Race reportage

Klicka på önskad artikel nedan för att öppna den.

2012-10-14 - Grande Finale (Kristianstad)

17:e pallplatsen i radGrande Finale 2012-10-13—2012-10-14

Då var det dags för årets sista tävling Grande Finale som arrangeras av Kristianstad Karting Klubb på deras bana Åsum Ring. Kristianstads KK har en enorm anläggning, byggd för internationellt bruk och är kanske i största laget för nationella tävlingar. Men anläggningen kommer att bli fin när allt är klart.
Grande Finale är en tvådagars tävling. På lördagen var det två träningspass, en tidkörning och två heat för oss. På söndagen körde vi en warmup, vårt tredje heat samt förfinal och finalen ”Grande Finale”.

Årets säsong har varit lång och detta blir Max 17:e tävling. Målet för denna tävling är att försöka stå på pallen, för då har han lyckats att stått på pallen i alla race i år.

Ban info: 1234 meter lång med 16 kurvor.
Väder: Strålande höstväder, regn och åter regn.
Antal startande: 15 st i Micro

Träning (Lördag)

CIK-FIA huset (Det var fin utsikt från flygledartornet) samt en del av infarten från banan med parkfarme (syns inte på bilden).Vi hade tagit ledigt från skolan och jobbet under fredagen så att vi kunde samåka med Radne Motor och för att hinna träna lite på banan under fredagen. Under fredagen var det strålande sol men inställningarna var inte så viktiga eftersom det skall regna under hela helgen, så målet var mer att hitta runt på banan.

Träningen började klockan 7:45 och det är fortfarande lite mörkt eftersom solen knappt har gått upp.
Under lördagen var det två träningar, den första var bara på 5 minuter och den andra var på 10 minuter. På 5 minuters passet kunde man få ut max tre varv om man var med från början. Själv tycker jag det är alldeles för kort tid med 5 minuters pass för att hinna testa ut saker på.
Träningen gick ganska bra. Max var tredje snabbast i andra passet, men han är drygt 7 tiondelar efter hemmaföraren Eric Nilsson (#66).

Tidkörning (Lördag)

Tyvärr så hade jag glömt datorn på hotellet så jag kunde inte tanka ur informationen ur Alfanon, så analys och jämförelse mellan olika inställningar gick inte att göra med hjälp av datorn. Så det blev till att använda det gamla knepet, att titta på själva körningen för att försöka se vart han tappade resp. vann tid. Utifrån detta så drevade vi ner till tidkörningen för att försöka få ut lite mer fart utmed rakan.
Tyvärr så gör Max en ganska dålig tidkörning taktiskt set. Han ligger i stort hela tiden bakom Viktor Andersson (#20) utan att kunna köra om honom. Vid ett tillfälle i början av tidkörningen så släpper han en lucka, men sedan ligger han i Viktors bakbåge hela tiden. Det är först på sista varvet (varv 7) som han lyckas klämma sig förbi in i kurva 4 och det är på detta varv som han sätter sin bästa tid. Denna tid räcker till kvalets tredje bästa tid, han är 4 tiondelar efter Eric Nilsson (#66) och bara 7 hundradelar efter Kevin Larsson (#34). Men en tredje plats är ett mycket bra utgångsläge inför heaten.

Position: 3:a (Bästa tid: 1:16,673)

Heat (8 varv - Lördag)

I Grande Finale kör man tre heat och man har alltid samma startposition i alla heaten som man fick i tidkörningen.

Heat 1

Max har startruta tre eftersom han satte tredje bästa tiden i tidkörningen. Uppställningen för de tre första leden är enligt följande. Master startar Eric Nilsson (#66), 2:a startar Kevin Larsson (#34), 3:a startar Max Runesson (#95), 4:a startar Johan Andersson (#28), 5:a startar Viktor Andersson (#58) och 6:a startar Melker Asp (#33).
Max gör en förhållandevis dålig start, när lamporna släcks ligger han flera meter efter Eric Nilsson. Efteråt säger Max att Eric började gasa långt innan 25 meterslinjen och det var anledningen till att han kom på efterkälken i starten. Vi pratar igenom detta att han måste följa med mastern oberoende om han/hon börjar gasa innan 25 meterslinjen, master bestämmer farten och det är mastern som kan bli bestraffad om han/hon inte hålla rätt fart under mastervarvet inte den som ligger bakom.
Eric Nilson tar starten, följt av Kevin Larsson och Max på en tredje plats. Dessa tre håller sina platser igenom heatet och de kör ifrån övriga fältet. Eric Nilsson (#66) vinner heatet, 2:a blir Kevin Larsson (#34) slagen med 46 hundradelar, 3:a blir Max Runesson (#95) slagen med ytterligare 44 hundradelar, 4:a blir Viktor Andersson (#58) som är 3,3 sekunder efter Max, 5:a blir Melker Asp (#33) och 6:a blir Alexander Jeppsson (#29). 

Position: 3:a (Bästa tid: 1:15,693)

Heat 2

Till heat 2 går vi upp i drev igen eftersom jag tyckte att han tappade lite i vi vissa kurvor, men det är svårt när man inte kan analysera informationen från Alfanon ordentligt.
Uppställningen i heat 2 är den samma som i heat 1.
Max gör en kanon start denna gång och han går in mellan Eric och Kevin innan första kurvan, men det blev för trångt i kurvan 1 och Max kläms mellan Eric och Kevin och han tappar fart och han tappar ner till femte plats in i kurva 2. Sedan gör Max dessutom ett misstag i utgången ur kurva 4 på varv 2 och kommer utanför banan. Han kör en bra bit ute på gräset innan han lyckas kommer upp på banan igen, han tappar ner till 8-9:e plats. Men under resterande varv så kör han mycket bra och kör upp sig till en 4:e plats, och som alltid när man ligger och jagar så räcker inte varven till utan det skulle ha varit bra med några kurvor till för då hade Max blivit trea.
Eric Nilsson (#66) vinner heatet, 2:a blir Kevin Larsson (#34), 3:a blir Johan Andersson (#28), 4:a blir Max Runesson (#95), 5:a blir Melker Asp (#33) och 6:a blir Viktor Andersson (#58).

Position: 4:a (Bästa tid: 1:15,304)

Warmup (Söndag)

Warmupen på söndagen startade ännu tidigare än vad vi gjorde på lördagen, 07:30 drog de igång och det är tur att vi har en lampa i tältet annars hade man knappt hittat karten :-).
I dag hade jag med mig datorn så nu kunde vi få ut informationen ur Alfanon, så till warmupen hade vi gått ner till ett mindre drev än under lördagen eftersom det ser ut som om det borde fungera.
Warmupen var också bara på 5 minuter och vi hann bara få ut två varv. I slutet på utvarvet väntar Max in Eric Nilsson (#66) som hann ut före oss och det tar över ett varv för Eric att köra ikapp oss. Men vi får större delen av tredje varvet (som blir vårt in-varv) bakom Eric och det ser ut som om drevet fungerar bra.

Heat (8 varv - Söndag)

Heat 3

I det tredje heatet är startordningen den samma som i heat 1 och heat 2, Max har alltså tredje startrutan. Vi hade pratat igenom hur han skall göra i starten, han skall inte försöka köra om Eric innan första kurvan utan ligga kvar bokom honom så att han inte öppnar upp dörren på insidan in i kurva 1 och sedan istället försöka bromsa sig förbi honom in i kurva 2.
Ibland fungerar starten precis som man har planerat den. Max lägger sig i bakbågen på Eric och är två in i kurva 1 och sedan bromsar han sig förbi Eric in i chikanen i kurva 2, Max rycker sedan direkt och får några meter ner till Eric. Men han kör fel i S-partiet och tappar därför ner till hästskon, sen har han problem att komma ur sista kurvan och blir passerad av Eric in i kurva 1. Max tappar alltid lite avstånd till Eric just i S-partiet under de nästkommande varven, men mot slutet av heatet kör han bättre just där och då kör han ikapp Eric. På sista varvet försöker Max positionera sig i hästskon för att kunna göra ett sista omkörningsfösök i sista kurvan, men han tar med sig lite för mycket fart in i hästskon och får en sladd och istället för att vinna tappar han istället mark till Eric.
Eric Nilsson (#66) vinner heatet, 2:a blir Max Runesson (#95), 3:a blir Melker Asp (#33), 4:a blir Viktor Andersson (#58), 5:a blir Kevin Larsson (#34) och 6:a blir Gabriel Nordh (#75).

Position: 2:a (Bästa tid: 1:16,895)

Finaler (Söndag)

Förfinal (8 varv)

PrisbordetTill förfinalen så provar vi att gå ner ytterligare i drev för att se om vi kan få ut ännu lite mer fart, samtidigt som det är något torrare eller rättare sagt mindre vatten på banan.
Uppställning i förvinalen en enligt följande för de första tre leden. Master startar Eric Nilsson (#66), 2:a startar Kevin Larsson (#34), 3:a startar Max Runesson (#95), 4:a startar Melker Asp (#33), 5:a startar Viktor Andersson (#56) och 6:a startar Alexander Jeppsson (#29).
Max gör en exakt kopia av sin start som i heat 3, han tar rygg på Eric igenom första kurvan och bromsar sig sedan förbi Eric in i andra kurvan. Max får även denna gång en liten lucka ner emot kurva fyra. Tyvärr så går det lite för tungt ut ur kurvorna p.g.a. vår drevning och han blir snart upphunnen av Eric Nilsson(#66) som inte har några som helst problem att återta ledningen. Max tappar också Melker Asp (#33) som också han gör en omkörning efter uppförlutet från kurva 4 in i kurva 7. Max är mot slutet av förfinalen hårt pressad av Kevin Larsson (#34) men lyckas ändå hålla undan, men han blir hela 3,6 sekunder efter Eric i mål.
Eric Nilsson (#66) vinner förfinalen, 2:a blir Melker Asp (#33), 3:a blir Max Runesson (#95), 4:a blir Kevin Larsson (#34), 5:a blir Viktor Andersson (#58) och 6:a blir Johan Andersson (#28).

Position: 3:a (Bästa tid: 1:15,801)

Grande Finale (10 varv)

Max på prispallenDå var det äntligen dags för finalen ”Grande Finale”, det har varit två långa dagar med 2-2,5 timmar väntan/mekande mellan våra heat. Till finalen går vi tillbaka till samma drev som vi hade i heat 3 eftersom det är det som har fungerat bäst för oss, vi ställer även om förgasaren lite eftersom motorn har gått lite för blött. Vi pratar också igenom hur han måste köra i S-partiet för att han inte skall tappar fart i utgången i den andra kurvan.
Uppställningen i finalen är enligt följande d.v.s. det är den samma som målgången i förfinalen. Master startar Eric Nilsson (#66), 2:a startar Melker Asp (#33), 3:a startar Max Runesson (#95), 4:a startar Kevin Larsson (#34), 5:a startar Viktor Andersson (#58) och 6:a startar Johan Andersson (#28).
Max gör återigen en exakt kopia av starten som han hade gjord i heat 3 och i förfinalen. Max har inga som helt problem att bromsa sig förbi Eric in i kurva 2, tur för oss att Eric inte har tagit lärdom av att stänga dörren i denna kurva. Max rycker även denna gång direkt i ledningen, uppenbart så kan han ha högre fart i början av heaten än vad Eric klarar av. Max har hittat ett bra spår igenom kurva 4 där han alltid lyckas rycka åt sig en lucka, men han har lite problem att ta sig igenom sista kurvan ut på start och mål rakan. Efter några varv är Eric ikapp Max och då tror jag att Max skall få svårt att behålla ledningen. Men Max kör mycket bra i ledningen och ser hela tiden till att öppna upp en liten lucka just i kurva 4, så de bakomvarande aldrig får chansen till att försöka sig på en omkörning under resterande delen av varvet. Dessutom så börjar nu Eric Nilsson (#66) och Kevin Larsson (#34) slåss om andra platsen, dessa två byter plats flera gånger under finalen och det hjälper även till att Max skall få behålla ledningen. Max kan köra i sitt egna tempo i ledningen och mot slutet drar han ifrån lite grand per varv. Under de sista två varven lyckas även Kevin skapa sig en säkerhetslucka mellan sig och Eric.
Max vinner finalen med 1,5 sekunder över tvåan Kevin Larsson (#34), 3:a blir Eric Nilsson (#66), 4:a blir Johan Andersson (#28), 5:a blir Alexander Jeppsson (#29) och 6:a blir Kasper Petersson (#8).

Position: 1:a (Bästa tid: 1:15,922)

Sammanfattning

Vilken underbar avslutning av säsongen, Max avslutade säsongen som han började den med en seger.
Efter att ha testat ett antal olika drev, däckstryck, förgasarinställningar under helgen så hittade vi tillräckligt rätt i finalen. Max satte inte den snabbaste tiden i finalen (slagen med 16 tusendelar av Johan Andersson #28) men han körde tillräckligt snabbt och satte jämna och fina tider i finalen, samtidigt som Kevin Larsson #34 och Eric Nilsson #66 slogs om den andra platsen.
Detta var Max 7:e seger och hans 17 pallplats av 17 möjliga i år.

Nu skall vi ta en behövlig vintervila och ladda batterierna inför nästa säsong.
Nästa säsong börjar med träningsläger i Vendrell (Spanien) vecka 9.

2012-10-07 - KM (Södertälje)

16:e pallplatsen i radKM 2012-10-07 (v2)

Väder: Strålande sol.
Antal startande: 6 st i Mini

Träning

På KM kör vi bara två träningar och det är ett litet problem för oss eftersom detta är första gången vi kör Mini full viktat (har bara vid ett tillfälle provat att kört Mini på bana och då med fel vikt och drev) på Tuvängen. Men med lite undersökning före tävlingen så har vi en bra utgångspunkt med vilket drev vi skulle utgå ifrån. Första träning går bra men Max missar inledningsvis bromspunkterna i alla kurvor. Motorn verkar fungera bra i men den varvar alldeles för mycket, så till andra träningen går vi ner i drev. I andra träningen så ser det betydligt bättre ut både med körningen och med tiderna, han är bara 6 tiondelar över banrekordet (som sattes förra året då med 5 kg lättare kartar).

Heat (8 varv)

På KM kör vi två lottade heat.

Heat 1

I första heatet har Max startruta 3. Max gör en mycket bra start och är tvåa genom chikanen och tar sig upp på en första plats i första svängen. Denna ledning släpper inte Max trots att han är uppvaktad av Oliver Fürstenhoff.
Max vinner heatet, 2:a blir Oliver Fürstenhoff, 3:a blir Andreas Skatteboe, 4:a blir Kalle Gustafsson, 5:a blir Mathias Skatteboe och 6:a blir Eric Jonsson.

Position: 1:a

Heat 2

I andra heatet har Max startruta 2. Max gör åter en mycket bra start och ser till att ta ledningen genom chikanen. Kalle Gustafsson och Oliver Fürstenhoff har en fight i om andra platsen genom första svängen och detta utnyttjar Max genom att se till att genast få en lucka mellan sig och Oliver. Under resterande varven drar Max ifrån hela tiden, medans Oliver och Kalle har en inbördes fight om andra platsen.
Max vinner heatet, 2:a blir Oliver Fürstenhoff, 3:a blir Kalle Gustafsson, 4:a blir Andreas Skatteboe, 5:a blir Mathias Skatteboe och 6:a blir Eric Jonsson.

Position: 1:a

Final (12 varv)

Genom sina två segrar startar Max master i finalen. 2:a startar Oliver Fürstenhoff, 3:a startar Kalle Gustafsson, 4:a startar Andreas Skatteboe, 5:a startar Mathias Skatteboe och 6:a startar Eric Jonsson.
Max tar starten med Oliver tätt efter, men Max missar inbromsningen i kurva 1 (där han har haft stora problem hela dagen det går fortare i Mini) och kör yttersvängen igenom kurvan och detta utnyttjar Olivier och kör om Max och Kalle lägger sig tätt bakom Max. Under finalen kör Max om Oliver ett flertal gånger men öppnar alltid upp hela ladugårdsdörren för omkörning in i kurva 1 (måste finslipa detta till nästa år) och detta är inte Olivier sen på att utnyttja. Max visar tyvärr tidligt i finalen var han är snabb (uppförbacken, ner mot depåsvängen och i slutet på start och målrakan) och Oliver ser till att åka och stänga spåren igenom resten av finalen. På sista varvet ner mot sista kurvan är Max betydligt snabbar än Oliver, men Oliver täcker alla möjligheter för en omkörning, så Max bestämmer sig ganska tidigt att ta ideal spåret in i kurvan för att se om han kan få en bättre utgång.
Olivier Fürstenhoff vinner finalen, 2:a blir Max, 3:a blir Kalle Gustafsson, 4:a blir Andreas Skatteboe, 5:a blir Mathias Skatteboe och 6:a blir Eric Jonsson.

Position: 2:a

Moa Runesson

Det var 4 st startande i Cadetti.
Moa körde sina bästa tävlingar för året denna söndag. Det var stor skillnad på hennes körning idag och emot Sverige Cupen för en vecka sedan.  Idag attackerade hon kurvorna mycket bra och hon hade fina spår val.
I första heatet blir hon påkörd i första kurvan och snurrade, hon körde sedan upp sig från en sista plats till en fin andra plats. I heat 2 och 3 var det ingen som kunde stoppa henne utan hon vann båda heaten.
Nu så ser hon fram emot att få börja köra Micro nästa år.

Sammanfattning

Det blev en mycket trevlig och lyckad avslutning på säsongen. Det blev som sagt en tuff fight om pallplatserna och vem som skulle bli klubbmästare i Mini.

2012-09-30 - Sverige Cupen (Linköping)

15:e pallplatsenSverige Cupen 2012-09-30

Då var det dags för årets karting final ”Sverige Cupen” som alltid arrangeras av Linköping MS på deras bana Sviestad. Denna tävling har alltid varit tänkt att vara en super final mellan serierna SKCC (Sydsvenskans Kart Champion Cup), MKR (Mellansvenska Kartracingserien), NC (Norrlands Cupen). Tävlingen är överrepresenterad av MKR förare men besöks alltid av många bra förare från de andra serierna.

Väder: Växlande molnighet, ganska kallt och blåsigt.
Antal startande: 29 st i Micro

Träning

Banan var fortfarande blöt efter lördagens regn men väderutsikterna för dagen ser bra ut, kanske någon regnskur på förmiddagen sedan sol och växlande molnighet.
I denna tävling är det tyvärr bara två träningar, så det finna inte mycket tid att prova olika inställningar på. MKR har inte haft någon tävling på denna bana i år, så vi vet inte vilka inställningar som bör fungerar bäst i Micro med en Raket 95:a. Men det är ju lika för alla, så det kommer att bli en tävling på lika villkor för förarna från MKR, SKCC och NC.
Max kör i den andra träningsgruppen och på det första träningen så sätter han den 3:e snabbast tiden i sin grupp, 6 tiondelar efter Axel Nilsson Cederström (#45) men han är hela 1,2 sekunder efter Kevin Larsson (#34) som körde i den första gruppen.
Så det blir att analyserat informationen från Alfanon (d.v.s. datorn på karten som loggar hastighet, motorvarv, motortemp, G-force ”som skapar en banskiss”) för att se vad vi kan hitta på.
I den andra träningen så är det mindre vatten på banan men banan är fortfarande mycket hal. Max är nästsnabbast i denna träning, slagen av Filip Wandin (#70) med 58 tusendelar.

Bästa tid: 1:05,451

Tidkörning

I tidkörningen blir vi inlottade i den första gruppen. Vi bestämmer oss för att gå ut sent så att han får köra för sig själv, och Max får med sig några andra förare som också bestämde sig för att gå ut lite senare. Tiderna blir bara bättre och bättre vartefter banan torkar upp, men jag blir lite överaskad att vi inte hänger med Axel Nilsson Cederström (#45). Vi sätter gruppens tredje bästa tid slagen av Axel med 1,2 sek.
I den andra tidkörningsgruppen så har vissa satt på torrdäck och det visar sig att det är det snabbaste däcksvalet. Så när grupp 2 har kört sin tidkörning så har vi den 12:e bästa tiden. Men tiderna mellan de två grupperna är större än 101%, därför saxar grupperna enligt regeln KA 5.13.1 ”Om det är två grupper och den snabbaste tiden i den långsammare gruppen är större än 101 % av den snabbaste tiden i den snabbaste gruppen: 1:a plats går till den bästa tiden i den snabbaste gruppen (bästa tid totalt), 2:a plats går till den bästa tiden i grupp 2, 3:e plats går till den näst snabbaste i grupp 1, 4:e plats går till den näst snabbaste i grupp 2, 5:e plats går till den 3:e snabbaste i grupp 1, och så vidare.”. Genom detta så blir Max 6:a i tidkörningen eftersom han hade 3:e bästa tiden i sin grupp.

