), 2:a blir Max Runesson (#95), 3:a blir David Rehme (#218), 4:a blir Jonathan Elm (#93), 5:a blir Vincent Lassesson (#24) och 6:a blir Kalle Gustafsson (#91).

 

Position: 2:a (Bästa tid: 45,110)

Sammanfattning

Vi är jätte nöjda med en andra plats i finalen. Däremot är jag lite besviken på mig själv att jag gjorde chassi förändringen inför finalen eftersom det medförde att understyrningen kom tillbaka och att chassit rullade tungt i kurvorna. Max bästa tid var inte bättre än 9:e bästa tid i finalen, hela 0,626 sekunder efter Oscars Menanders bästa tid.

 

Eftersom Oscar Menader bara gästspelar i MKR serien så får han inga poäng, därför får Max full pott d.v.s. 120 poäng för denna tävling.

Detta medför att Max går upp i ledningen i MKR serien med 238 poäng, en ledning vi inte hade kunnat drömma om innan säsongen.

Men vi vet att säsongen är lång och mycket kan hända, så vårt mål är fortfarande att försöka vara topp 5 när vi summerar säsongen i höst. 

2013-04-28 - MKR 1 (Rasbo)

MKR 1 - Rasbo (2013-04-27 -- 28)

Artikeln kommer snart.

Övriga artiklar

Klicka på önskad artikel nedan för att öppna den.

2013-12-29 - Vinter träning

Idag var vi och tränade lite på Järfälla banan, så här sent på året har vi alldrig tidigare kört kart.

Moa RunessonMax Runesson

2013-12-24 - God Jul och Gott Nytt År

Jultomte

 God Jul och Gott Nytt År
Önskar Runesson Racing

2013-09-08 - MKR Champion

Max Runesson blev MKR mästare 2013 i Mini

MKR-Champion 2013

Max säkrade första platsen i MKR serien på egen hand genom att köra till sig en fin 2:a plats i MKR 7 (Linköping).

2013-08-29 - Gästspela i J60 på MKR 8

Gästspela i J60 på MKR 8?

Ikväll torsdag tänker vi prova på J60 för första gången i Järfälla, för att se om vi skall gästspela i klassen på MKR finalen.

Vi har fått låna en motor och den är nu monterad på chassit (men gud vilken kabelhärva det var).

 

Vi kommer efter en utvärdering av kvällens träning bestämma oss för om vi skall köra J60 eller ej.

Max vill köra J60 om det går, annars kommer vi att stå över MKR 8 helt och hållet eftersom han då inte vill köra.

 

Så håll tummarna att det går bra.

2013-08-21 - Avgörande om MKR titeln i Mini 2013

Avgörande om MKR titeln i Mini 2013

Nu när det återstår två deltävlingar i MKR serien så kommer det att ske många omkastningar i tabellen nu när förarna börja ta bort sina två sämsta resultat.

 

Det finns nu bara kvar två förare som matematiskt kan ta hem totalsegern i Mini och det är Max Runesson och Oliver Fürstenhoff.

Max är klar som 2:a i serien men för att Max skall ta hem totalseger är förutsättningarna följande:

 

Om Oliver vinner de två återstående tävlingarna

Då måste Max komma på en 4:e plats eller bättre i någon av de två återstående tävlingarna.

 

Om Oliver vinner en och kommer 2:a i den andra tävlingen

Då måste Max komma på en 6:e plats eller bättre i någon av de två återstående tävlingarna.

 

Om Oliver kommer 2:a i båda tävlingarna eller 3:a eller sämre i någon av tävlingarna.

Då är Max redan total segrare.

 

Om nu Max tar hem totalsegern så är det mycket öppet om de övriga två pallplatserna. Det är fyra förare som har störst chans är Calle Ahlin, Jonathan Karlsson, Oliver Fürstenhoff och Vincent Lassesson. Men vi har ytterliggare sex förare som matematiska har möjligheten att nå en pallplats och det är Andreas Skatteboe, David Rehme, Emil Sternmark, Felix Jansson, Kalle Gustafsson, och William Sjöblom.

(Förarna är uppställad i bokstavsordning och inte matematisk chans)

 

Det kommer att bli mycket spännande i de två återstående tävlingarna för att se vilka förare som kommer att göra Max sällskap upp på pallen i MKR serien.

 

Runesson Racing önskar alla tävlande lycka till. Vi hoppas även att alla skall/kommer att ha det kul/trevligt både på och utanför banan. Tänk på att det är barn som tävlar.

Med dessa visdomsord så är det dags för mig att putsa lite på kartarna och göra dom klara inför MKR 7 i Linköping.