Position: 6:a (Bästa tid: 59,210)

Heat (8 varv)

Inför heaten så ställer vi om karten till torrt väglag och vi analyserar även informationen från Alfanon, för att se om vi skall göra något. Vi har ju inget toppvarv överhuvudtaget i motorn. Trots detta tar vi ett beslut att gå ner i drev eftersom motorvarvet i det kurviga partiet ligger bra och det kommer att gå fortare i kurvorna med torrdäck och därmed kommer även toppvarvet att bli högre.

Heat 1

I heat 1 startar Max 6:a eftersom de hade saxat ihop tiderna från tidkörningen (se tidkörning). I de första 3 leden startar Viktor Andersson (#20) som master, 2:a startar Axel Nilsson Cederström (45), 3:a startar Milton Tuti (#21), 4:a startar Kevin Larsson (#34), 5:a Ossian Spendel (#81) och sexa startar Max Runesson (#95).
Max gör en förhållandevis dålig start han tappar några platser genom första kurvan, men han kör smart i den andra kurvan och tar tillbaka ett antal platser. Milton Tuti (#21) snurrar framför Max eftersom han blir påkörd av någon i kurvan (enligt Max var han inte på honom utan det var en annan förare framför honom). Max väljer att kör snävt i utgången för att försöka undvika Milton men han rullar bakåt och inåt i kurvan och Max får bromsa för att inte köra in i honom. När Max kan gå på gas igen är han av någon outgrundlig anledning uppe på en 4:e plats, han borde ha tappat några platser men de andra förarna som försökte runda Milton på utsidan måste också ha blivit hindrade. Men de tre i täten får en rejäl lucka p.g.a. denna incident och nu börjar Max sin jakt på framförvarande. I ledningen har vi Axel Nilsson Cederström (#45) på en första plats, 2:a är Kevin Larsson (#34), 3:a är Simon Sjögren (#11). Max kör mycket bra och det tar några varv innan han är ikapp Simon, han ödslar inte mycket tid bakom dessa två utan tar sig genast om Simon och Kevin och nu börjar hans nästa jakt på Axel Nilsson Cederström (#45). Axel har skapat sig en bra lucka mellan sig och övriga fältet, tyvärr räcker inte varven till för att Max skall klarar att köra ikapp Axel men han kör in mycket av avståndet.
Axel Nilsson Cederström (#45) vinner heatet, 2:a blir Max, 3:a blir Kevin Larsson (#34), 4:a blir Simon Sjögren (#11), 5:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40) och 6:a blir Viktor Andersson (#58).
Övriga SKRC förare kom på följande platser. 10:a blev Lucas Stenberg (#88), 12:a blev Sofia Svennberg-Jakobsson (#16) och 15:e blev Anders Brisenheim (#99).

Position: 2:a (Bästa tid 55,659)

Heat 2

I heat 2 är startuppställningen för de tre första leden som man kom i mål i heat 1. Så master är Axel Nilsson Cederström (#45), 2:a är Max Runesson (#95), 3:a är Kevin Larsson (#34), 4:a är Simon Sjögren (#11), 5:a är Rasmus Lundberg-Tidlund (#40) och 6:a är Viktor Andersson (#58).
Max gör en ganska bra start men kommer inte in mellan Axel och Kevin så han får krypa in på en tredje plats efter första kurvan. Det var synd att han inte kunde komma ut som tvåa efter första svängen och utmanat Axel eftersom Max var snabbare än Axel i första heatet. Men Axel rycker direkt åt sig en lucka i ledningen medans Kevin och Max fightas om andra platsen igenom hela heatet, det är bara på sista varvet som Max lyckas skapa en liten lucka mellan sig och Kevin.
Axel Nilsson Cederström (#45) vinner heatet övertygande, 2:a blir Max, 3:a blir Kevin Larsson (#34), 4:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 5:a blir Simon Sjögren (#11) och 6:a blir Viktor Andersson (#58).
Övriga SKRV förare kom på följande platser. 9:a blev Lucas Stenberg (#88), 14:e blev Sofia Svennberg-Jakobsson (#16) och 24:a blev Anders Brisenheim (#99).

Position: 2:a (Bästa tid 55,632)

A-Final (10 varv)

Inför finalen så diskuterar vi om vi skall göra några förändringar på karten samt hur Max måste köra igenom första kurvan, för han måste ta rygg på Axel för att han inte skall få en för enkel resa där framme i ledningen.
Uppställningen i finalen är enligt följande i de tre första leden. Master är Axel Nilsson Cederström (#45), 2:a är Max Runesson (#95), 3:a är Kevin Larsson (#34), 4:a är Simon Sjögren (#11), 5:a är Rasmus Lundberg-Tidlund (#40) och 6:a är Viktor Andersson (#58).
Max gör en mycket bra start , Kevin ligger alldeles i bakbågen på Axel så det finns inte plats att gå in i mellan. Därför hänger Max kvar (som vi hade pratat om innan) på ytter utanför Axel och Kevin igenom första kurvan med hög fart, genom detta så kommer han ut som två. In i kurva två (hårnålen) så dyker Kevin på Max och kör om, men Max återtar andra platser några kurvor senare. Nu börjar Max jakt på Axel som återigen lyckas skapa en lucka på första varvet (han är förjäkligt bra på detta). Det tar några varv innan Max kommer ikapp Axel och nu är frågan om Max skall avvakta eller visa sina kort direkt. Max känner att han är snabbare än Axel så kör om honom ganska omgående i kurvan 8 (om vi räknar chikanen vid depån som en kurva, d.v.s. kurvan längst bort). Axel kontrar på rakan och återtar ledningen, sedan byter de plats med varandra ett antal gånger till innan sista varvet börjar. När sista varvet börjar är Max i ledningen. I kurva 8 tar Max tyvärr ett defensivt spår och får därmed en sämre utgång än Axel, detta bjuder in Axel att gör ett sista försök att köra om in i sista vänstern. Han kommer kanske in lite för sent eftersom det blir en ganska hård sammanstötning (Max var mycket arg när han kom in eftersom han ansåg att Axel hade kört på honom), men det är racing nästa gång är det Max som tar för sig. Max och Axel går sida vid sida igenom sista kurvan ut på start och målrakan med Max på innern. Axel har högre fart igenom sista kurvan och kan därför accelerera ifrån upp mot mållinjen och han vinner finalen med 0,129 sekunder.
Axel Nilsson Cederström (#45) vinner Sverige Cupen 2012, 2:a blir Max Runesson (#95), 3:a blir Kevin Larsson (#34), 4:a blir Simon Sjögren (#11), 5:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40) och 6:a blir Filip Wandin (#70).
Övriga SKRC förare kom på följande platser. 9:a blev Lucas Stenberg (#88), 11:a blev Sofia Svennberg-Jakobsson (#16) och på 13:e blev Anders Brisenheim (#99).

Position: 2:a (Bästa tid: 55,530)

Sammanfattning

Det blev en rafflande final i Sverige Cupen mellan de två serier segrarna Axel Nilsson Cederström (#45) från SKCC och Max Runesson (#95) från MKR.
Max gjorde som vanligt i år en mycket bra tävling och finalen avgjordes genom dragrace mot målflaggan där Max tyvärr drog det kortaste strået denna gång. Vi är mycket nöjda över en andraplats men visst hade det känns finare om segern hade gått till en MKR förare.
Genom denna pallplats så har Max stått på pallen 15 gånger av 15 möjliga i år, dessa är fördelade på 6 vinster, 6 andra platser och 3 tredje platser. Det kommer att blir svårt att toppa denna säsong nästa år.

Moa Runesson körde också Sverige Cupen i Cadetti. Cadetti kördes under lördagen och det medförde att hon fick full attention av mig. Tyvärr så var detta inte hennes tävling, i första heatet blev hon uttrycket i vattensamlingen i sista kurvan så att motorn dränktes och stannade, iI andra heatet så hoppade kedjan. Och i sista heatet så var hon inte alls med vid starten, hon startade på sista plats trots att hon skulle ha startat ett antal platser högre upp. Som sagt hon har haft bättre tävlingar/uppvisningar under året.
Detta var hennes sista stora uppvisning i Cadetti, nu återstår bara KM för hennes del.
Men hon laddar redan inför nästa säsong då hon vill/kommer att köra Micro, och hon ser fram emot det inplanerade träningslägret i Spanien under sportlovet (vecka 9).

2012-09-23 - HöstYran (Örebro)

14:e pallplatsen i radHöstYran – Örebro 2012-09-23

Då skall vi prova att köra Mini för första gången. Vi har valt Höstyran som arrangeras av SMK Örebro.

Väder: Mulet med små regnskurar och två solstrålar.
Antal startande: 17 st i Mini

Träning

Meningen hade varit att vi skulle ha tränat under lördagen men vi tog beslutet att åka dit på söndagen i slutet på veckan när det enligt väderleksprognosen skulle regna på lördagen och vara uppehåll/soligt på söndagen. Men nu blev det ju inte riktigt så utan det var blött under hela söndagen också så Max skulle nog ha behövt några fler varv för att snabbare hitta de nya bromspunkterna.
Han hade stora problem i vissa kurvor där han inte fick karten att styra in p.g.a. att han hade alldeles för hög fart in i kurvan.

Tidkörning

Vi fick startruta 7 men valde att gå ut sist på tidkörningen, det har blivit lite av en vana i slutet på säsongen. Max lyckas aldrig att hålla ihop ett helt varv utan gör alltid små misstag lite här mestadel p.g.a. bromspunkterna. Han hade speciellt svårt i en kurva där han alltid tappar ca 5 meter på Olivier Fürstenhoff (#13) som låg framför honom på tidkörningen, där hamnade han allt som oftast ute på curbsen i utgången. Det märks att det går fortare in i kurvorna i Mini samt att karten skjuter på mer i inbromsningarna p.g.a. de extra 15 kilona. Men överlag så gör han ändå en bra tidkörning han sätter kvalets 7:e bästa tid och han är bara 4 tiondelar efter Mastern.

Position: 7:a (Bästa tid: 47,615)

Heat (12 varv)

Heat 1

Max har startposition 7 i Heat 1. Inför heat 1 pratar vi om den kurva han hade problem med i tidkörningen, han måste bromsa lite tidigare, försöka få runt karten snabbare så att han kan gå på gas tidigare.
Max gör en bra start och tar två platser och efter något varv så kör han även om Olivier Fürstenhoff (#13) när han glider ut lite i en kurva. Max överkör tyvärr lite för mycket i jakten på de tre framför honom och han faller tillbaka till bromspunkter där han skulle ha bromsat om han hade kört Micro. I detta heat har han mest problem med kurva 1 där han kommer in för fort och hamnar ute på curbsen i utgången och tappar därför alltid lite tiden på de tre framför honom. På det 11:e varvet så går det alldeles för fort in i kurva 1 och han åker av och han fastnar i det blöta gräset.

Position: 17:e (Bästa tid: 47,928)

Heat 2

I heat 2 får vi en startruta 16 p.g.a. att det fanns med en debutant (debutanter får alltid starta sist i heaten). Inför heat 2 så pratade vi återigen om bromspunkter att han måste bromsa tidigare i Mini än i Micro och att det är bättre att hitta rytmen och sedan försöka öka farten, samt att han måste hålla in lite mer i de två långhögersvängarna där han kör för långa spår.
Max gör en kanon start och är som en kryssningsmissil och kör om flera stycken under de tre inledande kurvorna. Max kör mycket bättre i detta heat (han börjar hitta rytmen i Mini) när han tar det lite lugnare. I detta heat visar det sig att han inte riktigt hänger med på rakan men att han är mycket snabba i de kurviga partierna. Så Max kan tyvärr inte köra om utmed rakan utan han måste försöka att hitta andra ställen att köra om på och det blir in i kurva 3 och i de bägge långhögersvängarna där han kör tightare och stjäla spåret för framförvarade när de öppnar upp dörren.

Position: 6:a (Bästa tid: 47,164)

Final (16 varv)HöstYran 2012 - 1:a Jakob Sandqvist, 2:a Oliver Fürstenhoff, 3:a Max Runesson

Genom sin 17:e och 6:e plats så får Max startruta 12 i finalen. Till finalen har vi gått ner i drev för att hänga med bättre på rakan. I Micro heatet innan oss så börjar banan visa tecken på att den börjar torka upp det börjar bli ett torr spår i vissa kurvor, så jag förbereder torrdäcken för att snabbt kunna byta om det skulle behövas. Nu byter ingen framför oss till torrdäck, så vi bestämmer att köra på regndäck och släpper istället ut lite luft ur regndäcken.
Max gör åter en kanon start och hittar luckor att kör om under de inledande kurvorna. Under de inledande varven kör Max om flera kartar och tillslut är han uppe på en 3:e plats. Jakob Sandqvist (#50) som startade master ser till att få en bra lucka till övriga fältet. Olivier Fürstenhoff (#13) som startade på en 6:e plats kör också bra och har kört upp sig till en andra plats. Under några varv så är avståndet mellan de tre i täten ganska konstant men de ökar hela tiden ut avstånde ner till de övriga. Men runt varv 9 börjar Max att tappa avståndet mellan sig och Oliver (jag misstänker att däcken har börjat gått varma) och samtigit så har Andreas Skatteboe (#14) tagit sig upp på en fjärde plats och han börjar ta in avståndet på Max. När det är tre varv kvar så är Andreas helt ikapp Max. Max som har mycket svårt att komma ut kurvorna med fart lyckas ändå hålla undan på rakan under de resterande varven. Oliver som hade en mycket stor lucka mellan sig och Max har också kört slut på sina däck och Max och Andreas är nästan i kapp honom när de går i mål. Max lyckas hålla undan ifrån Andreas och blir 3:a i sin första Mini tävling.
Jakob Sandqvist (#50) vinner finalen övertygande med drygt 5 sekunder, 2:a blir Oliver Fürstenhoff (#13), 3:a blir Max, 4:a blir Andreas Skatteboe (#14) och 5:a blir Jonathan Frii (#75) .

Position: 3:a (Bästa tid: 42,775)

Sammanfattning

Detta var Max 14:e pallplats i år, men det var nära att Andreas snuvade honom på tredje plats emot slutet.
Det tog några heat för Max att komma underfund med Mini men i finalen körde han mycket bra.
Det tråkiga är att LeConts regndäck som har fungerat bra i regn inte står emot mycket när det börjar torka upp. Vi hade nya inskrubbade regndäck till denna tävling och de tog helt slut i finalen, har aldrig sätt däck ryka så mycket när de kom in (det var 4:a rykande skorstenar på alla kartar).
Bridgestone däcken var betydligt mycket bättre i likanden väglag/väderleksförhållande.

2012-09-08 - MKR 8 (Järfälla)

13:e pallplatsen i rad.MKR 8 – Järfälla 2012-09-08

Då var det dags för MKR (Mellansvenska Kartracingserien) final och det är Järfälla MK som står som värd för tävlingen på deras bana Järfälla Kartingbana.
I år har vi knappt varit på Järfälla banan och tränat, detta trots att banan ligger lika långt hemifrån som hemmabanan i Södertälje men man måste åka igenom Stockholm för att ta sig dit och därför blir det inte av. Så inför MKR finalen var vi tvungna att åka dit och träna, vi hann med två tillfällen veckan innan finalen.

Förutsättningarna inför tävlingen är följande Max måste vinna för att ta hem totalsegern i MKR serien, annars slutar han på en mycket fin andra plats. Vi har pratat om tävlingen och den eventuella press som finns och att vi skall ta denna tävling som vilken annan tävling som helst. Målet är givitvis att försöka komma först i mål men vad som helst kan hända. Så skulle han göra en sämre tävling och typ blir 10:a så gör det inget för hans säsong har varit helt fantastisk.

Väder: Soligt men mycket kallt till en början men det blev en ganska behaglig varme under dagen.
Antal startande: 33 st i Micro

Träning

Genom att vi hade tränat veckan innan tävlingen så hade vi ganska bra koll på inställningarna och vi hade visste åt vilket håll vi skulle gå åt om vi skulle göra några förändringar. Vi börjar med samma inställningar som vi hade tränat med förutom att karten var bredare bak p.g.a. andra fälgar, men det var enligt planerna eftersom karten hade understyrt lite veckan innan.

Max blir inlottad i träningsgrupp 1.
I första träningspasset så sladdar karten ganska mycket i ingångarna till kurvorna. Max sätter gruppens 4:e snabbaste tid men är 6 tiondelar efter den snabbaste föraren Isak Blomqvist (#64) som körde i grupp 2. Isak som gästspelar i Micro i denna tävling för att försöka hjälpa bröderna Runnegård.
Så till andra träningspasset så smalnade vi av bakvagnen för att komma ner i måttet vi hade veckan innan. Max är snabbast i sin träningsgrupp men är 1 sekunder efter den tid som han satte för en vecka sedan och hela 1,2 sekunder efter Nils Runnegård som är snabbast av alla Detta förbryllar oss ganska mycket, så Max och jag diskuterar vad vi skall göra inför sista träningspasset för något måste vi göra.
Till tredje träningspasset gå vi ner i drev samt ställer om förgasaren för att se om vi kan få snurr på maskineriet. Och i tredje träningspasset är Max snabbast av båda träningsgrupperna och det skiljer bara 61 tusendelar mellan Max tid och den tid som Nils satte i andra träningspasset.
Vi är på banan igen!

Bästa tid: 45,998

Tidkörning

Till tidkörningen gör vi inga förändringar, utan vi tror på inställningarna vi kör med i tredje träningspasset och nu hänger det mer på ”strypbrickan” mellan ratt och stol.
Det är samma indelning av grupperna som under träningen, så Max kör i första gruppen.
Vi bestämmer att vi skall gå ut så sent som möjligt för att få köra ostört. Nu är det fler som har samma tankar eller snarare som vill använda Max som hare. Överenskommet är att klubbkompisen Lucas Stenberg #88 skall ta rygg på Max och försöka hänga med, men vi får även med oss Carl Runnegård #7. Max sätter upp högsta fart redan på utvarvet och tyvärr så orkar inte Lucas hänga med.
Max hinner sätta ett antal snabba varv innan han kör ikapp och måste börja ta sig förbi långsammare förare. Max sätter mycket jämna tider under hela tidkörningen och han sätter sin bästa tid på varv 5 innan han måste börja ta hand om omkörningar som av någon anledning hela tiden kommer fel ställe på banan, så han lyckas inte förbättra sin tid mot slutet.
Max sätter snabbaste tiden i sin grupp och tiden räcker till att bli näst snabbast i tidkörningen, slagen med 91 tusendelar av klubbkompisen Andreas Skatteboe (#14).

Position: 2:a (Bästa tid: 46,064)

Heat (8 varv)

Även i denna tävling kör man med A-B-C grupper (se race rapporter från MKR 6 – Rättvik och MKR 7 – Västerås för förklaring). Max hamnar i grupp B eftersom han var nästsnabbast i tidkörningen.

Heat 1 (Grupp B+C)

I detta heat startar Max master och de övriga i de tre första leden är enligt följande. 2:a startar Isac Blomqvist (#64), 3:a startar Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 4:a startar Kalle Gustafsson (#19), 5:a startar Carl Runnegård (#7) och 6:a startar Emil Sternmark (#9).
Max tar starten utan några som helt problem och följs av Rasmus Lundberg-Tidlund (#40) och Isac Blomqvist (#64). Max är aldrig hotad i detta heat utan har hela tiden en bra lucka ner till Rasmus. Max vinner heatet, 2:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 3:a blir Isac Blomqvist (#64), 4:a blir Kalle Gustafsson (#19), 5:a blir Carl Runnegård (#7) och 6:a blir Malte Pettersson (#85).

Position: 1:a (Bästa tid: 45,980)

Heat 2 (Grupp A+B)

I detta heat startar Andreas Skatteboe (#14) master, på 2:a plats startar Max, 3:a startar Nils Runnegård (#77), 4:a startar Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 5:a startar Hugo Andersson (#81) och 6:a startar Carl Runnegård (#7).
Andreas Skatteboe tar starten genom första kurvan utan problem och följs av Nils Runnegård och Max i bredd. Nils lämnar ingen plats åt Max i utgången av kurvan utan Max måste sätta vänster hjulpar utanför banan för att inte kroka ihop. Ner emot andra kurvan tar sig Nils om Andreas i inbromsningen, Max blir passerad av minst en kart ner mot kurva två p.g.a. att han tappade fart när han var utanför banan. Men Max kör däremot mycket smart genom kurvorna 2-4 och tar sig upp på en tredje plats efter Nils och Andreas. På andra varvet utmed långa rakan kör Max om Andreas och på tredje varvet är det Nils tur att se sig omkörd. Sedan leder Max heatet till sista varvet, då Nils dyker snyggt om Max i sista skarpa kurvan på varvet. Nils får däremot en dålig utgång eftersom kurvan blir för skarp och Max är direkt där och hugger. Max kör mycket smart och ser till att ha mycket högre fart genom den sista snabba högern och så fort de kommer ut på start och målrakan gå Max ut bredvid Nils och det blir dragrace ner mot målflaggan.
Max vinner heatet med 7 tusendelar (motsvarar ca 15 cm i 75 km/h fart). 2:a blir Nils Runnegård (#77) som inte har tusendelarna på sin sida denna dag, detta var hans andra heat som han får sig slagen med 7 tusendelar. 3:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 4:a blir Andreas Skatteboe (#14), 5:a blir Hugo Andersson (#81) och 6:a blir Filip Wandin (#70).

Position: 1:a (Bästa tid 46,156)

A-Final (12 varv)

Då var vi framme vid årets sista MKR final och det är nu det skall avgöras vem som vinner serien 2012. Max måste vinna finalen för att ta hem total segern, blir han två eller sämre vinner Nils Runnegård och Max blir två.
Det sista jag säger till Max innan jag låter han går in i sin bubbla är att köra så bra som möjligt och att vara glad oberoende hur resultatet blir, hans prestation i år är helt fantastisk och han skall vara glad även för en andra plats i MKR serien.
Inför A-finalen gör vi bara en säkerhetskontroll av förgasaren för att säkerhetsställa att den fortfarande är rätt inställt samt att vi släpper ut lite luft ur däcken (de gick lite varma i heat 2). Vi ser även till att förbereda regndäcken eftersom det börjar dyka upp elaka mörka moln runt banan.
I A-finalen är uppställningen för de tre första leden enligt följande. Master är Max, 2:a är Andreas Skatteboe (#14), 3:a är Nils Runnegård (#77), 4:a är Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 5:a är Isac Blomqvist (#64) och 6:a är Filip Wandin (#70).
Max tar starten och Nils tar rygg på honom. Dessa två rycker direkt i ledningen och ökar ut luckan hela tiden i finalen. Max kör mycket bra inledningsvis och öppnar upp en bra lucka mellan sig och Nils, på varv fyra sätter Max dessutom ett nytt banrekord. Det ser ut som om det skall bli en enkel seger, men Nils är inte den som ger sig iförstataget utan runt varv 8 börjar han åter ta in avstående. Detta beror mycket på att Max överkör något och kör lite för långa spår i långvänstern samt att han är ute på curbsen i utgången i vissa kurvor. Så när de går ut på sista varvet är Nils helt ikapp och han ödslar ingen tid utan kör direkt om i slutet på rakan in i kurva 2. Under det avslutande av varvet kör Nils mycket defensiva spår, allt för att förhindra att Max skall kunna återta ledningen. Och in i sista skarpa högerkurvan kör Nils alldeles för defensivt och får en för skarp kurva och tappar fart i utgången. Detta utnyttjar Max återigen (upprepning från heat 2) genom att köra mycket smart igenom de två avslutande snabba högersvängarna och bygger upp högre fart ut på start och målrakan än vad Nils kan göra. Så när de kommer ut på start och målrakan går Max direkt ut vid sidan om Nils och det blir återigen dragrace ner emot målflaggan.
Max vinner finalen med en vinstmarginal på 23 tusendelar (motsvarar ca 50 cm i 75 km/h fart). 2:a blir Nils Runnegård (#77), 3:a blir Andreas Skatteboe (#14) distanserad med 10,7 sekunder av Max, 4:a blir Malte Pettersson (#85), 5:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40) och 6:a blir Carl Runnegård (#7).

Position: 1:a (Bästa tid: 45,427)

Sammanfattning/Efterspel

Detta är Max fjärde raka seger och hans trettonde pallplats i rad.

Att Max lyckades hålla nerverna under kontroll i finalen är mycket beundransvärt när det var så mycket som stod på spel. Det måste även framhållas att Max och Nils körde mycket snyggt i denna tävling det var rena och snygga omkörningar.

Jag blev mycket besviken på det för-/efterspel som förekom under denna MKR tävling.
Dels de hot från vissa förare att de skulle se till att köra av andra förare (hör inte hemma inom karting sporten), protest emot oss samt rykten om att vi skulle ha fuskat.
Jag är helt emot allt vad fusk heter och jag tog illa vid att någon/några påstår att vi skulle ha fuskat. Protesten emot oss ”Ytbehandlat ljuddämparen och att den bländar” var nog mer i desperation p.g.a. egen besvikelse att man snubblade på mållinjen, men det figurerade även andra rykten om fusk som t.ex. att vi skulle ha haft dubbla transpondrar där vi skulle ha gömt en framme i frontspoilern.
Det skulle aldrig falla mig in att fuska, det är ju barn vi har att göra med och vilka signaler skulle det sända till barnen.
Angående protesten så finns det inte så mycket att säga om den, i SBFs regelverket finns det inget som säger att man inte får ytbehandla utsidan av ljuddämparen. Det finns en paragraf som behandlar ytbehandling och det är KA-T 4.1.2. Den paragrafen är en underpunkt till paragraf KA-T 4.1 som behandlar motorn (endast motorn), avgassystemet behandlas under punkten KA-T 4.4. Angående att den bländar så bländar inte vårt avgassystem (mattsilver) mer än en vad en kromad bakbåge gör.

Protesten avvisades och Max tilldelades segern.

Tråkiga var också att Nils Runnegård uppvisade ett osportsligt uppträdande på prispallen genom att vända Max ryggen när han ville skaka hand med honom.

Genom vinsten blev Max MKR mästare med minsta möjliga marginal, han och Nils fick samma slutpoäng så de särskiljs av inbördes placering i denna MKR tävling.
Max blev även DM mästare 2012 i Södermanland/Västmanlands BF genom sina tidigare segar i Södertälje (2:a men bästa DM placerade förare), Katrineholm (1:a) och Västerås (1:a).

Moa körde också i denna tävling i klass Cadetti. Hon hade inte kört på Järfälla banan på 1 år, så vi fick jobba med spår val samt att hon måste gå på gas tidigare ut ur kurvorna. Det gick bättre och bättre för varje heat och mot slutet hade hon fått upp farten riktigt bra.
Men vi måste jobba mer på kurvhastighet samt att våga ligga nära andra förare inför nästa säsong.

Nu skall Max prova på lite Mini genom att köra Höstyran i Örebro, sedan återstår bara en tävling och det är Sverige Cupen i Linköping och då är meningen att vi skall köra Micro igen.

2012-08-25 - MKR 7 (Västerås)

12:e pallplatsen i rad i årMKR 7 – Västerås 2012-08-25

Då var det dags för 7:e deltävlingen i MKR serien och denna gång är det Västerås som är värd för tävlingen på deras banan Hälla Ring.
Förutsättningarna är följande, Max måste vinna tävlingen för att kampen om total serger i MKR serien skall leva vidare till sista deltävlingen i Järfälla, blir han två eller sämre så vinner Nils Runnegård (#77) och Max blir tvåa.

Väder: Växlande molnighet och en regnskur för att spetsa till det.

Antal startande: 35 st i Micro

Träning

Banan var inledningsvis blöt efter nattensregn, men det var så torrt att det gick att köra på torrdäck. Eftersom vi har hade varit här och tränat så hade vi ganska stor koll på vad som fungerade bäst för oss, så vi gjorde bara små förändringar på karten under träningen. Tiderna i de tre träningstillfällena blir bara bättre och bättre vartefter temperaturen går upp och banan torkar upp helt.

Bästa tid: 42,284

Tidkörning

Max blir inlottad i grupp 2 i tidkörningen med fri uppställning. Max vill starta sist så vi ställer oss på de sista startrutorna som är vid sidan av de första, men när vi får åka ut så ändra han sig och hänger med de första ut. Detta visar sig vara ett bra beslut för efter något varv så är Max, Nils Runnegård (#77) och Felix Jansson (#75) uppe tillsammans. Båda två är snabba så vi utnyttja situationen att använda dem som harar för att försöka få till en bra tid. Efter några varv så släpper Max upp en lucka så att han får köra ostört och jaga och direkt så är han snabbast och slår knock på hela startfältet genom att vara 5 tiondelar snabbare än någon annan. Eftersom han är så snabb så kör han ganska enkelt ikapp de framför honom, så inför sista varvet så släpper han åter en lucka. Men tyvärr så är inte luckan upp till Nils tillräckligt stor, för han formligen flyger ikapp honom i sista knixen innan start och mål och han skjuter Nils över start och mållinjen. Det är kanske inte är det effektivaste sättet att sätta ett snabbt varv på (att skjuta någon framför sig) men Max lyckas ändå att förbättra sin tid med några hundradelar på detta varv. Max sätter kvalet snabbaste tid och tillika ett nytt barnrekord och med en marginal på drygt 4 tiondelarsmarginal ner till tvåan Felix Jansson (#75). 3:a blev Nils Runnegård (#77), 4:a blev Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 5:a blev Kalle Gustafsson (#19) och 6:a blev Emil Sternmark (#9).

Position: 1:a (Bästa tid: 41,979)

Heat (8 varv)

Även i denna tävling så körde man heaten indelade i A-B-C grupper. Själv så tycker jag att denna indelning är bra eftersom alla möter alla i heaten. Men det blir lite stökigt att hålla ordning på när man skall köra eftersom det är rullande tidsschema och ingen angiven tid när man skall starta. Sedan kan det vara en fördel/nackdel att alltid starta på samma startruta (startled), har man t.ex. misslyckas i tidkörningen så får man alltid starta långt bak i båda heaten men det motsatta gäller positivt om man lyckades.
Eftersom Max var snabbast i kvalet startar han master i båda heaten och tillhör grupp A.

Heat 1 (Grupp A+C)

I detta heat startar Max som master, 2:a är Nils Runnegård (#75), 3:a är Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 4:a är Emil Sternmark (#9), 5:a är Milton Tuti (#21) och 6:a är Ossian Spendel (#41).
Max har inga problem att ta starten in i första kurvan och Nils tar rygg på Max. Men i ingången till kurva tre dyker Nils förbi Max när han öppnar upp dörren lite för mycket, men han reparerar detta ganska snabbt genom att köra om Nils på långa rakan. Under resterande heatet är han aldrig hotad bakifrån utan han öppnar upp luckan lite grand per varv mellan sig och tvåan. Max vinner heatet med nästan 9 tiondelar (ca 17 meter), 2:a blir Emil Sternmark (#9), 3:a blir Nils Runnegård (#77), 4:a blir Lucas Stenberg (#88), 5:a blir Rasmus

Position: 1:a (Bästa tid: 42,391)

Heat 2 (Grupp A+B)

I heat 2 startar Max åter master, 2:a är Felix Jansson(#75), 3:a är Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 4:a är Kalle Gustafsson (#19), 5:a är Milton Tuti (#21) och 6:a är Carl Runnegård (#7).
Även i detta heat så tar Max starten utan några större problem, och Rasmus tar rygg på honom. Men i detta heat klarar Max inte lika lätt köra ifrån Rasmus, utan han ligger tätt bakom honom under större delen av heat utan att han på riktigt allvar klara av att utmana Max om ledningen. Max kör mycket bra genom långsvängen så att han alltid får en lucka mellan sig och Rasmus ut på långa rakan så att Rasmus inte kan slippstrama förbi Max. Men mot slutet lyckas ändå Max skapa en säkerhetslucka mellan sig och Rasmus och han vinner tillslut heatet med drygt 5 tiondelar. 2:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 3:a blir Felix Jansson (#75), 4:a blir Carl Runnegård (#7), 5:a blir Kalle Gustafsson (#19) och 6:a blir Lucas Stenberg (#88).  

Position: 1:a (Bästa tid: 42,266)

A-Final (12 varv)

Uppställningen i A-finalen är enligt följande för de tre första leden. Max startar master, 2:a är Nils Runnegård (#77), 3:a är Carl Runnegård (#7), 4:a är Felix Jansson (#75), 5:a är Rasmus Lundberg-Tidlund (#40) och 6:a är Kalle Gustafsson (#19).
Vädrets makter hade ställt till med lite huvudbry för oss mekaniker genom att det kom en rejäl regnskur mellan vårt sista heat och finalen. Först så ställde vi om karten för regn, men solen tittade fram igen och den stora frågan var skulle banan hinna torka upp till A-final. I pausen innan finalerna började banan visa tecken på att den började att tork upp, och när finalen för J60 ställde upp så bytte de till torrdäck på uppställningsplatsen. Så det var bara att bygga om karten för torrt igen, men denna gång gick vi upp en kugg i drev för att säkerhetsställa bättre utgångar ur kurvorna om banan skulle vara hal.
På mastervarvet i utgången av sista kurvan gör Max ett stort misstag, han kör på startkorridorslinjen med vänster hjulpar i utgången av sista kurvan. Detta skall leda till en bestraffning på 3 sekunder enligt SBFs regler, men som tur för oss så släppte tävlingsledningen just detta i utgången av kurvan (men med facit i hand så hade det inte spelat någon roll eftersom det inte hade ändrat på utgången av tävlingen).
Max tar starten utan några större problem. Nils Runnegård däremot hittar ingen lucka att komma in på innern genom de första två högersvängarna så han tar ytterspåret och tappar ner till en 5-6 plats. Detta medför att Carl Runnegård tar rygg på Max följt av Rasmus Lundberg-Tidlund, dessa tre rycker direkt ifrån övriga fältet. Max som kör i en egen klass denna helg ser redan till att avgöra finalen på andra varvet (fast inget är klart innan målflaggan), Carl orkar helt enkelt inte hänga med i det höga tempot som Max sätter upp. Max kör ifrån Carl och Rasmus med 4-5 tiondelar per varv. Rasmus som har fått upp farten de i de senaste tävlingarna kör om Carl men blir inte av med honom, Nils som har kört upp sig till en fjärde plats börjar nu jaga ikapp de två framför honom.
Max vinner finnalen med en betryggande lucka på 3,7 sekunder. Sedan är det tätt mellan de nästa tre, 2:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 3:a blir Carl Runnegård (#7) och 4:a blir Nils Runnegård (#77). 5:a blir Lucas Stenberg (#88) distanserad med 5 sekunder av Nils och tätt där bakom blir Emil Sternmark (#9)på en 6:e plats.

 Position: 1:a (Bästa tid: 42,369)

Sammanfattning

Denna helg stämde allt för oss och Max körde i en klass för sig. Vet inte om det finns ett hattrick uttryck inom motorsporten men han satte bästa tid i tidkörningen, finalvinst (även vinst i båda kvalheaten) samt nytt banrekord.
Just nu är Max inne i en otroligt bra period detta var han 3:e raka seger, dessutom är detta hans 12:e pallplats av 12 försök detta år ett helt enastående resultat.
Genom segern så håller han fortfarande liv i MKR serien, nu skiljer det 2 poäng mellan Max och Nils Runnegård. Men Max måste vinna även nästa tävling för att ta hem totalsegern i MKR, en andra eller sämre placering så blir han tvåa.
Att komma på en andra plats i MKR är bara det ett dröm resultat, för vi hade tre mål inför säsongen. Först och främst att ha kul på och utanför banan, mål två att komma topp 5 i MKR och tredje mål var att stå mer regelbundet på prispallen. Vi har uppfyllt våra mål med råge och därför är vi nöjda men årets resultat, men det betyder inte att vi inte satsar på att ta hem segern i Järfälla.

Moa körde också denna helg i klass Cadetti. Denna dag till ära så fanns morfar Janne på plats och hjälpte till, jag fick därmed avlastning med skruvandet och med ut/insläpp. Och det var tur för hon krökte en styrsindel i regnet samtidigt som jag byggde om Max kart för regn, och hon skulle ut en gång till innan Max. Körningen finns inte mycket att anmärka på hon kör mycket bra och har fina spår val som kommer att visa sig vara bra när hon skall börjar köra i Micro klassen.

2012-08-11 - MKR 6 (Rättvik)

11:e prispallen i radMKR 6 – Rättvik 2012-08-11

Då har vi tagit oss upp till dalarna igen, denna gång är det Rättvik som är värd för deltävling 6 i MKR serien på deras bana SiljanRing.

Väder: Växlande molnighet och ca 20 grader.
Antal startande: 33 st i Micro

Även detta år åkte vi upp till Rättvik under torsdagen för att hinna träna under kvällen. På fredagen hade vi en ledig dag och då passade vi bl.a. på att åka lite sommarrodel i Rättviks slalombacke. Det var mycket uppskattat av Max och Moa. Jag och Moa tog oss även en tur till Nusnäs för att titta på dalahäst tillverkningen.

Träning

Det var tur att vi tränade under torsdagen för träningen var bara 3 stycken 5 minuters pass. Ett varv rund SiljanRing (1240 meter) tar ca 1 minut och 4 sekunder att köra för Micro, så det gäller att ta vara på varven för man får ca 5 varv per pass.
Efter analys av torsdagens träning kom vi fram till att vi borde kunde gå ner i drev. Så sagt och gjort på med ett mindre drev och nya däck (inskrubbade) till första träningen, Max kommer in efter 2 varv och säger att ingenting fungerar det finns inget grepp och det bara sladdar, jag säger åt honom att det beror på de nya däck på så fortsätta köra så kommer däcken att ge fäste. Så ut med honom igen och han hinner precis passera innan målflaggan går så han får ett varv till och nu sätter han en riktigt bra tid som är 6 tiondelar bättre än vad han körde som bäst under torsdagen och han är nästan 7 tiondelar före närmaste konkurrent (men det är ju bara första träningen). Komma och snacka om att det inte finns något grepp!
Till andra träningen gör vi inga förändringar utan jag vill ha mer data för att se om vi skall göra några fler justeringar till tredje passet. Men denna träning blir det inte mycket av, Max ligger i en klunga så att han aldrig får något fritt varv och efter tre varv kommer han in och klagar på att han har ont i revbenen. Till råga på allt så har konkurrenterna börjat hitta rätt och är snabbare än vad Max var i sitt första pass, så nu är det vi som måste hitta på något.
Så åter in i dator för att analysera de lilla data vi har fått från Alfanon, vi kommer fram till att vi nog kan gå ner ytterligare i drev. Och det verkar fungera för i tredje passet är Max åter snabbast, han putsar till sin tid ytterligare med 3 tiondelar mot första passet.

Bästa tid: 1:04,130

Tidkörning

Moa på startgriden innan ett Cadetti heatEftersom det var 33 stycken förare i Micro så blev det två stycken tidkörningsgrupper och Max hamnade i grupp 1, de delade in grupperna efter udda resp. jämna nummer och det var fri uppställning.
Vi gjorde inga förändringar på karten inför tidkörningen. Vi bestämde oss för att starta så sent som möjligt för att minimera störningen att behöva köra om och hjälpa andra förare med draghjälp. Klubbkompisen Felix Jansson (#75) står framför oss så vi bestämmer oss för att använda honom som hare. Men Felix vill inte dra så han kör mycket sakta ut ur depån för att släppa förbi Max men Max vill inte köra om till en början så de kryper de fram i början av utvarvet, men tillslut så tröttnar Max på detta och sätter fart och Felix tar rygg på honom. Under de inledande varven drar Max med Felix tätt i rygg men efter några varv så släpper han om Felix så att han också skall få jaga. Men luckan är inte tillräckligt stor för på bortre långa rakan kör han om honom på efterföljande varv, tyvärr så får Max trafik under detta varv lagom han kommer fram till backen. Men trots detta är han just nu snabbast i kvalet. Under de avslutande varven så försöker Max förbättra sin tid men det går inte, dels för att han gör några misstag samt att han måste köra om andra kartar. Tiden räcker till att bli 3:a i gruppen och i den andra gruppen fanns det bara en förare som är snabbare än Max.