2013-02-11 - Träningsläger (Vendrell, Spanien)

Träningsläger i Vendrell, Spaninen (2013) - Uppdaterad

I år skall både Max och Moa åka ner på träningsläger till Vendrell söder om Barcelona, vi kommer att vara där nere fr.o.m 21/2 till den 1/3.
Det har varit ganska hektiskt de sista veckor att få iordning de två nya CRG kartarna som Max och Moa skall ratta i år.
I år kommer Max att gå upp till Mini och Moa går upp till Micro, jag kommer att få det lite svettigt under våra tävlingsdagar i år men sambon Kith kommer att få börja skruva lite i år.

2013-02-10 - Lastning

Då är kartarna lastade på lastbilen i Västerås, som under vecka 7 kommer att köra ner till Vendrell.

2013-02-21 - ResdagKvällsolen över Coma Ruga från vårt hotellrum

Då lyfter äntligen planet till Barcelona (Spanien) för en veckas vårträning.

Vi börjar vår vecka med ett besök på Formel 1 träningen som är i full gång på Circuit de Catalunya.
Det är härligt med det öronbedövande ljudet från motorerna och se hur sent de bromsar.

Sedan bar det iväg till hotellet Marvel i Coma Ruga som ligger några mil söder om Barcelona.
Efter incheckning och lunch åkte vi till kartingbanan i Vendrell som ligger några km från hotellet för att börja bygga ihop våra kartar.

Vi hann även med att köra några träningspass under eftermiddagen.

2013-02-21 -- 2013-03-01 - TräningsveckaMax och Moa "In Action" på Vendrell banan.

Det blev många mil för både Max och Moa under denna vecka.
Men även lite fystränings samt informationsmöten om träning och kost med Magnus Lampert från SBF.

Max trivas direkt i sitt nya lite längre CRG chassi. Han är tydligen lite för snabb, för vi får frågan om vi verkligen kör med rätt vikt.
Det är kul att Max hänger med bra och vi är inte i Spanien för att sätta snabba tider (som ändå är ointressanta), utan för att Max skall vänja sig vid det nya chassit, den högre hastigheten och den högre vikten som gäller i Mini. :)

För Moa tog det lite längre tid att vänja sig vid sitt nya CRG chassi.
Hon sitter inte bra, dels fick vi flytta lite på pedalerna så att hon når bättre, men hon får en konstig framåtlutad körställning med sitt revbensskydd. Detta måste vi finna en lösning på säsongen börjar.
Under veckan jobbar vi en del med kurvtagningen, att bromsa och att gå på gas vid rätt tillfälle.
Och mot slutet på veckan kör hon mycket fint och detta visas med att tiderna kryper ner.
Visst saknas det fortfarande tid till de snabbaste men vi är på god väg. 

2013-02-23 - Kulturella och lite shopping

På lördagen tar vi paus från karting och åker in till Barcelona för att vara lite kulturella och lite shopping.

Vi besökte La Sagrada Familia och La Rambla och Max och Moa hittade lite kläder att köpa.

2013-02-25 - Moas födelsedagGrattis Moa på din 9 årsdag

Idag är det Moas födelsedag

2013-02-28 - Relax

Denna dag öser regnet ner så vi bestämmer oss för att inte köra idag.
Visst är det alltid bra att träna på regn men både Max och Moa vill inte köra, de är mätta efter en veckas körning.
Så vi åker bara till banan och packar ihop allt inför hemresan sedan blir det relax på hotellet.

2013-03-01 - Hemresa

Allt roligt har ett slut, då var det dag att åka hem. Vi har haft en skön sportlovsvecka med karting men nu längtar både Max och Moa hem.

Vädret har varit bra (bättre än utlovat) men något kallare och blåsigare än vad vi hade 2012.

2013-01-30 - Iskart/Snökart på Tuvängen

I söndags var vi på Tuvängen för att prova på Iskart/Snökart.

Hyrkart firman (Speedgokart) på Tuvängen bedriver iskart/snökart nu under vintern, de kör kartar med vinterdäck utan dubb på en upplogad bana (Gamla slingan på Tuvängen, d.v.s. man svänger höger innan backen). Det var extremt roligt att köra men lite halt på vissa partier där det var is.

 Max In Action genom hårnålen på Tyvängen
Max In Action genom hårnålen på Tyvängen

Logga in

Logga in Registrera

Login to your account

Username *
Password *

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Partners

Unipro

 

Mamma och Pappa

RMC toppen "Max" -22

RMC Toppen "DD2" -22

Sök

Online

Vi har 23 besökare och inga medlemmar online

Copyright © 2008-2014 by Runesson Racing.
All Rights Reserved.