Position: 4:a (Bästa tid: 1:03,882)

Heat (6 varv)

Heaten blev indelade i A-B-C grupper, detta medför att 1:an från tidkörningen hamnar i grupp A, 2:a i grupp B, 3:an i grupp C, 4:an i grupp A, 5:an i grupp B o.s.v. Sedan möts grupp A+C, B+C och sist A+B. Max hamnar i grupp A genom att ha satt 4:e bästa tiden i tidkörningen och kommer att få starta i andra led och eftersom han är i grupp A på ruta 3 i båda heaten.

Heat 1 (Grupp A+C)

Starten i ett av Cadetti heatenUppställning för de tre första leden är enligt följande för heat A+C, master är Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 2:a är Felix Jansson (#75), 3:a är Max Runesson (#95), 4:a är Kalle Gustafsson (#19), 5:a är Carl Runnegård (#7) och 6:a är Axel Nilsson Cederström (#45). Strategin är att försöka ta sig upp i ledningen så fort som möjligt och sedan kontrollera heatet därifrån. Om han skulle ha svårt att försvara sin position så gäller det att försöka köra defensivt där han är sårbar och se till att vara 2:a när sista varvet börjar för att kunna köra om utmed långa rakan. Max gör en bra start och är 2:a efter första kurvan och tar sig direkt upp på första platsen utmed efterföljande raka. Sedan genom andra kurvan och utmed långa rakan får Max och Rasmus en lucka ner till övriga fältet, och under de inledande varven så växer luckan ytterligare. Men Felix som har haft en fight om tredje platsen tar sig upp på en tredje plats och nu börjar hans jakt på de två framför honom. Under hela heatet ligger Rasmus alldeles bakom Max men han har inte tillräcklig med fart utmed rakorna för att kunna köra om, för så fort han går ur slippstreamingen så tappar han fart emot Max. När sista varvet börjar ligger Max etta tätt följt av Rasmus och några meter bakom kommer Felix jagande. Max som kör fortare och fortare i heatet sätter sin bästa tid på sista varvet men det är inget emot Felix som sätter ett nytt banrekort på 1:03,202, genom detta så kommer han ikapp Felix när de kommer fram till de avslutande kurvorna och försöker sig på en omkörning men Rasmus håller emot. Max vinner heatet, 2:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 3:a blir Felix Jansson (#75), 4:a blir Kalle Gustafsson (#19), femma blir Axel Nilsson Cederström (#45) och sexa blir Andreas Skatteboe (#14).
Det blir 4 Södertälje KRC förare bland de sex första.

Position: 1:a (Bästa tid: 1:03,642)

Heat 2 (Grupp A+B)

Moa på prispallenUppställningen i heat A+B för de tre första heaten är enligt följande, master är Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 2:a är Nils Runnegård (#77), 3:a är Max Runesson (#95), 4:a är Emil Sternmark (#9), femma är Carl Runnegård (#7) och sexa är Lucas Stenberg (#88). Strategin för Heat 2 är den samma som för heat 1, att ta ledningen så fort som möjligt och sen kontrollera heatet därifrån. Max gör åter en bra start och är två efter första kurvan men denna gång så tar han sig förbi Rasmus först efter andra kurvan utmed långa rakan. Sedan ser det ut ungefär som i heat ett, Max leder genom hela heatet och kör bara fortare och fortare och han har Rasmus tätt bakom sig hela tiden. Men denna gång är det betydligt tätare mellan bilarna i toppen. I mål skiljer det bara 4 tiondelar mellan 1:a och 4:an, sen är det ytterligare 5 tiondelar ner till 5:an som har i sin tur sju tiondelar ner till sjätte platsen. Men sen börjar det bli lite större avstånd mellan förarna, mellan sexan och sjuan är det 2,3 sekunder och mellan sjuan och åttan är det hela 6 sekunder.
Max vinner heatet, 2:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 3:a blir Nils Runnegård (#77), 4:a blir Carl Runnegård (#7), 5:a blir Filip Wandin (#70) och 6:a blir Lucas Stenberg (#88).

Position: 1:a (Bästa tid 1:03,611)

A-Final (8 varv)

Målgången i Micro A-finalenA-finalen startade efter 19 tiden dels p.g.a. att tävlingen har dragit ut på tiden och att tävlingsledningen hade glömt A-finalen i schemat, när detta uppdagades så stoppade de in Micro finalen sist på dagen kanske inte det bästa om man skall se till småttingarna bästa.
Genom sina båda segrar i heaten så startar Max master i A-finalen, 2:a startar Axel Nilsson Cederström (#45), 3:a startar Nils Runnegård (#77), 4:a startar Felix Jansson (#75), 5:a startar Rasmus Lundberg-Tidlund (#40) och 6:a startar Lucas Stenberg (#88).
Även denna gång är strategin likadan som tidigare att försöka ligga längst fram och kontrollera händelserna. Max tar starten tätt följt av Nils och Axel, men i andra kurvan krokar 3 kartar längre ner i fältet ihop och en kart går runt. Finalen rödflagas och ambulansen skickas ut på banan. Som tur var så gick föraren efter kontroll tillbaka för egen maskin, så det verkar som om det blev materiella skador på kartarna.
Efter lång väntan så startas finalen om med ett nytt mastervarv. Finalen kommer att blir en mycket spännande lopp med många platsbyten i toppen.
Efter omstarten tar Max åter starten följt av Nils och Axel. Utmed långa rakan blir Max omkörd av Nils men han tar tillbaka ledningen senare under varvet efter backkrönet. På andra varvet utmed långa rakan tar sig Axel upp på en andra plats och på tredje varvet kör han om Max på samma ställe. Nils dyker sedan i ingången av kurvan före backen och Max tappar några kartlängder på Axel och Nils. Det tar drygt ett varv för Max att åter täppa till luckan fram till Nils och på femte varvet tar han sig upp på en andra plats. På sjätte varvet gör Max en omkörning av Axel på rakan efter första kurvan men får en för snäv andra sväng så att Axel åter kan återta ledningen utmed långa rakan. På sjunde varvet så har Max lärt sig att vänta med omkörningen till långa rakan och där försöker han en omkörning som ser ut att lyckas när förarna försvinner bakom kullen, men när de åter blir synliga så ligger Axel före Max. Ut på sista varvet och Max gör en omkörning av Axel igen utmed långa rakan och samtidigt försöker Felix Jansson (#75) smitta med. Max tar sig upp i ledningen men något händer med Axel bakom kullen för han kommer ut vid sidan av banan ute på gräset. Min första tänke är måtte det inte vara Max som var på Axel, så det första jag frågar honom när han kommer in är om det var han som körde på Axel. Men han svarar nej det var Felix och Axel som krokade ihop och något mer hände på banan för både Felix och Axel diskas efter målgång.
Max vinner finalen, 2:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 3:a blir Nils Runnegård (#77), 4:a blir Lucas Stenberg (#88), 5:a blir Filip Wandin (#70) och sexa blir Kalle Gustafsson (#19).

Position: 1:a (Bästa tid: 1:03,651)

Sammanfattning

Micro prispallenEn helt fantastisk körning av Max, i heaten satte han mycket jämna och snabba tider där tiderna bara blev snabbare och snabbare. I finalen är tiderna lite mer ojämna men det beror på att de bytte plats så många gånger.
Genom segern håller Max liv om total segern i MKR och han säkrade andra platsen i serien (bara en diskning i någon av de två återstående tävlingarna kan ändra på det resultatet).

Moa körde också i Rättvik och hon körde mycket bra. Tyvärr så började motorn krångla under dagen då den inte ville svara på gaspådrag ut ur kurvorna. Vi renoverade förgasaren men det hjälpte inte och efter mycket skruvande på nålarna så fick vi till slut motorn att gå bra. Moa var mycket besviken efter de heaten som vi hade problemen.

MKR tillsammans med klubbarnas organisationer bör se över hur tidsschemat skall/bör se ut i framtiden. Det är inte bra att de minsta förarna skall vara uppe från 7 på morgonen och sedan få köra sin final efter 19. De förare som t.ex. hamnade i grupp C hade kört färdigt sina heat vid två tiden på eftermiddagen och får sedan vänta i fem timmar för att få köra A-final vid 19 tiden. Det är en alldeles för lång vänta och för långa dagar för att de små förarna skall kunna hålla koncentrationen uppe.

2012-08-05 - Gävle pokalen/Martins minne (Gävle)

10:e pallplatsen i radGävle pokalen/Martins minne - Gävle 2012-08-05

1:a Max Runesson, 2:a Kalle Gustafsson, 3:a Rasmus Lundberg-TidlundHelt otroligt, detta blev Max 10:e tävling av 10 möjliga som han står på prispallen i år.

Denna gång hade vi tagit oss upp till Gävle för att köra Gävle pokalen/Martins minne.
Förväntningarna var lite blandade från mitt håll dels så är Max och Moa jättesugna på att börja köra igen efter sommaruppehållet men samtidigt så gick det inte så bra här förra året på MKR tävlingen, då hittade vi aldrig rätt inställningar.
Tävlingen var förlagt till söndagen och på lördagen var det träning för de som ville.
Så vi använde oss av lördagen för att experimentera med lite olika inställningar, men denna gång så hittade vi rätt ganska snabb mycket beror nog på Max som har växt något enormt som förare sedan förra året.

Träning

Efter att ha analyserat lördagens data samt att vi gick runt banan på lördagkvällen så kom vi fram till att det bästa drevet skulle var det mindre av de vi hade provat, eventuellt kanske man kanske gå ner ytterligare något kugg.
Till första träningen sätter vi på det mindre drevet vi testat under lördagen, Max är näst snabbast efter hemmaföraren Rasmus Lundberg-Tidlund, men det verkar vara halt.
Till andra träningen gör vi inga förändringar utan hoppas att det skall bli mer grepp i banan eftersom värmen har gått upp från första passet. Och i det andra passet så är Max snabbast (44,266s), så det verkar som att vi börjar hitta rätt.
Till tredje träningen byter vi förgasare, till den som har gått bäst under våren. Men nu går det inte lika fort, utan vi är tillbaka på första träningens passets tider. Om det beror på förgasaren, väder eller grepp i banan vågar vi inte chansa på utan vi byter tillbaka till den första förgasaren till tidkörningen.

Tidkörning

Max får tredje startrutan i tidkörningen, men han vill starta sist så vi diskuterar för och nackdelar och bestämmer till sist att starta på vår plats. Inledningsvis så ligger Max först av alla men efter några varv så släpper han om Filip Wandin (#70) och släpper en ganska stor lucka, men tyvärr så är Max så mycket snabbare än vad Filip är på nästkommande varv så han kör ikapp honom och sedan på start och mål rakan kör han om honom. Under resterande varv så ligger Max först och kör sina egna varv, hans bästa varv räcker till andra bästa tid, slagen av Rasmus Lundberg-Tidlund (#40) som sätter sin bästa tid på hans sista varv. Så Rasmus Lundberg-Tidlund (#40) är snabbast på tidkörningen, 2:a är Max, 3:a är Lucas Stenberg (#88), 4:a är Filip Wandin (#70), 5:a är Kalle Gustafsson (#19) och 6:a är Adam Andersson (#48).

Heat (10 varv)

Heat 1

Inför heat 1 gör vi inga förändringar på karten utan vi är ganska säkra på att vi har hittat rätt.
Max har startruta 2 i första heatet och de första två kurvorna svänger åt fel håll i förhållande mot vår startposition så blir strategin att försöka komma in bakom Rasmus och sedan försöka köra om honom så fort som möjligt. Max gör en kanon start och kommer in mellan Rasmus och Lucas genom de första två kurvorna. Sedan ligger han i rygg på Rasmus under det första varvet, när de sedan kommer ut på start och målrakan går Rasmus lite defensivt för att försvåra en omkörning utmed rakan. Max har bestämmer sig då för att göra omkörningen mellan kurva 1 och 2 (dessa två kurvor är i praktiken som en kurva). Han går upp på utsidan av Rasmus utmed start och målrakan så att Rasmus får en snäv kurva 1 och när han sedan går ut mot ytterkanten inför kurva 2 öppnar ha innerspåret för Max som vrider om karten och dyker in under honom. En skolboksomkörning på hur man planerar en omkörning långt i förväg innan man i själva verket gör den. Under de resterande varven så ligger Rasmus som ett plåster på Max, men Max har inga problem att hålla honom bakom sig för han är snabbare än Rasmus där han behöver vara det. Däremot så blir det uppenbart i vilka kurvor Max har problem i jämförelse mot Rasmus. Både Max och Rasmus kör mycket snabbt och luckan ner till trean öppnas upp hela tiden.
Max vinner heatet, 2:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 3:a blir Kalle Gustafsson (#19), 4:a blir Lucas Stenberg (#88), 5:a blir Filip Wandin (#70) och 6:a blir Lukas Mattsson (#98).

Heat 2

I heat 2 är startuppställningen som de kom i mål i heat 1 d.v.s. Max är master, 2:a är Rasmus, 3: är Kalle, 4:a är Lucas, 5:a är Filip och 6:a är Lukas.
Inför detta heat skruvade jag lite på förgasaren för att stiftet såg lite torrt ur.
Max tar starten och Rasmus tar rygg men i detta heat kommer de inte loss från övriga förare utan det blir ett litet tåg bakom Max. Men mot slutet så öppnas det upp en lucka mellan Kalle Gustafsson (#19) som ligger på en tredje plats och Lucas Stenberg (#88). Även i detta heat så har Max inga problem att hålla Rasmus bakom sig, men även i detta heat är uppenbart vart Max har sina svagheter på varvet eller rättare sagt vart han kan köra bättre och fortare (gud vad jag önskar att man fick ha på GoPro kameran så jag skulle kunna analysera bilderna från karten).
Max vinner heatet, 2:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 3:a blir Kalle Gustafsson (#19), 4:a blir Lucas Stenberg (#88), 5:a blir Filip Wandin (#70) och 6:a blir Adam Andersson (#48).

Final (12 varv)

Inför finalen har vi pratat igenom de två partier där Max har sina svagheter och även tittat på andra heaten för att han skall förstå vad jag menar.
30 minuter innan vi skall köra finalen så börjar det regna, problemet är att det först kommer en liten skur som ser ut att torka upp men så kommer det en till. Men den stora frågan är, kom det tillräckligt mycket regn eller kommer det att torka upp till eller under finalen. Tillslut så måste vi ta ett beslut och det blir att ställa om karten för regn och det visar sig vara rätt beslut med facit i hand, de som provade att köra på slicks hade inte en chans i finalen.
Max startar master i finalen, 2:a är Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 3:a är Kalle Gustafsson (#19), 4:a är Lucas Stenberg (#88), 5:a är Filip Wandin (#70).
Det blir två mastervarv eftersom Lucas Stenberg tyvärr inte får igång sin kart och står halvvägs ute på banan (vid senare undersökning av motorn visar det sig att jordningskabel för avstängningsknappen har gått av och ligger emot cylindern).
När väl starten går så har Max inga problem att ta starten, redan i de inledande två kurvorna rycker han åt sig en ledning som han sedan utökar under hela finalen. Kalle Gustafsson (#19) och Rasmus Lundberg-Tidberg (#40) har en fin fight om de två återstående pallplatserna, övriga fältet är helt avhängda. Max vinner finalen med en marginal på 5,4 sekunder ner till klubbkompisen Kalle (grattis Kalle till en fin andraplats). Kalle har en marginal på 2 tiondelar till Rasmus som i sin tur har 10,1 sekunders marginal ner till fjärde platsen.
Max vinner finalen, 2:a blir Kalle Gustafsson (#19), 3:a blir Rasmus Lundberg-Tidlund (#40), 4:a blir Lukas Mattson (#98), 5:a blir Hugo Andersson (#81) och 6:a blir Viktor Andersson (#20).

Sammanfattning

Max satte inte ett hjul fel under hela tävlingen, Max var mycket hårt pressad av med Rasmus Lundberg-Tidlund genom båda heaten men i finalen fick han ganska enkel resa. Det såg så enkelt ut för honom när han rattade karten i det blöta underlaget, allt stämde perfekt i denna tävling.
Max var mycket glad och stolt att få ta hem Martins minnes vandringspokal.

Moa Runesson körde också i denna tävling, och vad snabb hon har blivit. Visst hon orkar inte hålla skärpan uppe hela dagen, men potentialen finns där att hon skall kunna bli en mycket skicklig förare.
T.ex. i ett heat så körde hon så enormt bra att hon körde ifrån hemmaföraren Jonathan Wandin (#80) och han är en av de snabbaste Cadetti förarna i MKR serien, men mot slutet i heatet så blev hon ändå omkörd av Jonathan. Då vi frågade varför hon tappade så mycket tid på sista varvet så sa hon att det hade börjat klia på kroppen.

2012-07-08 - Semesterracet - Del 2 (Kalmar)

Semesterracet (Dag 2) – Kalmar 2012-07-08

Väder: Vackert väder uppemot 28 grader varmt
Antal startande: 20 st i Micro

Träning

Till träningen hade vi tänkt prova om det mindre drevet som vi lånat skulle fungerade bättre. Sagt och gjort karten var klar men 30 minuter innan träningen så börjar det regna. Så det var vara bara att bygga om karten för regn istället. Max mådde fortfarande inte så bra efter gårdagen utmattning, så frågan var om han överhuvudtaget skulle orka köra. Därför stod vi över första träningspasset så att han fick vila lite längre i husvagnen samt känna efter om han verkligen orkade köra, men till andra träningspasset så satt han i karten. Max hängde däremot inte alls med han är över en sekund efter den snabbaste tiden, mycket beroende nog på att han var trött men karten gick inte tillräckligt fort på rakan.

Tidkörning

Till tidkörningen gick vi ner i drev för att se om vi kunde hänga med lite bättre, och nu verkar det fungera betydligt bättre. Inledningsvid var han snabbast men en bit in i tidkörningen hade han näst snabbaste tid. På hans sjätte varv kommer han ikapp en klunga med kartar och släpper därför av för att få en ordentlig lucka inför varv sju som skulle blir det sista varvet på tidkörningen. Klubbkompisen Lucas Stenberg (#88) kommer ikapp Max och tar rygg på honom under det avslutande varvet, Max kör otroligt bra på detta varv han kör ifrån Lucas med 10-15 meter tills han kommer ikapp en annan förare i den långa högerkurvan. Max försöker sig på en omkörning och går upp jämnsiden på rakan efter långsvängen, men framförvarande föraren tänker inte släppa förbi Max. Han/hon svänger bara in och Max kan inget annat göra än att bromsa och följa med i dennes tempo genom de sista kurvorna och tar målflaggan. Lucas däremot kommer nästan ikapp Max innan målflaggan och han sätter tidkörningens näst bästa tid under detta varv, slagen endast med 6 hundradelar av Alexander Jeppsson (#29). Trots att Max fick släppa av på sitt varv sätter han sin bästa tid på detta varv och den räcker till en tredje bästa tid. Frågan är bara hur mycket tid han tappade på de avslutande svängarna, 15 meter motsvarar ca 1 sekund.

Position 3:a (Bästa tid: 1:05,189)

Heat (8 varv)

Heat 1

Inför heat 1 så har det slutat att regna och det har börjat torka upp, men frågan är skulle det torka upp så mycket så att det skulle byta till slicks. Under Mini heatet innan oss var det fortfarande mycket blött, men vissa körde på slicks men många körde fortfarande på regndäck. Jag höll koll på vilka som var snabba innan vi skulle rulla fram och det fick avgöra att vi skulle köra på regndäck. Men när vi skall ställa upp är det bara vi och Lucas Stenberg (#88) som har regndäck, ett snabbt beslut med hjälp av andra så skiftar vi däcken till slicks, för banan torkar upp snabbt, mycket snabbt.
Uppställning är enligt följande i heat 1 master är Alexander Jeppsson (#29), master två är Lucas Stenberg (#88), trea är Max Runesson (#95), fyra är Isac Aronsson (#25), femma är William Persson (#11) och sexa är Axel Nilsson Cederström (#45). Max gör en bra start men bäst start gör Axel som formligen flyger fram från sin sjätte plats direkt upp i ledningen. Max är trea under det första varvet men tar sig snart upp på en andra plats. Max kör nu ikapp Axel och dessa två rycker ifrån övriga fältet. Max är betydligt snabbare än Axel i de kurviga parterna men rår inte på honom utmed långa rakan. Axel vinner heatet och slår Max med 7 hundradelar, trea blir William Persson (#11) slagen med 5,5 sekund, fyra blir Robert Man (#22), femma blir Simon Sjögren (#1) och sexa blir Viktor Andersson (#58).

Position 2:a (Bästa tid: 56,752)

Heat 2

Till heat 2 hade vi ställt om karten till torrt väglag igen och nu var det dags att prova vårt lånade drev. Frågan var bara om det skulle räcka för att rå på Axel eller skulle det inte alls fungera och vi istället skulle tappa fart. Max startar som master två och tappar som vanligt ett par platser i starten, han har inte kommit på hur man skall göra i första höger knixen för att inte tappa platser. Axel rycker som vanligt och Max för börja med att försökta köra upp sig. Max är snabb och tar sig snabbt upp på en andra plats och skapare dessutom en lucka mellan sig och tredje platsen. Axel är för snabb för oss i detta heat och han kör mycket bra i ledningen, han vinner heatet med 5,5 sekunder över Max. Max kör också mycket bra och kör ifrån trean med 7,2 sekunder.
Axel Nilsson Cederström (#45) vinner heatet, tvåa blir Max Runesson (#95), trea Eric Nilsson (#66), fyra Robert Man (#22), femma Viktor Andersson (#58) och sexa Alexander Jeppsson (#29).

Position 2:a (Bästa tid: 56,091)

Final

Då var det dags för finalerna och spänningen stiger. Vi gör några förändringar på karten för att se om vi kan hitta lite mer fart eftersom det inte går lika fort för oss idag som det gjorde under lördagen. Bl.a. så går vi tillbaka till gårdagens drev eftersom Max tycker att karten var för seg i de kurviga partierna. Men den stora frågan är ändå om Max skall orka köra något mer, han har troligen feber och ser helt slut ut. Vi funderade starkt på om vi inte skall avbryta tävlingen men Max vill fortsätta köra.

Förfinal (8 varv)

I förfinalen startar Max som master tvåa och som vanligt tappar han placeringar men denna gång bara en. Axel rycker som vanligt i toppen och Max tar rygg på Robert Man (#22). Men denna gång verkar det inte som om Max vill köra om, han går upp jämsides men bakar tillbaka flera gånger under heatet. Själv står jag där och undrar vad han håller på med, det är inte likt honom d.v.s. han brukar inte backa tillbaka om det finns en lucka att köra om på. Beror detta på att han inte är helt skärpt/orkar/vågar köra om p.g.a. att han inte mår så bra, eller ligger han bara där och lurpassar för att köra om mot slutet. När sista varvet börjar så kör Max om Robert utmed långa rakan men i den långa högersvängen senare på varvet så kör han långt utanför idealspåret genom hela svängen så att Robert åter kan köra om honom.
När han kommer in så frågar jag honom vad han gjorde för misstag för att hamna så långt ut i långa högerkurvan, då ler han bara och säger ”Jag ville bli trea för då får jag starta på innern i finalen”.
Jäv... unge säger jag bara.

Position: 3:a (Bästa tid: 55,902)

Final (10 varv)

Vi gör bara små förändringar på karten till finalen. Max har sovit mellan förfinalen och finalen och han mår inte bra, men han vill fortfarande köra och nu är det bra ett heat kvar.
I finalen startar Axel Nilsson Cederström (#45) master, tvåa är Robert Man (#22), trea är Max Runesson (#95), fyra är William Persson (#11), femma är Simon Sjögren (#1) och sexa är Eric Nilsson (#66).
Axel tar som vanligt starten, Max som startade trea tar andra platsen och Robert på en tredje. Axel som är helt överlägsen rycker i ledningen och vinner finalen helt ohotad. Max kör också mycket bra på sin andra plats och kör hela tiden ifrån det övriga fältet. Axel Nilsson Cederström (#45) vinner finalen med 7,1 sekunder över Max, Max blir tillslut 5,1 sekunder före trean Robert Man (#22). Mellan de övriga platserna är det betydligt jämnare. Fyra blir William Persson (#11), femma blir Simon Sjögren (#1) och sexa blir Viktor Andersson (#58).

Position: 2:a (Bästa tid: 55,896)

Sammanfattning

En stor prestation av Max att överhuvudtaget orka köra idag, han tog ut alla sina krafter han hade men det räckte inte för att slå Axel. Han var helt enkelt för snabb för oss även idag (när det är torrt i alla fall, vi kanske skulle ha önskat regn för att haft en chans mot honom). Men en andra plats på lördagen och söndagen gav en andra plats totalt, så Max fortsätter sviten med att stå på pallen på alla race i år.

Moa körde också båda dagarna och det gick bra även för henne. Däremot så kan jag tycka att några av de snabbare förarna var lite väl bryska mot henne när de skulle köra om. De körde helt enkelt på henne genom att slänga sig in sin kart i kurvan och bredsida sig förbi, så att hon flera gånger hamnade utanför banan eller snurrade. Men hon gav ändå inte upp utan körde på och gjorde några fina omkörningar. Tyvärr i hennes sista heat gick styrstaget av när en annan kart kör över henne, så hon fick helt enkelt stå vid sidan av och titta på. Jag trodde hon skulle vara jätte ledsen över detta eller att hon hade gjort sig illa, men när jag väl får gå ut till henne så är hon bara glad och säger ”styrstaget är av”.

Nu tar Runesson Racing semester för att ladda batterierna inför hösten. Vi börja med några dagar på Öland och sedan skall vi till Halmstad, sen får vi se hur vädret är.

2012-07-07 - Semesterracet - Del 1 (Kalmar)

Semesterracet (Dag 1) – Kalmar 2012-07-07

Semesterracet är en tvådagarstävling men är egentligen två endagars tävlingar. På lördagen körs den första tävlingen och efter den får de tre första i finalen ett pris, söndagenstävling har inget enskilt pris utan man slår då ihop poängen från lördagen med söndagen tävlingar och får då ett slutresultat. Man kan köra den ena eller båda dagarna, men de flesta kör båda dagarna. Poängberäkningen är enligt SKCC reglemente där man räknar poängen från både förfinal och final.  

Väder: Strålande sol och uppemot 28 grader varmt
Antal startande: 19 st i Micro

Träning

Träningen bestod av 2 pass, det första på 5 minuter och det andra på 10 minuter. Vi hade tränat på banan under fredagen, men vädret hade varit lite blandat men några regnskurar under dagen så vi hade inte hunnit prova ut alla inställningar som vi ville. Så inför första passet så hade vi drevat om ordentligt för att se hur det skulle fungera. Banan har en karaktär med många snabba partier men också några snäva kurvor, så frågan är om ett litet eller stort drev är det snabbaste. Tyvärr så kom Max bara några kurvor i första passet innan han styr av banan, han har tappar höger bakhjul (jag hade återigen glömt att skruva ditt ett bakhjul). Så det blev att utnyttja andra passet för att se om våra inställningar skulle fungerar. Det verkar som om att det gör det för Max hänger med bra och dessutom är han är nöjd med karten.

Tidkörning

Max gör en mycket bra tidkörning, som alltid när det är dags för tävling så plockar han fram det där lilla extra. Under tidkörningen ser han nästan alltid till att ha utrymme mellan honom och framförvarande så att hans varv inte blir så mycket påverkat av framförvarande. Och när han kom ikapp någon så tar han sig antingen snabbt om eller släpper åter en stor lucka. Max sätter kvalet bästa tid med en marginal på drygt 4 tiondelar.

Position 1:a (Bästa tid: 55,484)

Heat (8 varv)

Heat 1

I heat 1 startar Max master, tvåa startar Axel Nilsson Cederström (#45), trea Simon Sjögren (#1), fyra Eric Nilsson (#66), femma Lucas Gustafsson (#13), sexa Alexander Jeppsson (#29) och sjua Lucas Stenberg (#88). Max gör en bra start men utmed långa rakan blir Max omkörd av Axel, de hade gjort en chansning med inställningarna inför heat 1 och det ser ut att fungerade mycket bra. Max hade inga möjligheter att följa med i Axels temp utan fick inrikta in sig på andra platsen. Om andra platsen hade Max en fin fight med Simon, de var snabba på olika delar av banan så de bytte plats nästa två gånger per varv. Max var mycket snabb i de avslutande kurvorna på varvet och öppnade alltid upp en lucka så att Simon inte kunde utnyttja att ligga i suget utmed långa rakan. Men Max hade stora problem i kurva 5 där han hela tiden tappade flera meter, så där fick Simon nästan alltid rygg på Max. Sedan öppnade Max gång på gång upp dörren i kurva 7 så att Simon kunde ta sig förbi. Men eftersom Max var så snabb i de avslutande kurvorna så positionerade han sig så att han kunde ta sig om Simon utmed långa rakan, alternativt lura in Simon att gå defensivt utmed rakan och därmed få en dålig utgång i kurva 2 så att han kunde ta sig om honom ner emot kurva 3. Tillslut så lärde sig Max att stänga dörren i kurva 7 så att han kunde hålla Simon bakom sig. Max blir tvåa i heatet distanserad av Axel med 4 sekunder, och han får tillslut en lucka på drygt 5 tiondelar (ca 10 meter) ner till Simon.

Position 2:a (Bästa tid: 56,004)

Heat 2

I heat 2 startar Max tvåa efter sin andra plats i heat 1, etta är Axel Nilsson Cederström (#45), trea är Simon Sjögren (#1), fyra är Lucas Stenberg (#88), femma Gustav Larsson (#35) och sexa är Isac Aronsson (#25). Heat 2 får i stort samma utveckling som heat 1 Axel rycker direkt ifrån i ledningen och Max och Simon gör åter upp om andra platsen. Ut på sista varvet ligger Max en bit före Simon, men han gör en återigen en dålig sväng i kurva 5 och Simon är direkt i rygg på Max. Max lyckas inte stänga dörren i kurva 7 utan Simon tar sig upp på en andra plats. Men Max som hela tiden har varit mycket snabb genom de sista kurvorna tar dessa kurvor extra bra och är uppe bredvid Simon på yttern in i sista högern, han snor därmed idealspåret från Simon som tvingar honom till en snäv kurva. Max får därför högre fart ut på rakan och lyckas ta sig förbi Simon innan start och mållinjen. Max blir tvåa i heatet slagen av Axel med hela 8 sekunder, men slår Simon med 41 tusendelar (hela 70 cm).

Position 2:a (Bästa tid: 56,118)

Final

Efter båda heaten där vi inte kunde rå på Axel överhuvudtaget så har vi började förstå att han körde på ett extremt litet drev. Vi körde redan på vårt minsta drev som vi hade med oss, så till Radne bussen för att försöka införskaffa ett mindre drev. Nu var det så olyckligt att Radne inte heller hade mindre drev än vad vi hade med oss. Inte mycket att göra åt saken än att försöka få Max att ta rygg på Axel och därmed försöka hänga på honom.

Förfinal (8 varv)

Max startar två i förfinalen efter sina båda andra platser i heaten. Etta startar Axel Nilsson Cederström(#45), trea Simon Sjögren (#1), fyra Gustav Larsson (#35), femma Lucas Stenberg (#88) och sexa Isac Aronsson (#25). Axel tar givetvis starten och Max gör en mycket bra start (snudd på tjuvstart) och det blir dragrace ner mot andra kurva. Axel som har innerspåret tar täten med Max tätt bakom, men trots att Max inte får någon emellan sig och Axel så klarar han inte hänga med Axel utan han öppnar redan under första varvet upp en lucka. Men i förfinalen så fightas inte Max och Simon lika mycket som de hade gjort under heaten, d.v.s. de byter inte plats två gånger per varv och det visas sig på deras varvtider. Axel vinner förfinalen över Max med 3,4 sekund, Max slår Simon med 3 tiondelar dessa två var lika överlägsna tvåa och trea som Axel var etta. Fyra blir William Persson (#11) 4,5 sekund efter Simon, femma blir Isac Aronsson (#25) och sexa blir Lucas Stenberg (#88).

Position: 2:a (Bästa tid: 55,691)

Final (10 varv)

Inför finalen har vi fått låna ett mindre drev, dock bara ett kugg mindre än vad vi hade på. Frågan var om vi skulle våga byta drev inför finalen, men Max avgör frågan han vill inte han är nöjd med karten.
Uppställningen i finalen är som de kom i mål i förfinalen, Axel startar master, Max är master tvåa, Simon som trea, William som fyra, Isac som femma och Lucas på en sjätte plats. Max gör en dålig start och tappar flera platser ner emot kurva två, han kommer dessutom fel i efterföljande kurvorna och tappar ytterligare någon plats. Axel rycker som vanligt i ledningen medans Max får koncentrera sig på att köra upp sig. Men efter några varv är det Max, Simon och Isac som gör upp om de två återstående pallplatserna. Mot slutet är Max uppe på andra plats och denna gång har han lärt sig att hålla tätt i kurva 7. Axel Nilsson Cederström (#45) vinner finalen, Max kör in på en andra plats, Simon Sjögren (#1) blir trea, Isac Aronsson (#25) blir fyra, femma blir William Persson (#11), sexa blir Eric Nilsson (#66) och sjua blir Lucas Stenberg (#88).

Position: 2:a (Bästa tid: 55,550)

Sammanfattning

En andra plats var det bästa vi kunde åstadkomma idag, vi rådde helt enkelt inte på Axel utan han var helt enkelt för snabb för oss idag. Värmen hade fullständigt tagit musten ur Max, efter finalen när han skulle kliva upp på vågen så klarade han det inte utan min hjälp. Han hade troligtvis fått värmeslag trots att han druckit mycket vatten under dagen och även fått vätskeersättningstabletter.  Vid maten så kräktes han upp all mat och vatten. Han frös och gick och la sig efter prisutdelningen och somnade omgående.

2012-06-30 - MKR 5 (Mora)

MKR 5 – Mora 2012-06-30

Då har vi tagit oss upp till Mora för att köra deltävling 5 i MKR serien.

Väder: Växlande molnighet, sol och en liten regnskur.
Antal startande: 30 st i Micro

Träning

Till första passet var banan fortfarande lite fuktig efter natten regn men den torkade upp snabbt. Till andra passet drevade vi upp för att se om det skulle fungera bättre, hade nämligen goda minnen från förra året då vi körde med ett ganska stort drev. Men jag tyckte att motorn mest trampade vatten så till tredje passet så provade vi istället att gå ner i drev, Max kör inte bra i tredje passet och efter fyra varv så kommer han in. Jag har glömt att skruva på vänster bakhjul ordentligt, så det var bara att avbryta träningen.

Tidkörning

Tyvärr så har vi dåligt med data från träningen p.g.a. mitt misstag med bakhjulet. Men jag trodde på det mindre drevet. Max får lottningsruta nummer fem i grupp 1 men när han skall starta motorn så vill den inte starta, så snabbt av med luftburken för att chocka fram lite soppa. Kalle Gustafsson (#19) som ofta åker ut sist av alla på tidkörningen åker ut samtidigt som Max. Max och Kalle hjälper varandra att sätta bra tider, först drar Max fram Kalle till en bra tid och sedan släpper Max om Kalle för att själv får jaga och sätta en bra tid. Max tid räcker till gruppens bästa tid och Kalle får den näst bästa tiden. Sedan blir det en spännande väntan för att se hur långt tiden skall räcka mot grupp 2. Max tid räcker hans tid blir tidkörningens bästa tid, Carl Runnegård (#7) kommer närmast och är bara 79 tusendelar bakom Max.

Position 1:a (Bästa tid: 45,478)

Heat (8 varv)

Eftersom det bara kom 30 startande i Micro klassen så slås grupperna ihop till en grupp.

Heat 1

Max startar master, tvåa startar Carl Runnegård (#7), trea Emil Sternmark (#9), fyra Nils Runnegård (#77), femma Kalle Gustafsson (#19) och sexa Felix Jansson (#75).
Innan starten går så tjuvstartar Nils grovt (konstigt nog så släpper domarna detta, men de kommer att släppa många saker under dagen) han är uppe jämsides med sin bror Carl, han är uppe så långt så att Max t.o.m. ser honom. Max tar starten och leder under de inledande varven. Kalle Gustafsson kör mycket bra och är uppe på en andra plats efter Max, Carl Runnegård ligger en liten bit efter på en tredje med Nils Runnegård tätt bakom på en fjärde plats. På näst sista varvet in i sista högerkurvan gör Kalle en snygg omkörning på Max. Max får en dålig utgång på rakan p.g.a. av omkörningen, så han måste kör defensivt utmed rakan för att hålla tätt bakåt mot bröderna Runnegård. Carl Runnegård kommer upp på utsidan av Max, men Nils väljer insidan där det inte finns någon plats. När Max svänger så händer det som inte får hända Nils kolliderar med Max, Max är den som förlorar på detta eftersom han flyger av banan. Han har tur att han inte hamnar i däcksbarriären eller går runt eftersom han snarare flyger lågt än kör igenom makadamet som ligger utanför banan. Max kommer upp på banan igen och tur för oss så är det en bra lucka ner till femte platsen. Max blir fyra i heatet. Kalle Gustafsson (#19) vinner heatet, Nils Runnegård (#77) blir tvåa (trots tjuvstart och påkörningen på Max), trea blir Carl Runnegård (#7), femma blir Joakim Dahlman (#82) och sexa blir Emil Sternmark (#9).

Position 4:a (Bästa tid: 45,662)

Heat 2

I andra heatet så startar Max på en fjärde plats. När starten går så kommer han inte in på innern utan måste välja yttersvängen genom första och andra sväng, genom detta så tappar han tyvärr ett antal platser. Så under heatet blir det att försöka köra upp sig så bra det bara går. Max ligger på en femte plats när Kalle Gustafsson (#19) som ligger på en andra plats gör ett omkörningsförsök på Nils Runnegård (#77), de ligger sida vid sida utmed start och mållinjen med Kalle på insidan. In i kurva 1 så krokar de ihop och båda hamnar utanför banan, som tur så kommer båda upp på banan igen. Max hinner dock förbi båda två innan de åter kommer upp på banan. Under de sista varven pressar Max Carl Runnegård (#7) hårt utan att komma förbi honom. Max blir trea i heatet slagen av Felix Jansson (#75) med 18 hundradelar som vinner heatet, tvåa blir Carl Runnegård (#7) endast 9 hundradelar framför Max, fyra blir Emil Sternmark (#9), femma blir Kalle Gustafsson (#19) och sexa blir Nils Runnegård (#77).

Position 3:a (Bästa tid: 45,114)

Final (10 varv)

Inför finalen måste vi hitta på något för att vara ännu lite snabbare, så vi analyserar datat från Alfanon och kommer fram till att vi kan gå ner ytterligare i drev. I finalen så är Kalle Gustafsson (#19) master, Carl Runnegård (#7) är master tvåa, trea är Felix Jansson (#75), fyra är Max, femma är Nils Runnegård (#77) och sexa är Emil Sternmark (#9). Eftersom Max fick yttern igen så pratade vi igenom hur han måste göra i starten för att inte tappa platser som han hade gjorde i heat 2. När starten går så sitter Kalle och drömmer lite, det medför att Felix tar starten, med Kalle på en andra plats. Max gör en mycket bra start och lyckas ta sig in på innern och är trea efter första kurvan. In i kurva två så kör Nils på Max bakifrån så att Max i sin tur kör in i Kalle, detta medför att Kalle missar apex i kurvan lite och Max smita förbi. Efter ett var leder Felix rejäl med Max på en andra plats, trea är Kalle och fyra är Nils. Nu börjar jakten på Felix, Max kör mycket fort och efter 4 varv är han ikapp Felix. Dessa två har en rejäl lucka ner till Nils som har tagit sig förbi Kalle. Max som känner att han är mycket snabbare än Felix (som sagt det är mycket lättare att jaga än jagas) kör om Felix utmed start och mål rakan. Men Max blir inte av med Felix, utan Felix som har hakat på Max kontrar in i kurvan efter första velodromen genom att bromsa mycket sent. Felix har alldeles för hög fart in i kurvan för att klara svängen bra, han kommer därför mycket djupt i utgången av kurvan och Max som hade börjat svänga in i kurvan måste helt enkelt hänga med för att inte kollidera med Felix. P.g.a. av denna omkörning så tappar de tyvärr hela försprånget de hade ner till Nils på 15-20 meter. Nils (som enligt mitt tycke kör lite över gränsen i denna tävling, men det är domarna som dömmer) kör åter in i Max bakvagn i kurva 4:a så att Max missar apax tillräckligt för att Nils skall kunna smita förbi. Nu en bit in i finalen börjar det regna också och fältet trycks ihop p.g.a. att det blir halt, Max lider med stora problem med understyrning. När täten kommer ikapp några kartar som de skall varva (tävlingsledningen visade inte den blå/röda flaggan i tid) hamnar Max lite olyckligt till och så gör han ett dåligt val vid omkörningen och tappar ner till en femte platsen. Regnet upphör och Max får åter upp farten, han kör upp sig till en tredje plats. Men tyvärr så har Nils och Felix skaffat sig en rejäl lucka mellan sig och tredje platsen, så det går inte att göra något åt dessa två på de få varven som är kvar.
Nils Runnegård (#77) vinner finalen, Felix Jansson (#75) blir tvåa, Max blir trea, fyra blir Carl Runnegård (#7), femma blir Kalle Gustafsson (#19) och sexa blir Joakim Dahlman (#82).

Position: 3:a (Bästa tid: 45,038)

Sammanfattning

Att blir trea är ett mycket bra resultat men helt nöjd är jag tyvärr inte. Max körde mycket bra men p.g.a. många händelser under tävlingen gör att jag är lite besviken och detta medförde att vi inte klarade av att bli bättre.
Ett stort grattis till Felix Jansson som körde in på en fin andra plats hans första pallplats i MKR.
Moa körde också i Mora och visst har vår träning på att hon måste våga gasa längre på rakorna och ha högre ingångsfart i kurvorna givit resultat. Hon gjorde många fina omkörningar i sina heat.

Resultatet för SKRC förare är 2:a Felix Jansson, 3:a Max Runesson, 5:a Kalle Gustafsson, 7:a Andreas Skatteboe, 9:a Lucas Stenberg, 26:a Ainhoa Castillo och 27:a Sofia Svennberg-Jakobsson.

Nu tar MKR serien sommaruppehåll men kanske ses vi på någon annan tävling under sommaren.

En trevlig sommar önskar Runesson Racing.

2012-06-16 - MKR 4 (Borlänge)

MKR 4 - Borlänge (2012-06-16)

Då var det dags för fjärde deltävlingen i MKR serien. Denna gång är det Borlänge som står som värd för tävlingen. Vi har aldrig varit och kör i Borlänge så vi var spända på att få lära oss en ny bana. Så det är viktigt att få så mycket träningstid som möjligt under lördagen.
Av någon anledning så hade organisationen lagt Sport 2000 på lördagen, så det skulle ha varit 8 grupper på lördagen och endast 4 grupper på söndagen. Som tur var så kom det bara 15 förare i Cadetti så de kunde göra en grupp av dem. Men trots detta så var planeringen för knapp så de hade kortat ner träningen till 3x5 minuter p.g.a. tidsbrist, inte idealiskt när man skall försöka lära sig en ny bana.

Väder: Regn

Antal startande: 35 st i Micro

Träning

Enligt väderleksprognosen skulle regnet komma tidigt under morgonen. Vi hade ställt in framvagnen för regn redan hemifrån men de första två träningarna var torra. Under det första träningspasset slet Max med enorm överstyrning, se det var bara att ställa om chassit till torrt inför det andra träningspasset. Men till tredje passet kom regnet som utlovat så det var bara att ställa om chassit igen för regn.

Tidkörning

Inför tidkörningen så gjorde vi några mindre förändringar på karten. Max är inlottad i första kvalgruppen, denna gång hade man valt att dela in grupperna i udda respektive jämna nummer. Under inledningen av tidkörningen ligger Max först och drar, men efter ivrigt viftande från mig så släppte han tillslut förbi sig Emil Sternmark (#9). Nu skall han få någon att jaga men tyvärr så ligger han alldeles för nära för att kunna sätta en egen bra tid, utan farten anpassar av Emil. Så åter ivrigt viftande för att få honom att öppna upp en större lucka mellan sig och Emil, tillslut så släpper han en lucka men när nästa varv skall börja så kommer de ikapp en debutant. Tyvärr så snurrar denna förare i velodromkurvan, Max som ligger precis bakom honom/henne hamnar utanför banan och tappar ryggen på Emil. Under detta varv kliver start och mål domaren fram emot mållinjen med målflaggan, jag håller tummarna att Max skall hinna förbi och få ett varv till. Strax efter att Max passerat mållinjen går mål flaggan. Under det sista varvet sätter Max sitt snabbaste varv i kvalet, helt på egen hand för närmaste förare är Emil som ligger omkring 100 meter framför honom.
Max sätter gruppens bästa tid och när den andra gruppen har kört sin tidkörning så visar det sig att Max tid räcker till kvalets bästa tid.

Position 1:a (Bästa tid: 54,716)

Heat (6 varv)

Heat 1

Max startar master i heat 1 eftersom han hade den snabbaste kvaltiden. Det krävs ett par mastervarv innan starten går. Max körde extremt sakta under mastervarvet snudd på för sakta. Han gör en bra start. In i velodromen tar Max innerspåret medans Nils Runnegård (#77) tar ytterspåret. Nils har därför mycket högre fart ner mot kurva 3 och tar sig förbi Max. Under de inledande varven har Max inte några svårigheter att hänga med Nils, och dessa rycker åt sig en lucka ned till Filip Wandin (#70) som ligger på tredje plats. Men Max är inte tillräckligt fokuserad och överkör i vissa kurvor, så det blir en lucka mellan honom och Nils dessutom tappar han den lucka som han hade ner till Filip. Under de sista varven är Max ganska hårt pressad av Filip, ibland kör Max bra och då öppnar han upp en lucka men så bromsar han på sig i nästa och luckan stängs då direkt. Etta blir Nils Runnegård (#77), tvåa blir Max, trea blir Filip Wandin (#70), fyra blir Lucas Stenberg (#88), femma blir Florian Alzuhn (#8).

Position 2:a (Bästa tid: 54,325)

Heat 2

Vi gör inga förändringar på karten eftersom Max hängde med i början i heat 1 utan problemet låg mer på koncentrationen. I heat 2 är Max master två efter sin andra plats i heat 1. Nils Runnegård (#77) som är master tar lätt starten och rycker åt sig en lucka. Max är tvåa men denna gång hänger han inte alls med Nils. Max kör bra i vissa kurvor men i andra så fungerar det inte alls. Max är än mer pressad i detta heat av Filip Wandin (#70). Nils Runnegård (#77) vinner lätt, Max blir tvåa, trea blir Filip Wandin (#70), fyra blir Lucas Stenberg (#88), femma blir Sebastian Enholm (#4).

Position 2:a (Bästa tid: 53,896)

Final (8 varv)

Till finalen måste vi hitta på något för att få mer fart i karten. Så frågan är hur stora förändringar vi skall våga oss på, men till slut beslutar jag att vara lite konservativ. Max har trots allt varit två i båda heaten och våra heat har gått snabbare än den andra gruppens. Till finalen så har det slutat regna men regnet hänger i luften, men frågan är ändå skulle vi ha gått på en mer aggressiv inställning eftersom det börjar torka upp på banan.
Start uppställningen är att Nils Runnegård (#77) är master med 0 poäng, tvåa är Carl Runnegård (#7) med 2 poäng, trea är Joakim Dahlman (#82) också 2 poäng dessa två vann varsitt heat i grupp 2, fyra är Max med 4 poäng.
I starten var målet att ta minst en plats, helst två och ta rygg på Nils. Så Max skulle ligga i ytterspår genom velodromen för att bygga upp fart ner till tredje kurvan. Nils tar starten följt av Carl och Max lyckas sig upp en plats genom att ta sig förbi Joakim in i tredje kurvan.
Dessa tre rycker direkt ifrån övriga fältet, de har en fin kamp där Nils är hårt pressad av Carl. Carl lyckas att köra om Nils men Nils kontrar ganska omgående och återtar första platsen. Max tar sig upp på en andra plats genom att köra om Carl men också han kontrar och återtar andra platsen efter några kurvor. På näst sista varvet så gör Max ett fint försök att åter ta sig förbi Carl, Max är uppe med halva karten på utsidan av Carl för att försöka få honom att ta kurvan för snävt så att han kan köra om honom på nästkommande raka. Men Carl som troligen inte ser Max trycker helt enkelt av Max av banan. Max är riktigt förbannat över denna händelse när han kommer in, men det är sådant som händer. Nästa gång är det kanske Max som råkar trycker av någon. Max kör ändå mycket bra på sista varvet och tar nästan ikapp hela avståndet som han tappade när han vara ute och sladda på gräset. Han sätter sitt snabbaste varv på sista varvet.
Nils Runnegård (#77) vinner finalen, tvåa blir Carl Runnegård (#7), trea blir Max, fyra blir Emil Sternmark (#9), femma blir Kalle Gustafsson (#19).

Position: 3:a (Bästa tid: 52,555)

Sammanfattning

Vi gjorde rätt i att göra förändringarna inför finalen, men med fasit i hand så skulle vi gått åt det mer agresivat hållet (men det är alltid lätt i efterhand).
Vi är mycket nöjda med en tredje plats. Hittills i år har han stått på pallen i alla race, så han har redan uppfyllt ett av målen vi hade för i år och det var att mer regelbundet stå på pallen. Men vi kunde aldrig drömma om att det skulle gå så här bra, efter sex tävlingar är placeringarna 1:a, 2:a, 2:a, 1:a, 2:a och 3:a.

Däremot så behöver Max mer sömn kvällen innan tävlingen och förhoppningsvist har han tagit lärdom av detta. Nu var det så att han och Lucas Stenberg inte ville gå och lägga sig. När Kith tillslut fick honom i säng så låg han och Lucas (de var ganska uppspelta) i husvagnen och pratade ganska länge. Det är en av orsakerna att han stundtals inte var helt koncentrerad under dagen, han satt och gäspade på startuppställningen i flera av heaten.

Det tråkiga som vi tyvärr inte kan göra något åt är regnet, detta var fjärde tävlingen av sex som det regnar på.

Moa körde också i Borlänge och det gick bra, hon börjar också bli en fena på det blöta väglaget. Mycket beroende på att hon kör mycket mjuk och fint i kurvorna, genom detta så gjorde hon många fina omkörningar i just kurvorna.

Det fortsätter att gå bra för SKRC Micro förare, på denna tävling kom vi 3:a, 5:a, 6:a, 7:a, 12:a, 24:a, 26:a, 32:a och 35:a.
I MKR sammanställningen ligger vi på en 2:a, 3:e, 5:e, 6:e, 8:e, 15:e, 19:e, 27:e och en 28:e plats.

Ha det bra så länge, så ses vi snart på en kartingbana igen!

2012-06-09 - KCV 3 (Lidköping)

KCV 3 – Lidköping 2012-06-09

Denna lördag provade vi på något nytt och åkte ner till Lidköping och köra KCV 3 (Kart Cup Väst deltävling nummer 3).
Man måste beundra anläggningen i Lidköping (måste erkänna att man är smått avundsjuk), den sätter ribban ganska högt i att ha en fin anläggning. Banan är lite udda, layouten är en tillknycklad åtta med en bro och tunnel, det fanns inte många raka rakor utan rakorna sveper mestadels vänster höger med inbromsningar in i sväng. Dessutom går mestadelen av banan motsols.
Till denna tävling fick vi sätta dit en 1:a framför 95:an (#195) eftersom vårt normala nummer var upptaget.

Vädret var mestadels blött. Det regnade under natten så banan var blöt på morgonen och det tog tid för banan att torkade upp, vi kunde först byta till slicks till första heatet men sen kom regnet igen. Men när tävlingen var slut då kom solen fram, så prisutdelningen var i en fin kvällssol.

Antal startade i Micro: 25 st.

Träning

I KCV serien har man bara två träningar (2*10 min) på sig att hitta rätt, personligen tycker jag att MKRs tre träningar (3*7 min) är bättre eftersom man då har större möjlighet att prova olika inställningar.
Första träningen använde vi oss till att Max skulle hitta runt på banan samt att skrubba in nya regndäck. Max led av en enorm understyrning och när han fick vrida för mycket på ratten så stack bakvagnen ut istället. Så första träningen var inte mycket att hänga i julgranen, Max sätter träningens 14:e bästa tid 1:20,955 sekunder som var hela 3,656 sekunder sämre än träningens snabbaste tid satt av Axel Nilsson Cederström (#45).
Till andra träningspasset ställde vi om chassit till regninställning samt bytte till våra gamla regndäck. Nu började allt fungera mer eller mindre, karten är däremot slö ut ur kurvorna. Det var väldigt markant i uppförsbacken över bron där han tappade flera meter på övriga förare, men kompenserade det mesta på övriga delar av banan. Men trots slöheten i motorn så sätter Max träningen 2:a bästa tid 1:15,298s. Men tiden är hela 0,471 sekunder efter klubbkompisen Lucas Stenberg (#188), Lucas låg och jagade Max under hela träningen. Tredje snabbast var Simon Sjögren (#1) som var 0,495 sekunder efter Max.

Position: 2:a (Bästa tid: 1:15,298)

Tidkörning

På tidkörningen var det fri uppställning, fördelarna med detta är att man kan ställa sig vart man vill, men nackdelarna är att man även kan få ett antal debutanter framför sig. Så jag vet inte vad som är det bästa lottad eller fri uppställning.
Banan har nu nästan torkat upp helt men det är fortfarande för blött för slicks. Vi har gjort några förgasar inställningar för att försöka rätta till det dåliga bottendraget vi har i motorn.
På uppställningen bestämde vi oss för att använda Tilly Stoltz (#4) som morot, eftersom hon stod framför oss. Tilly tar sig snabbt förbi de som stod framför henne på uppställningen. Däremot så tar det några varv för Max att komma förbi kartarna mellan honom och Tilly, men efter några varv är Max ikapp och förbi henne. Efter träningen undrar Max varför jag valde henne som morot, för han tyckte inte hon körde tillräckligt fort. Måste erkänna att jag inte hade kontrollerat hennes tider under träningen, men eftersom hon leder KCV serien samt vunnit Tom Trana Trophy två veckor tidigare så borde hon ha vara en lämplig morot, för snabb skall hon vara.
Max sätter kvalets tredje snabbaste tid 0,146 sekunder efter tvåan Robert Man (#22), men hela 1,049 sekunder efter Simon Sjögren (#1) som sätter kvalets snabbaste tid. Men det är svårt att säga om problemet med svagheten i motorn var löst.

Position: 3:a (Bästa tid: 1:07,600)

Heaten (5 varv)

Heat 1

Max har startruta #3 efter sin tredje tid i tidkörningen. Master startar Simon Sjögren(#1) tvåa startar Robert Man (#22), trea är Max, fyra är Moa Liljedahl (#7), femma är Melker Asp (#33) och sexa är William Kiss (#21).
Till första heatet  så hade bana blivit helt torr, så vi hade åter ställt om karten för slicks.
Max gör en mycket bra start, han ligger alldeles i bakbumpern på Simon in i kurva 1. Men i kurva 1 styr Robert lite bryskt bara in bakom Simon utan att ta hänsyn/ha kontroll på att Max ligger där. För att undvika en sammanstötning flyttar Max på sig åt vänster, tyvärr sätter han då vänster hjulpar på de blöta/hala kurbsen. Max får ett kast och tappar fart och är trea ut ur kurva 1. Ner mot kurva 3 är Max ett lätt byte p.g.a. av det dåliga momentet han fick ut ur kuva 1, så han tappar ytterligare en plats. I kurva 6 har någon åkt alldeles för brett i utgången och är ute på gräset och sladdar, karten kommer upp på banan mitt framför Max som då tyvärr måste välja den långa omvägen till vänster runt karten när banan svänger åt höger. Han kommer förbi denna förare men tappar en plats åt en annan förare som kunde köra den korta vägen i stället (lätt vunnet lätt förgånget). Max är åter 4:a.
I den skarpa högerkurvan innan tunneln har Max börjat svänga in då någon som låg bakom honom kommer med en väldig fart och tänker tydligen inte använda sin egen broms utan använda Max som bromskloss (Tyvärr såg jag aldrig vilket nummer karten hade). Det blir en mycket kraftig/hård smäll och Max skickas av banan så det bara ryker om (höger sidobox får många svarta märken samt sprickor där den är fastskruvad), det är en fruktansvärd tur att han inte skadade sig. När Max åter kan köra ut/kommer upp på banan är han nere på en finfin 17:e plats. Han lyckas att köra upp sig två platser till en 15:e plats innan målflaggan dras.
En reflektion är att Max tid är sämre än i heat 1 än i tidkörningen trots att det var torrt i heatet och kvalet gick i blött väglag. Jag borde ha uppmärksammat detta och det hade jag säkert gjort om det inte hade börjat regna ordentligt igen så nu blev det brottom att ställa om karten för regn igen inför nästa heat.
Ytterliggare en reflektion är att race incidenter händer på banan, men jag tycker att den som körde på Max borde kommit förbi och bett om ursäkt. För den påkörningen var lite över det vanliga.

Position: 15:e (Bästa tid: 1:09,280)

Heat 2

Som sagt regnet var tillbaka så karten var åter inställd för regn. Om heat 2 finns inte mycket att säga. Max kör upp sig 2 platser till en 13:e plats eller rättare sagt han får dem till skänks genom att just två förare framför honom snurrar. Förarna från 4:e till 12:e plats ligger på ett långt led med Max sladdande på en 13:e plats. Max orkar inte hänga med gruppen fast han försökte, han gjorde allt han kunde men han tappar hela tiden tid.
Nu var det så tydligt att något var fel med motor, så det behövdes inga jämförelse mellan tiderna från heaten eller att titta på Alfanon, Max borde med lätthet kunnat köra upp sig.

Position: 13:e (Bästa tid: 1:20,633)

Finaler (7 varv)

Efter heat 2 så går jag igenom förgasaren och det visar sig att den har gått sönder, det går inte att få något tryck i den över huvudtaget. Något sådan borde inte ha uppkommit på en nyrenoverad förgasare. Vi har iallafall aldrig stött på detta problem tidigare men någon gång skall väl vara den första.

Final 1

Max får startruta 14 i första finalen. Max gör en bra start och tar några platser, men i utgången av fjärde kurvan som är en snabb högerkurva snurrar en kart framför honom. Max måste släppa ut karten och hamnar då utanför banan på gräset, han tappar fyra positioner genom detta. Men skam den som ger sig. Max kör som sagt mycket bra och kör om folk mest hela tiden nu när motorn fungerar som den skall. Han kör upp sig till en 8:e plats, men genom att Lucas Stenberg (#188) bedöms att han har kört över startkorridorslinjen vid starten och får därmed en 3 sekunders bestraffning så uppgraderas vår plats till position nummer 7.

Position: 7:a (Bästa tid: 1:19,162)

Final 2

Genom sin fina uppkörning i final 1 så får Max startruta 7 i final nummer 2. Det nu var ännu mera vatten på banan (under Cadetti heatet innan så fullkomligt vräkte regnet ner en stund, stackas dessa förare som på sina slicks halkade, snurrade, vattenplanade och spann loss i dessa svåra förhållanden). Inför final 2 så tog jag ett beslut att dreva upp en pinne, dels för att det nu var mer vatten på banan och för att lägsta motorvarvet var ganska lågt i final 1. Men när vi ställer upp oss på uppställningen inför start så få jag onda aningar om att jag kanske ändå har valt fel regndäck. Vi hade inte de nya däcken på utan de gamla som är betydligt mer slitna, så frågan är skulle det vara för mycket vatten på banan för dessa däck.
Inför final 2 hade jag och Max lite taktik snack efter att ha titta på hur de andra förare i de andra klasserna körde. T.ex. så såg vi att i vissa kurvor gick det snabbare att köra ytterspår trots att man kör en mycket längre sträcka, men att detta inte får inte ske på bekostad av att man öppnar dörren utan enbart för att bygga upp fart för att kunna köra om framförvarande.
När starten går så gör Max åter en mycket bra start (börjar bli en vana), svårt att säga vilken position han har ner mot kurva 3 eftersom det var många kartar i bredd. Men i kurva tre väljer Max ytterspår för att bygga upp fart som vi bl.a. pratat om, detta visar sig vara ett bra drag för Max kommer ut som 4:a efter kurvan. För de förare som väljer innerspåret blir det lite för trångt så det blir en liten krock som tyvärr drabbar klubbkompisen Lucas Stenberg (#188) som tappar många placeringar. Vårt drev val ser ut att var ett mycket bra val, Max är mycket snabb i de kurviga partierna (som är merparten av banan), kanske för snabb för sitt bästa. För t.ex. i uppförsbacken över bron (där det inte går att köra om eftersom rakan först svänger svagt vänster och sedan svagt höger) knuffar eller formligen skjuter han framförvarande kartar uppför backen.
Efter tävlingen har vi ett långt snack med Max, att han inte får knuffa på framförvarande kart trots att det är sker på en raksträcka det är inte schyst körning. Han får antingen köra om eller så får han lätta lite på gasen. Sedan så är det ju så att han knuffar iväg framförvarande kart medan han själv tappar fart.
Max har en bra fight om både tredje och andra platsen, tyvärr så kör han ibland igenom vattensamlingen i sista kurvan (vi hade pratat om den) så att han tappar mycket fart och var därför ett lätt byte i slutet på start och målrakan. På näst sista varvet är Max uppe på en andra plats men tappar den på rakan. Så ut på sista varvet stressar Max framförvarande så pass mycket att denna gör ett misstag och snurrar. Melker Asp (#33) vinner ohotat finalen genom att han körde bra och såg till att få ett par meter lucka redan i början av finalen så att han inte blev inblandad i några fighter, två blir Max, trea blir Axel Nilsson Cederström (#45), fyra blir Simon Sjögren (#1), femma blir Anton Fält (#76), sexa blir Johan Andersson (#2) och sjua blir Lucas Stenberg (#188). Lucas gjorde många fina omkörningar i final efter att ha hamnat långt ner efter krocken i tredje kurvan på första varvet.

Resultat: 2:a (Bästa tid: 1:18,804)

Sammanfattning

Samantaget blev tävlingen mycket lyckad för oss. Max körde som vanligt upp sig när grejorna fungerar och en andra plats är mer än vad vi kunde hoppas på efter första och andra heatet. Han visade även en mognad som förare då han inte bara blir förbannat när grejorna inte fungerar utan att vi i lugn och ro kunde prata om det. Han försökte även peppa Lucas när han var ledsen efter sin bestraffning i final 1.

Moa körde också bra i det blöta väglaget, hon hade lite svårt med de svängda rakorna där ibland inte gick så fort. Hon är gas glad men hon måste börja våga hålla i lite längre på rakorna, så att hon får en högre ingångshastighet i kurvorna. Däremot så var det en av de stökigaste Cadetti gruppering jag har sätt, vi har ju ändå kommit en bit in i säsongen men det kändes som om det skulle vara första tävlingen på året och att alla var nybörjare.

Tistel: Måste däremot ge tävlingsledningen en tistel för sitt inkonsekventa aggerande. Jag brukar aldrig kritisera tävlingsledningen men denna gång är det däremot befogat.
När man döma så skall man vara konsekvent i sin bedömning. T.ex. i final 1 där Lucas Stenberg (#188) fick en 3 sekunders bestraffning för att han körde över korridorslinjen den är rätt men han var inte ensam att göra detta. Tävlingsledningens svar på protesten var att man inte hann skriva upp de andras nummer. Antingen dömer man alla eller ingen. Ett annat fall är ex. i final 2 då Simon Sjögren (#1) rycker ut till höger men går tillbaka innan starten. Detta borde ha var en solklar tjuvstart (10 sek) men eftersom han inte vann något på detta så skall man ändå ha givit honom en 3 sekunder eftersom han bröt linjen, men tävlingsledning såg mellan fingrarna och gav ingen bestraffning.
Även i Cadetti heaten var det bedrövligt. Förarna var inte samlade någon gång vid start, de körde inte på två led utan låg huller om buller ibland 3-4 kartar i bredd vid start. En gång låg master tvåan 20-30 meter framför alla andra när de släppte starten, master tvåan som då är för långt fram för att se ljussignalen när de släpper starten, upptäcker att starten har gått först när de andra kommer svischande förbi. I detta läge kunde det lätt ha blivit en otäck olycka. Men tillslut efter fjärde heatet ingriper de äntligen och har ett möte med förarna. Under detta möte försöker de förmedla hur start i startkorridor går till. De informerar även att de inte har vågade använda den röda flaggan eftersom de inte viste om förarena visste vad den betydde (föråt men har vi inte samma SBF utbildning i hela Sverige). De frågar förarna om de vet vad som gäller vid rödflagg, de får lite olika svar av förarna men förarna får aldrig veta vad röd flaggen betyder av tävlingsledningen. Ställer man en fråga så måste man även ge svaret, detta är extremt viktigt att man förmedlar tydliga svar till knattarna så att det är solklart vad det är som gäller.

Säkerheten framför allt!

2012-05-26 - MKR 3 (Katrineholm)

MKR 3 – Katrineholm 2012-05-26

Vad tiden går fort, då var det dags för deltävling 3 i MKR serien. Denna gång är det Katrineholms MK som är värd för tävlingen på deras bana Valla Raceway.

Vädret var på topp med en temperatur mellan 20-25 grader

Antal startande i Micro: 30 st
MKR 3 - Prispallen

Träning

I dag tog jag det lite för lugnt på morgonen, jag höll på att glömma att tanka karten och vi glömde att hämta ut transpondern till första träningen. Jag skall nog vara lite mer uppstressad på mornarna. Karten har i veckan varit på riktning eftersom jag tyckte att den har understyrde i vissa kurvor och visst fungerade karten bättre när den är rak.
Mellan träningsheaten gjorde vi några små förändringar och i tredje träningen föll allt på plats, då satte Max vad vi förstår ett nytt banrekord (som tyvärr slogs av Nils Runnegård med 18 tusendelar på tidkörningen).

Position: 1:a (Bästa tid: 36,349s)

Tidkörning

Tidkörningen gick inte alls bra. Max blev inlottad i Grupp 1 och hade startruta 3. I startruta 1 hade vi Oscar Malmsten (#33) och på ruta 2 Joakim Dahlman (#82). Målet under tidkörningen var att ha Joakim som morot, släppa iväg honom en bit och sedan försöka jaga ikapp honom för att få en bra tid. Tyvärr så gick det inte som vi hade hoppats på. På utvarvet får Max Oscar mellan sig och Joakim. I sista kurvan på utvarvet gör Max en omkörning av Oscar, men något går fel och Max snurrar och blir stående. Max bedöms som skyldig till olyckan och får svartflagg. Efter att ha pratat med Max så överklagar jag beslutet eftersom Max anser att han höll sin linje och blev påkörd i bakvagnen. Efter att domarna pratat med både Max och Oscar, så tog Oscar på sig att han råkat köra på Max.
Så enligt reglerna skall Max få köra om tidkörningen (2 varv) eftersom han inte fick någon tid satt och att han inte var skyldig till olyckan. Men det är inte lätt att på enbart två varv sätta en bra tid, men trots omständigheterna gör Max det bästa av situationen och kör mycket vårdat och bra.

Position: 10:a (Bästa tid: 37,031s)

Heat (10 varv)

Heat 1

Efter att Max satte 10:e bästa kvaltid i tidkörningen får han startruta 5 i grupp 2. Master är Malte Pettersson (#85), 2:a är Lucas Stenberg (#88), 3:a är Joakim Dahlman (#82) och 4:a är Carl Runnegård (#7). Det tar inte många varv innan Max är uppe i ledningen och dessutom öppnar upp en lucka till Malte. Men efter ca 6 varv så händer något, först tror jag att något har gått sönder på karten för Max tappar mycket fart i och ur kurvorna. När han kommer imål visar det sig att bakdäcken har överhettat och börjat blistra, det har släppt bitar ur däcken. De sista varven blir nervösa, skall Max lyckas hålla undan. På sista varvet ligger Malte alldelse uppe i bakvagnen men Max lyckas hålla undan och vinner heatet. Malte Pettersson (#85) blir 2:a, 3:a blir Lucas Stenberg (#88), 4:a Joakim Dahlman (#82)och 5:a Carl Runnegård (#7).

Position: 1:a (Bästa tid: 36,585s)

Heat 2

Inför heat 2 flyttar vi om lite vikter samt ändrar lufttrycket på bakhjulen för att avhjälpa problemet vi hade i heat 1. Max tar starten, Lucas Stenberg (#88) som startade trea missar starten lite så att Malte Pettersson (#85) kan ta rygg på Max. Max och Malte rycker ifrån övriga fältet. Max vinner heatet med Malte på andra plats. 3:a blir Lucas, 4:a blir Filip Wandin (#70) och 5:a blir Sebastian Enholm (#4).

Position: 1:a (Bästa tid: 36,605s)

A-Final (12 varv)

Genom sina två segrar får Max startruta 2 i finalen, master är Andreas Skatteboe (#14) som också har vunnit sina två heat men hade en bättre kvaltid. 3:a startar Nils Runnegård (#77), 4:a Malte Pettersson (#85), 5:a Lucas Stenberg (#88) och 6:a Emil Sternmark (#9).
Det krävs 2 mastervarv innan starten går, Max gör en bra start och och ligger utanför Andreas in i första kurvan. Nils som missar starten försöker täppa igen luckan mellan sig och Andreas och missbedömer farten i i första kurvan och kör på Andreas så att han vänds runt, Andreas vänder i sin tur runt Max som ligger på utsidan. Detta skapar sedan en kedjereaktion där mer en halva startfältet blir stående i en enda hög i första kurvan. Det är nog den största startsmäll jag har sett, fältet rödflaggas och kartarna ställs på rätt plats innan det blir omstart. Tyvärr får Joakim Dahlman (#82) bryta p.g.a. av en trasig styrspindel. Vid omstarten tar Andreas starten, Nils som gör en bättre start denna gång tar rygg på Andreas och Max får krypa in på en tredje plats efter första kurvan. I sista kurvan på första varvet gör Nils en omkörning på Andreas och Max är fräck och följer med. På varv två kör Max om Nils i samma kurvan. Under de nästföljande varven så öppnar Max, Nils och Andreas upp en lucka till övriga fältet. Max kör mycket bra och fort i ledningen, han öppnar aldrig upp någon lucka så att Nils kan utmana om första platsen. Han kör så bra att Nils tillslut inte orkar att hänga med under de sista varven.
Max vinner finalen med drygt 15 meter över tvåan Nils Runnegård (#77), tätt bakom honom på en tredje plats har vi Andreas Skatteboe (#14) som inte lyckas ta sig förbi Nils trots flera försök, 4:a blir Malte Pettersson (#85), 5:a blir Emil Sternmark och 6:a blir Lucas Stenberg (Lucas kom i mål som 4:a men fick en 3 sekunders bestraffning p.g.a. att han körde över mittlinjen i kurvan innan starten).

Position: 1:a (Bästa tid: 36,422s)

Sammanfattning

Första segern på en MKR tävling. Det känns otroligt skönt att kunna knyta ihop säcken även på en MKR tävling och Max är värd detta efter att ha varit så nära i de två första MKR tävlingarna. Max körde otroligt bra och satte inte ett hjul fel i finalen, men det höll på att gå riktigt dåligt i början av dagen (se under tidkörning). Men denna gång föll alla pusselbitar som sagt på plats, karten fungerade betydligt bättre nu när den är riktad.

Ett stort tack till Lasse på Forsman Motor som hjälpte till att rikta chassit sent en kväll i veckan. Jag vill även tacka Radne Motor för all den support de ger oss.

Det går fortfarande mycket bra för SKRC Micro förare, 3 st bland de 4 bästa och ytterliggare 2 till bland de 7 bästa. D.v.s. vi har 5 förare bland de 7 bästa, inte illa.

2012-05-12 - MKR 2 (Södertälje)

MKR 2 – Södertälje 2012-05-12

Då var det dags för MKR 2, denna gång är det Max hemmaklubb Södertälje Kart Racing Club som står som värd för tävlingen.

Vädret: Det kom regn skurar under hela dagen. På eftermiddagen kunde solen titta fram ibland innan det kom en skur igen.

Antal startande: 31 (22 Nat, 9 Deb)

Träning

Allt fungerade mycket bra under träningen så vi gjorde inga förändringar. Max var snabbast i alla träningsheaten.
Position: 1:a (Bästa tid: 53,162s - Träning 3)

Tidkörning

Max blev inlottad i grupp 2. På tidkörningen plockar Max fram det där lilla extra, han sätter kvalets snabbaste tid som var hela 5 tiondelar snabbare än 2:an Felix Jansson (#75).
Position: 1:a (Bästa tid: 53,095s)

Heat (8 varv)

Tävlingsledningen hade bestämt att köra heaten enlig A, B, C grupper i bl.a. Micro. I A, B, C grupper delas snabbaste föraren in i grupp A, näst snabbaste i B, tredje snabbaste i C, fjärde snabbaste i grupp A o.s.v. Först möts grupp A+C, sedan B+C och sist A+B. Detta medför att alla möter alla i heaten, man har alltid samma startposition i båda heaten. Genom att köra A, B, C grupper sparar man ett heat mot normal heat indelning, som då det hade blivit 4 heat (2 grupper).

Heat 1 (A+C)

Eftersom Max var snabbast i tidkörningen så hamnar han i grupp A och kommer att få starta master i båda sina heat.
Inför heat 1 så har det börjat torka upp riktigt ordentligt och det fanns flera torra fläckar utefter banan, men vi tog beslutet att det fortfarande är för halt på många ställen för att gå över till slicks.
Max tar starten och fortsätter som han körde tidkörningen, han skapar en bra lucka ner till 2:a Kalle Gustafsson (#19). Mitt i heatet kommer det en ordentlig regnskur, så det var tur att vi tog beslutet att fortsätta på regndäck. Max fortsätter att dra ifrån och vinner heatet med 8,618 sekunder.
Position: 1:a (Bästa tid: 52,764s)

Heat 2 (A+B)

Även i detta heat startar Max master. Max tar starten men denna gång får han en ordentlig fight av Nils Runnegård (#77). Men i detta heat går inte vår kart tillräckligt fort på rakorna så Nils kan ganska lätt köra om Max i slutet av start/mål rakan, men Max kan ta tillbaka platsen på andra ställen. Så under heatet byter de plats några gånger, men genom problemen så klarar Max inte att hålla Nils bakom sig och får tillslut se sig slagen av Nils med 0,529 sekunder och blir tvåa i heatet.
Position: 2:a (Bästa tid: 53,000s)

A-Final (10 varv)

Inför finalen hade vi gått igenom maskinen för att hitta felet som vi hade i heat 2.
I A-finalen startar Max åter master eftersom han har kört ihop minst poäng. I startruta 2 startar Nils Runnegård (#77), 3:e Kalle Gustafsson (#19), 4:e Felix Jansson (#75), 5:e Axel Harling (#1) och 6:e Sebastian Enholm (#4).
Max tar starten och leder igenom chickanen ner emot första kurvan, men något händer i första kurvan och Max kommer ut som 3:a/4:a. Ner emot hårnålen och igenom hårnålen kör Max smart och kommer ut som 2:a efter Nils Runnegård. Max, Nils och Kalle Gustafsson rycker direkt åt sig en lucka ifrån övriga fältet, men efter några varv så lyckas Max och Nils även skapa en lucka ner till Kalle.
Max och Nils har en otroligt spännande fight om ledningen och byter plats nästan i varje kurva. Ut på sista varvet leder Nils med Max tätt bakom, Nils kör smart och öppnar inte dörren i någon kurva. Men i sista kurvan gör Nils ett litet misstag och glider ut lite grand, Max och Nils kör nästan sida vid sida över mållinjen. Nils Runnegård (#77) vinner finalen med 14 hundradelar över Max som blir 2:a, 3:a blir Kalle Gustafsson (#19) slagen med nästan 3 sekunder, 4:a blir Joakim Dahlman (#82) ytterligare 3 sekunder efter Kalle, 5:a blir Carl Runnegård (#7) och 6:a blir Axel Harling (#1).
Position: 2:a (Bästa tid: 52,630s)

Sammanfattning

Max körde mycket bra idag och speciellt när det regnade som mest. Karten fungerade mycket bra (förutom i heat 2) i händerna på Max, han hade bara problem med understyrning i de långsamma kurvorna uppe i backen där han hela tiden tappade på Nils Runnegård.
Teamet är jättenöjda med Max andra plats, fast Max till en början var besviken att det inte blev en seger på hemmaplan.
Max lillasyster Moa körde också under dagen i klass Cadetti. Det är roligt att se att återväxen i Cadetti ser bra ut, de var 22 startande så de blev uppdelade i två grupper. Moa körde bra och snurrade bara ett fåtal gånger i det hala underlaget. Det som strulade för henne var att jag drog av startsnöret i hennes första heat. Hon blev mycket ledsen att hon inte fick köra, men det löste sig genom att hon fick köra i den andra gruppen istället.

Det som är tråkigt i år är att SBF/Kartingutskottet förbjudit alla vad kameror heter på kartarna. Det försvårar för mig som mekaniker att kunna analysera tävlingen i efterhand med föraren. Jag hoppas att SBF/Kartingutskottet åter godkänner kameror under säsongen alt. i allafall till nästa år.

2012-04-28 - MKR 1 (Rasbo)

MKR 1 – Rasbo 2012-04-28

Då var det dags för årets första MKR tävling, det är Rasbo MK som är värd för tävlingen. Förväntningarna var på topp efter förra veckans framgångar. Vädret visade också upp sin fina sida med ca 13 graders värme och växlande målning.

Antal startande 30 st (17 Nat, 13 Deb)

MKR 1 - Startupställning inför ett heatTräningen

Eftersom det var 31 st anmälda (30 kom till start) så var vi indelade I två grupper.

Träning 1

Efter förra helgens positiva resultat, så ville vi prova lite andra inställningar för att se om det kunde få det att gå ännu lite fortare. Vi hade en strategi att prova lite olika drev och en förändring på chassit. Chassit var inställt redan hemifrån inför första passet. Max är snabbast av alla, så det verkar som vi är på rätt väg.

Position: 1:a (bästa tid: 48.807s)

Träning 2

Inför träningspass 2 så gör vi en chassiförändring, för att råda bot på understyrningen vi lider av. Men det får karten att bli orolig mitt i kurvorna, så trots att tiden är mycket bättre gillar inte Max den inställningen.

Position: 1:a (bästa tid: 48.070s)

Träning 3

Inför träningspass 3 så går vi tillbaka till inställningarna som vi hade i träningspass 1. Vi avviker från vårt testprogram att testa ett annat drev eftersom vi vill se om inställning i pass 1 är snabbare än pass 2.

Position: 2:a (bästa tid: 47.913s)

Tidkörning

I tidkörningen är vi fortfarande indelningen i två grupper.

Max blev lottad till första tidkörningsgruppen. Vår strategi inför tidkörningen är att Max först skulle sätta ett antal snabba varv och sedan släppa upp Carl Runnegård (#7) för att få jaga honom något varv. Max släpper av under varv 7 för att släppa upp Carl, men blir först omkörd under start och mål rakan så vi förstör två varv. Under varv 8 som tyvärr blir det sista (så strategin fungerade inte) blir det ett missförstånd mellan Max och en betydlig mer långsamtgående debutant in i sista kurvan. Max tror att debutanten som ligger långt till vänster gör det för att släppa förbi Max, men den stänger dörren mitt framför näsan. Hade inte Max haft snabba reflexer och tvärnita så hade det kunnat bli en otäck olycka.
Max är mycket irriterad på debutanterna när han kommer in, så det blir att ta ett snack med honom om att alla är debutanter i början av sin karriär. Vi måste visa hänsyn till varandra.

Max sätter gruppen bästa tid under sitt 5:e varv och den tiden räcker till en 2:a plats totalt.

Position: 2:a (bästa tid 47.852s)

Heat (8 varv)

Även heaten blir indelade i två grupper trots att vi bara är 30 startande. Det är en nackdel för oss eftersom vi inte kan köra om pole position till finalen, utan vi måste förlita oss på andras resultat. För skulle vi vinna båda heaten och Nils Runnegård (#77) göra detsamma så blir vi två till finalen, eftersom då avgörs kvaltiden. Det hade varit bättre för oss att köra om det i heaten och möta Nils för att kunna försöka förbättra vår position.

Heat 1

Max starta master i andra gruppen eftersom han satte den näst bästa kvaltiden. Max gör en bra start och får dessutom en mycket bra första och andra kurva där han lyckas få en lucka på några meter mellan sig och tvåan. Efter det är han aldrig hotad av någon bakifrån utan Max drygar ut försprånget hela tiden och till slut blir segermarginalen till 2:an 6.645s.

Position 1:a (bästa tid: 47.859s)

Heat 2

Max startar åter master eftersom han vann första heatet. Max tar starten tätt följt av Emil Sternmark (#9). Dessa två drar ifrån övriga i heatet. Emil ligger tätt bakom Max och Max känner nog av pressen eftersom han helt plötsligt börjar köra sämre, han sladdar in i vissa kurvor och därmed tappar han fart. Men de sista varven blir lite lungnare när Max lyckas skapa en liten lucka mellan sig och Emil. Efter heatet så har vi åter ett snack om körteknik, eftersom stopp sladdar in i kurvorna är inte vägvinnande. Segermarginalen över Emil blir tillslut 1,740 sekunder.

Position 1:a (bästa tid: 48.044s)

Finalen (10 varv)

Genom sina båda segrar i heaten har Max 0 poäng, men det har även Nils Runnegård (#77) som också hade vunnit sina båda heat. Nils hade en bättre kvaltid än Max så därför startar Nils master och vi har startruta 2 i finalen. Startruta ruta 2 är inte en idealisk ruta eftersom varvet börjar med en dubbelhöger efter start och mål rakan.

Max är inte alls med i starten, vid 75 meterslinjen är han t.o.m. bakom Joakim Dahlman (#82) som startar på 3:e rutan. Men ner mot kurva 1 är han uppe jämsides med Nils, men banan svänger åt fel håll och Joakim gör det han skall göra och ligger i bakbågen på Nils så att Max inte kan komma in emellan. Så det blir att krypa in bakom Joakim istället. Under varv 1 rycker Nils åt sig några meters lucka till Joakim. Max ligger tätt bakom Joakim och ser till att positionera sig rätt i de två avslutande kurvorna så att han kan köra om Joakim utmed start och målrakan. De nästföljande varven är det lite dragspel mellan Nils och Max med Joakim lurande strax bakom. Ena stunden är Max tätt bakom, sedan gör han ett litet misstag och luckan öppnas upp igen. Men jag är ganska lugn eftersom jag vet att vår kart kommer att vara snabbast under de avslutande varven. Men under varv 5 kommer de ikapp två stycken varvningar. Nils hinner om bägge på rakan men Max har oturen att få vänta i två kurvor för att komma om. Nu får Nils en lucka på 15-20  meter som Max inte lyckas att stänga igen på de återstående varven. Men han gör ett bra försök och på varv 9 sätter Max tävlingens snabbaste varv.  

Position 2:a (bästa tid: 47,416s med en medelhastighet på 66,813 km/h)

Sammanfattning

Vi är mycket nöjda med helgen och årets första MKR tävling. Vi fick med oss en 2:a plats, helgens snabbaste varv som var 7 hundradelar ifrån banrekordet (47.346s).

Max lilla syster Moa körde också i helgen. I Cadetti klassen var det 20 startande, så de lottades in i två grupper (Cadetti max 15 förare/heat). Moa körde mycket bra men hon måste bli bättre på är att våga lite mer in i kurvorna, d.v.s. ha mer fart med sig in i kurvorna. Men vi skyndar långsamt och det kommer, vi är bara i början av säsongen.

Vi hade också med oss supportrar iform av morfar och Ann-Sofie, samt halvkusinerna Ottilia och Wilma.

Södertälje KRC har ett starkt startfällt i Micro klassen i år, efter första tävlingen har vi 3 förare bland de 5 bästa och 5 förare bland de 9 bästa. Till höger i tabellen MKR toppen ser ni vart alla SKRC förararna ligger.
Ett stort grattis till alla SKRC förare.

 

2012-04-21 - Chicken Race (Rasbo)

Chicken Race - Rasbo 21 april 2012

Chicken Race 2012

Då var det dags för Chicken Race som blev årets första tävling (p.g.a. att Startskottet blev inställt). Det är Rasbo MK som är värd för tävlingen på deras bana Rörken Ring. Vädret var kallt men steg till 8 grader på eftermiddagen. Det hade regnat/snöat under natten så banan var blöt till en början men det torkade upp under dagen.

Antal startande: 17 st (8 Nat, 9 Deb)

Träning

Under träningspassen var banan blöt men eftersom det inte kom något mer regn så torkade den upp mer och mer, detta avspeglades sig i varvtiderna som blev snabbare och snabbare. Max var snabbast i pass 1, tvåa i pass 2 men var åter snabbast i pass 3.

Tidkörningen

Nu var banan nästan torr i idealspåret men den var fortfarande blöt på många ställen. Vi stod i valet och kvalet på vilka däck vi skulle köra på, men Yamaha träningen innan oss fick avgöra där Moa Dahlman var snabbast på slicks. Så det blev ett snabbt skifte till slicksdäck men övriga regninställningar hann vi inte fixa till. Max hade fått lottningsruta 4 men tog sig om de tre framför honom under utvarvet. Jag hade bett Max ta det lite lugnt under de första varven så att han inte blev stående i någon sandfålla, så han blev omkörd av Carl Runegård under varv 2 som var betydligt snabbare. Men efter några varv när både Max och däcken börjat få upp tempen lite körde han ikapp och även förbi Carl.
Det var mycket stökig under tidkörningen med kartar utspridda runt hela banan. Max fick aldrig något fritt varv (men det var lika för alla), men på sitt 10:e varv sätter han sin snabbaste tid och även kvalets bästa tid.

Position: 1:a (tid: 49.679 s)

Heaten (8 varv)

P.g.a. 17 startande i Micro så var det bara en grupp.

Heat 1

Inför heat 1 ställde vi om chassit för helt torrt väglag. Max hade startruta 1 (master) eftersom han hade bästa kvaltid. Det var svårt att samla alla förare under första mastervarvet, men på andra mastervarvet gick starten. Max tar starten och de andra tar rygg på honom, men redan efter 3-4 varv började de få svårt att hänga med. Heatet går över 9 varv, 1 varv för mycket (men det är målflaggan som gäller). Max vinner heat 1 med 3.750 sekunder över Felix Jansson (#75) och Nils Runnegård (#77).

Position: 1:a (Bästa tid: 48.529 s)

Heat 2

Inför heat 2 gör vi bara några små förändringar på karten samt att vi tar ett taktiksnack angående vissa kurvor.

Max är åter master eftersom han vann första heatet. Heat 2 fick samma utveckling som heat 1, två mastervarv, Max tar starten och rycker efter några varv. Max vinner heat 2 med 5.272 sekunder över Carl Runnegård (#7) och Joakim Dahlman (#82).

Position: 1:a (Bästa tid: 48.271 s)

Final (10 varv)

Till finalen gör vi inga förändringar på karten, Max tycker att allt fungerar perfekt.

Genom sina bägge segrar i heaten har Max kört till sig masterpositionen i finalen. Tvåa starta Felix Jansson (#75), trea Joakim Dahlman (#82), fyra Nils Runnegård (#77), femma Lucas Stenberg (#88) och sexa David Rehme (#18). Även finalen får en liknande utveckling som heaten. Det krävs återigen två mastervarv (svårt för några debutanter att inta sina positioner). Max tar starten följt av Joakim, Felix och Lucas. Dessa fyra rycker till sig en lucka redan under första varvet. Max kör mycket bra och tiderna blir bara bättre och bättre och under varv 3 lyckas han skapa en lucka mellan sig och Joakim på ca 5-10 meter. Felix gör på samma varv ett omkörningsförsök på Joakim i näst sista kurvan och de fortsätter parallellt genom sista kurvan. Tyvärr är marginalerna lite för små så de krokar i varandra, Felix tappar all fart och Joakim vänds runt på start och målrakan. Lucas som låg tätt bakom dessa undviker att köra på dem och övertar andra platsen före Felix.

Under de resterande varven kör Max extremt bra och kör ifrån de övriga. Carl Runegård (#7) har kört upp sig genom fältet och under slutet av finalen jagar han ikapp Felix (som har återtagit andraplatsen) och Lucas. Carl kör om både Lucas och sedan även Felix, Felix försöker sig på ett sista omkörningsförsök i näst sista kurva, precis som han gjorde på Joakim men det går inte.

Max vinner finalen med 9.939 sekunder över Carl Runnegård (#7), trea blir Felix Jansson (#75) och fyra Lucas Stenberg (#88)

Position: 1:a (Bästa tid: 48.018 s)

Sammanfattning

Det bästa förutom att Max vann tävlingen är att han körde extremt bra i ledningen. Tiderna han satte i finalen är mycket jämna och från 4:e varvet är han snabbare än vad den näst snabbaste Carl Runnegård var på sitt bästa varv (48.603s). Här är Max tiderna i finalen 50.72s, 49.22s, 48.70s, 48.49s, 48.14s, 48.01s, 48.20s, 48.16s, 48.22s och 48.19s.

Max lillasyster Moa var också med och körde i klass Cadetti. Hon fullbordade Runesson Racings dag genom att komma först i alla sina fyra heat.

Ett stort grattis till Max och Moa.

2012-04-15 - Startskottet (Södertälje)

Tyvärr blev Startskottet inställt p.g.a. att moder natur (Kung Bore) ville ha ett finger med i spelet.

Startskottet 2012

Övriga artiklar

Klicka på önskad artikel nedan för att öppna den.

2012-12-21 - God Jul och Gott Nytt år

God Jul och Gott Nytt År

Tanken var att jag skulle ha hunnit att ta ett kort på våra nya kartar tillsammans med Max och Moa.
Men de står fortfarande kvar hos Radne Motor, så det blir att ta till ett gammalt kort.

God Jul och Gott Nytt År

Runesson Racing önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År

Niclas, Kith, Max och Moa

2012-09-08 - MKR Champion

Max Runesson blev MKR mästare 2012 i Micro

MKR-Champion 2012

2012-09-03 - Uppladdning inför MKR finalen

Igår var vi och tränade på Järfälla banan inför MKR finalen som är nu på lördag.

Vi har börjat hitta rätt inställningar men regnet kom innan vi hann testa igenom det sista chassi inställningarna.

Vi är inte helt nöjda men vi har en bra utgångspunkt inför lördagen. Nu är det bara att be till vädergudarna att de ger oss ett stabilt väder på lördag, sol eller regn spelar ingen roll men om vi får välja så föredrar vi torrt väglag.

I helgens tävling avgörs det vem som kommer att vinna MKR serien i Micro, men det är även en tuff fight om tredje platsen där det finns fem sex förare som har chansen. Så missa inte att titta på denna tävling.

2012-07-31 - Då drar det ihop sig för andra delen av säsongen

Då drar det ihop sig för andra delen av säsongen.

Under de veckorna vi har varit på semester har motor fått en grund service hos Radne Motor.

Max och Moa är sugna på att köra igen, så nu väntar vi med spänning på nästa tävling som blir ”Gävle pokalen/Martins minne” för att se om förare och maskineri skall fungera lika bra som det har gjort under våren.

För er som fortfarande orkar avhålla er från Karting önskar vi en fortsatt trevlig sommar, men för er andra så ses vi snart.

2012-07-11 - Gladsommar

Runesson Racing önskar alla en trevlig sommar

Hoppas att ni får njuta av mycket sol och bad.

2012-06-04 - Nu till helgen skall vi köra KCV 3 (Lidköping)

Nu till helgen den 9/6 tänkte vi åka ner till Lidköping och köra Kart Cup Väst (KCV) deltävling 3.

Max och Moa vill köra på Lidköpings banan eftersom de har hört att det är en häftig banan med en tunnel.

Vi åker ner till Lidköping i första hand för att Max och Moa skall få prova på en ny bana, men även för att mäta oss mot konkurrensen i västra (södra) Sverige inför kommande tävlingar. Vi får se hur långt det räcker.

Tävlingen ser lovande ut med 25 st anmälda i Micro och 13 st i Cadetti. Hoppas vädret blir bra, men som det ser ut så skall det vara växlande väder, sol på förmiddagen, regn efter lunch och åter sol till kvällen.

2012-04-02 - Vårträningen är igång

Då har vi äntligen kommit igång med vårträningen på vår hemmabana ”Tuvängen Ring”.

Det har gått bra ganska bra. Vi har ännu bara provat olika förgasarinställningar på Raket 95:an, för att försöka förstå hur den fungerar.
Vi har ännu inte hunnit prova olika drevningar och göra en referenstest emot 85:an.

Däremot så har vi svårt att få värme i LeCont däcken (vid 10 graders värme) trots ganska högt lufttryck. Men det kommer nog att löser sig när asfalten blir varmare i sommar, eller så får vi pumpa i ännu mer luft!

2012-02-20 - Träningsläger (Vendrell Spanien)

Träningsläger i Spanien (2012)

Träningsläger i Vendrell Spanien 2012-02-23 -- 2012-03-02

Dag 1 (Torsdagen den 23 februari)

Idag bar det av med flyg till Barcelona. Efter att vi fått ut vår hyrbil så åkte vi först till Formel 1 träningen. Vädret är bra sol och 23 grader vid F1 banan men det är nog något svalare närmare kusten. Nu har vi checkat in på hotellet.

Dag 2 (Fredagen den 24 februari)

Det tog tid att plocka ihop karten, våra däck hade hamnat längst in i lastbilen bakom många kartar. Vi började dagen men att köra Micro men eftersom alla körd Mini så tog vi bort strypningarna inför pass två. Men i pass två stötte Max ihop med en annan förare när han försökte en omkörning på yttern och hamnar lite utanför banan. Tyvärr så låg det ett traktordäck 50 cm utanför banmarkering som Max kör på (något har åkt av från andra sidan och flyttat på däcken). Som tur var så skada Max sig inte, karten fick däremot liste skador som krökte rattstång, styrstag och styrspindel. Det tog en lite tid att reparera karten men på eftermiddagen blev det ändå ett antal  pass i Mini

Dag 3 (Lördagen den 25 februari)

I dag fyller Max lillasyster år, grattis Moa på 8 års dagen.

Idag är banan stängd för träning p.g.a. att det är en tävlingar på banan.
Så vi fick hitta på lite andra saker att göra. Vid lunchtid var vi på vinprovning på Augustus och på eftermiddagen/kvällen var i inne i Barcelona.

Dag 4 (Söndagen den 26 februari)

Vi tog det lite lungt på förmiddagen och åkte fört till banan efter lunch eftersom det fortfarande var tävlingar på den. Banan öppnades för oss vid 15 tiden men de förlängde träningstiden till 20. När det började mörknad så tände de elbelysningen på banan, det var en upplevelse att få köra i elbelysning. Tyvärr hade vi glömt det klara visiret på hotellrummet så Max avbröt efter en stund p.g.a av att han inte såg tillräckligt bra.
Dagens tester gick ut på att testa lite olika extrema chassi inställningar för att Max skall få en bättre förståelse för över och understyrning.

Dag 5 (Måndagen den 27 februari)

Max vill fortsätta att köra Mini men nu är det dags att monterar på LeCont däcken för första gången.
Vi hänger med bra och vi fortsatte att göra chassi inställningar, men vi kommer inte i närheten av fredagen tider.
På eftermiddagen gör vi om motorn till Micro igen, men nu får vi ingenting att fungerar. Motorn verkar vara orkeslös och vi provar ett antal olika förgasarinställningar men inget verkar fungera.

Dag 6 (Tisdagen den 28 februari)

Vi går tillbaka till våra inställningar på chassit från förra året och rekommenderade förgasare inställningar för att se om vi kan få fart på motorn. Men motorn är fortfarande orkeslös trots olika drev, så det blir till att riva motorn för att kolla kolvringar och vi byter övre kolvringen som en förebyggande åtgärd. Och nu börjar motorn fungera bättre även i Micro utförande, men vi hänger inte riktigt med överallt, men det hänger mer på Max än något annat. Jag gjorde nog en björntjänst att låta Max köra Mini från början, så det blir till att prata kurvtagning i vissa kurvor.

Dag 7 (Onsdagen den 29 februari)

Då var det dags att prova olika chassi inställningar och drev igen för att se vad som fungerar bäst i Micro. Nu fungerar det bättre och bättre och Max hänger med mycket bra.
På eftermiddagen var det dags för lite lek, nu monterade alla på Bridgestone regndäck för att köra slut på dessa. Mitt i första passet så hamnar Max vid sidan av banan och kröker drevcentrummet. Vi byter drevcentrum men Max vill fortsätta att köra ett pass till på regndäcken för att försöka slita ut dem helt och hållet. Hatten av till Bridgestones regndäck som vi inte lyckas att slita ut mönstret på, trots att Max kört över 30 minuter på torr bana med provocerande sladdar i kurvorna.
Till nästa pass var det dags att åter köra på LeCont däcken igen, men nu verkar det åter vara något fel på motorn. Max hänger inte med på långa rakan men han kör bra i det kurviga partiet där han åter tar ikapp avståndet.

Dag 8 (Torsdagen den 1 mars)

Idag var det dags att göra lite referens tester med 85:an, samtidigt som vi gick igenom 95:an för att se varför vi inte hängde med under slutet av onsdagen. I första träningspasset så hänge Max inte med i utgångarna av kurvorna. Men i det andra passet så fungerade det riktigt bra och Max körde jämnt med 95:orna.
På eftermiddagen kör vi åter med 95:an och nu fungerade motorn bra. Vi testar lite olika drevningar för att se vilket som fungerar bäst på denna bana.
Jag fick också köra lite, i slutet på dagen anordnades det ett mekaniker race i hyrkart.
Sedan var det dags att plocka ihop karten och alla saker för transport hem.

Dag 9 (Fredagen den 2 mars)

Idag var det dags att flyga hem igen.

Sammanfattning

Det har varit en underbar vecka tillsammans med Max, övriga föräldrar och förare. Max ville stanna kvar lite längre om det hade gått.
Shell M oljan verkar inte fungerar så bra i vår Micro motor då kolvringen verkar fastna väldigt enkelt. Så det blir till att utvärdera detta mer och även prova andra oljor för att se vad som fungerar bäst för oss.
Det verkar även som om 85:an hänger med mycket bra mot 95:orna, men även detta kräver mer utvärdering.
LeCont däcken fungerade bra, fast slitaget var högre än med Bridgestone däcken. Nu var det mycket grepp i banan, så det återstår att se hur de presterar på mindre greppiga banor och i Svenskt klimat.

Bilder kommer att publiceras under Bilder/FIlmklipp.

2012-02-15 - Max nya CRG overall

Här är Max nya CRG overall.
Radne Motor har tagit fram en egen modell av CRG overallen med tryck på, det ger lite mer racing känsla.
För fler bilder se Bilder/FIlmklipp.

Max nya CRG overall

Logga in

Logga in Registrera

Login to your account

Username *
Password *

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Partners

Unipro

 

Mamma och Pappa

RMC toppen "Max" -22

RMC Toppen "DD2" -22

Sök

Online

Vi har 333 besökare och inga medlemmar online

Copyright © 2008-2014 by Runesson Racing.
All Rights Reserved.